Μπορεί ο Πούτιν να συλληφθεί στη Βραζιλία; – Το αίτημα της Ουκρανίας για την G20

Μπορεί ο Πούτιν να συλληφθεί στη Βραζιλία; – Το αίτημα της Ουκρανίας για την G20
In this pool photograph distributed by Russian state agency Sputnik, Russian president-elect Vladimir Putin walks prior to his inauguration ceremony at the Kremlin in Moscow on May 7, 2024. (Photo by Sergei BOBYLYOV / POOL / AFP) Photo: AFP
Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου και το Κρεμλίνο απέρριψε το ένταλμα του ICC ως «άκυρο».

Ο ανώτατος εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε ότι έλαβε πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Βραζιλία τον επόμενο μήνα και κάλεσε τις αρχές της χώρας να εκτελέσουν ένταλμα σύλληψης του, εάν εμφανιστεί.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) της Χάγης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν τον Μάρτιο του 2023, περίπου ένα χρόνο μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατηγορώντας τον για το έγκλημα πολέμου της απέλασης παιδιών.

Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου και το Κρεμλίνο απέρριψε το ένταλμα του ICC ως «άκυρο».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς αν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με το αν ο Πούτιν θα παραστεί στη συνάντηση των 20 κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα: «Όχι. Όταν ληφθεί απόφαση, θα σας ενημερώσουμε».

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντρίι Κόστιν δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του ότι «είναι σημαντικό για τη διεθνή κοινότητα να σταθεί ενωμένη και να καταστήσει τον Πούτιν υπεύθυνο».

Λόγω των «πληροφοριών ότι ο Πούτιν μπορεί να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Βραζιλία, θα ήθελα να επαναλάβω ότι είναι υποχρέωση των αρχών της Βραζιλίας ως κράτος-μέλος του Καταστατικού της Ρώμης να τον συλλάβουν εάν τολμήσει να τον επισκεφθεί», δήλωσε ο Κόστιν, αναφερόμενος στη συνθήκη που ίδρυσε το ICC.

«Ελπίζω πραγματικά ότι η Βραζιλία θα τον συλλάβει, επιβεβαιώνοντας το καθεστώς της ως δημοκρατίας και κράτους δικαίου», είπε.

Η αποτυχία να το πράξει κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα προηγούμενο σύμφωνα με το οποίο οι ηγέτες που κατηγορούνται για εγκλήματα θα μπορούν να ταξιδεύουν ατιμώρητοι, είπε.

Η Βραζιλία έστειλε στον Πούτιν μια τυπική πρόσκληση για τις συναντήσεις της ομάδας G20 στις 18-19 Νοεμβρίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αλλά δεν έλαβε καμία ένδειξη ότι σκόπευε να παραστεί, σύμφωνα με δύο Βραζιλιάνους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Εκπρόσωπος του δικαστηρίου επανέλαβε ότι βασίζεται στα κράτη μέρη και σε άλλους εταίρους για την εκτέλεση των αποφάσεών του, συμπεριλαμβανομένων των ενταλμάτων σύλληψης. Τα κράτη μέλη «έχουν την υποχρέωση να συνεργάζονται σύμφωνα με» την ιδρυτική συνθήκη του δικαστηρίου.

Μεταξύ των έξι Ρώσων αξιωματούχων που υπόκεινται σε εντάλματα σύλληψης από το ICC είναι η επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, ο πρώην υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και οι Βίκτορ Σοκόλοφ και Σεργκέι Κόμπιλας, οι οποίοι κατηγορούνται για την καθοδήγηση επιθέσεων εναντίον πολιτικών χώρων.

Παρά το ένταλμα, ο Πούτιν τον Σεπτέμβριο πραγματοποίησε επίσημη κρατική επίσκεψη στη Μογγολία, η αποτυχία της οποίας να τον συλλάβει επικρίθηκε από την Ουκρανία ως πλήγμα στη διεθνή δικαιοσύνη.

Πέρυσι, ωστόσο, ο Πούτιν έμεινε μακριά από μια συνάντηση των χωρών BRICS στη Νότια Αφρική και παρακολούθησε το διαδίκτυο.

Το ICC με 124 κράτη μέλη, ιδρύθηκε το 2002 για να διώκει εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία και το έγκλημα της επίθεσης, όταν τα κράτη μέλη δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να το πράξουν τα ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com