Μπορεί το coaching να αλλάξει το «παιχνίδι» για τους CEOs;

Μπορεί το coaching να αλλάξει το «παιχνίδι» για τους CEOs;
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πρακτική του επιχειρηματικού coaching κερδίζει έδαφος παγκοσμίως, βοηθώντας τους CEOs να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και να προσαρμοστούν στις σύγχρονες προκλήσεις.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το coaching αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των CEOs, ενισχύοντας τη στρατηγική τους και διασφαλίζοντας την επίτευξη των οικονομικών στόχων των εταιρειών τους. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι χρησιμοποιούν επαγγελματίες coaches για να λάβουν καθοδήγηση πάνω σε κρίσιμες αποφάσεις και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στη διοίκηση. Στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ωστόσο, η εφαρμογή του παραμένει ακόμη σε πρώιμα στάδια, παρά τα πολλά οφέλη που προσφέρει.

Σύμφωνα με έρευνα της Metrix Global, το coaching μπορεί να επιφέρει απόδοση επένδυσης (ROI) που αγγίζει το 788%, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και βελτιώνοντας τη διατήρηση των εργαζομένων. Το Harvard Business Review σημειώνει ότι εταιρείες που επενδύουν στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών coaching, αποδίδουν καλύτερα στον δείκτη S&P 500. Παράλληλα, το The Institute of Coaching, θυγατρική της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, αναφέρει πως πάνω από το 70% των διοικητικών στελεχών που χρησιμοποιούν coaching βλέπουν σημαντική βελτίωση στις σχέσεις, την επικοινωνία και την εργασιακή τους απόδοση.

Ο ρόλος του coaching δεν είναι απλώς συμβουλευτικός αλλά συνδυάζει τη στρατηγική καθοδήγηση με την προσωπική ανάπτυξη. Όπως ένας προπονητής βοηθά έναν αθλητή να φτάσει τις καλύτερες επιδόσεις του, έτσι και το coaching βοηθά τους CEOs να διαχειρίζονται καλύτερα τα επιχειρηματικά ρίσκα, να αναπτύσσουν τις ικανότητες τους και να λαμβάνουν πιο στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας τους. Ο Mark Moses, διευθύνων σύμβουλος της CEO Coaching International, παραλληλίζει τη διαδικασία του coaching με αυτή του αθλητισμού, τονίζοντας τη σημασία της συνεχούς εξέλιξης των ηγετικών δεξιοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενδεικτικά, τα διοικητικά στελέχη αντιμετωπίζουν συχνά το δίλημμα της λήψης σημαντικών αποφάσεων χωρίς άμεση βεβαιότητα για το αποτέλεσμα. Το coaching τους δίνει τα εργαλεία να αναλύσουν σωστά τα δεδομένα και να λάβουν αποφάσεις με αυτοπεποίθηση, οδηγώντας την εταιρεία τους στη σωστή κατεύθυνση. Επιπλέον, τους βοηθά να ορίζουν σαφή οράματα για την επιχείρηση, να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους ανθρώπινους πόρους και να διατηρούν ένα σταθερό επίπεδο ρευστότητας για την υποστήριξη επενδύσεων.

Στην Ελλάδα, το coaching κάνει τα πρώτα του βήματα με ισχυρά παραδείγματα όπως αυτό του Αναστάσιου Σπανίδη, επικεφαλής του ομίλου GPA και αντιπρόεδρος της European Business στη CEO Coaching International. Ο Σπανίδης επισημαίνει τις μεγάλες προοπτικές που προσφέρει η ελληνική αγορά, βλέποντας τη χώρα ως κέντρο εξάπλωσης της πρακτικής του coaching στην Ευρώπη.

Τέλος, ο Moses τονίζει πως όσοι σκέφτονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση πρέπει να το κάνουν μόνο αν έχουν πάθος για αυτό που κάνουν. «Ξεκινήστε τη δική σας επιχείρηση μόνο αν πιστεύετε πραγματικά σε αυτήν και έχετε το πάθος να την αναπτύξετε», συμβουλεύει, υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχία απαιτεί επιμονή και δέσμευση, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: