Μπορεί το micromobility να σώσει την παρτίδα στο παιχνίδι της οικολογικής καταστροφής;

Μπορεί το micromobility να σώσει την παρτίδα στο παιχνίδι της οικολογικής καταστροφής;
Στην Ελλάδα τα πατίνια της Hop ξεπέρασαν τις 1 εκατ. διαδρομές.

Σε σπαζοκεφαλιά ανάγεται για τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, το ερώτημα του πώς θα καταφέρουν τελικά να περιορίσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την ατμοσφαιρική ρύπανση και ταυτόχρονα να βελτιώσουν την αστική πρόσβαση των πολιτών, καθώς επίσης και την ποιότητα ζωής τους.

Έρευνα της Ernst and Young, αποκαλύπτει πως για να οδηγηθούν οι ευρωπαϊκές πόλεις σε κέντρα χωρίς αυτοκίνητα, χωρίς θόρυβο και ρύπανση θα χρειαστούν, όχι μόνο έξυπνες πολιτικές και υποδομές, αλλά και μια ριζική αλλαγή στις συνήθειες και τη συμπεριφορά σχετικά με τη ιδιωτική μετακίνηση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το European Transport Research Review, σε έκθεση που εκπόνησε με τίτλο «Assessing potential sustainability benefits of micromobility: a new data driven approach», προκύπτει πως ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων ταξιδιών με αυτοκίνητο μπορεί να αντικατασταθεί από τη μικροκινητικότητα (31% των μετακινήσεων μετ’ επιστροφής με αυτοκίνητο), και να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών κυκλοφορίας έως και 21% από τα ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Για να αντιληφθεί κανείς το τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αρκεί να πάρει ως παράδειγμα τη γειτονική Ιταλία, όπου τα ιδιωτικά αυτοκίνητα ευθύνονται για το 69% όλων των εκπομπών ρύπων που παράγονται από τις μεταφορές. Φυσικά το ποσοστό, εντός των μεγάλων αστικών κέντρων, είναι ισχυρότερο. Αντίστοιχα, ο τομέας των μεταφορών στις ασιατικές πόλεις ευθύνεται για το 80% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και το πρόβλημα θα γίνει πιο σοβαρό στο μέλλον με την ανάπτυξη των αναδυόμενων ασιατικών οικονομιών, τη δημοτικότητα των ιδιωτικών οχημάτων και την αύξηση του πληθυσμού. Στα μετρήσιμα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας προστίθενται και εκείνα από το Παρίσι, καθώς η μικροκινητικότητα έχει υιοθετηθεί για ταξίδια μικρότερα των 15 λεπτών και των 2,5 μιλίων, αλλά υπάρχουν ακόμα περιθώρια διείσδυσης.

Τα πατίνια και η πράσινη μετακίνηση!

Τη λύση στο πρόβλημα έρχεται να δώσει η Hop, η κορυφαία πλατφόρμα shared micromobility με το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών στην Ανατολική Ευρώπη, η οποία από το 2019 προσφέρει φιλικά προς το περιβάλλον, κοινόχρηστα ηλεκτρικά σκούτερ. Η αλήθεια είναι πως ενώ αρχικά τα εν λόγω σκούτερ υιοθετήθηκαν ως μια νέα λύση για το πρόβλημα που αποκαλείται πρώτο-τελευταίο μίλι, γρήγορα έγιναν ένας βολικός και βασικός τρόπος μεταφοράς, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Τα καλά νέα είναι πως, παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται πίσω σε θέματα βιωσιμότητας συγκριτικά με άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, έχει αρχίσει να χτίζεται σταδιακά μια κουλτούρα προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα στη χώρα μας η Hop ανακοίνωσε πως ξεπέρασε το φράγμα τους ενός εκατομμυρίου διαδρομών μέσα σε μόλις ένα χρόνο από την έναρξη των υπηρεσιών της και έχει θέσει τον μεγαλεπίβολο στόχο των 10 εκατομμυρίων διαδρομών μέσα στο 2025!

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδίως στις αστικές περιοχές, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Εκτός από τα τοπικά ζητήματα, οι ελληνικές πόλεις επηρεάζονται από αέριες μάζες που μεταφέρουν σκόνη από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καπνό από δασικές πυρκαγιές και ρύπανση από τις μεσογειακές μεγαλουπόλεις. Παρά τη βελτίωση των εκπομπών, τα επίπεδα ρύπων στην Ελλάδα συχνά υπερβαίνουν τις συνιστώμενες κατευθυντήριες γραμμές που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: