Μπορεί το πολιτικό σύστημα να αντέξει τις συνεργασίες;
- 09/12/2024, 09:26
- SHARE
Η Νέα Δημοκρατία διανύει τον έκτο της χρόνο στην εξουσία και μπαίνει στον 10ο χρόνο της δημοσκοπικής και πολιτικής της υπεροχής. Στην κυβέρνηση καταλαβαίνουν πως εκπέμπουν μια εικόνα κόπωσης που όμως συνδυάζεται με μια αδυναμία της αντιπολίτευσης να καρπωθεί την πολιτική της φθορά. Αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις που δείχνουν μια εικόνα κατακερματισμού του πολιτικού συστήματος. Εάν την ερχόμενη Κυριακή γίνονταν εκλογές είναι πολύ πιθανό να καταλήγαμε σε δεκακομματική Βουλή, ενώ η πιθανότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης είναι μικρή. Η αλήθεια είναι πως η χώρα δεν απέκτησε ποτέ κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας – τα μικρά κόμματα σχεδόν πάντα εξαϋλώνονται μετά από μια κυβερνητική σύμπραξη, ενώ το ΠΑΣΟΚ που υπήρξε ο μικρός κυβερνητικός εταίρος στην κυβέρνηση Σαμαρά ακόμη μετράει τις πληγές του από αυτή την επιλογή.
Ωστόσο το ζήτημα της κυβερνητικής σταθερότητας θα είναι βασικό ζητούμενο στην πορεία προς τις επόμενες κάλπες, αν και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει το γεωπολιτικό, οικονομικό αλλά και κοινωνικό περιβάλλον του 2027. Στη ΝΔ επισήμως δεν μιλάνε για το θέμα, ωστόσο στις ιδιωτικές τους συζητήσεις τα κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν την πιθανότητα σύμπραξης με κόμματα δεξιά της ΝΔ, πρώτον διότι δεν φαίνεται να υπάρχει κοινή προγραμματική βάση (όλα θεωρούνται κόμματα διαμαρτυρίας και κατά βάση αντισυστημικά) και δεύτερον διότι εάν γινόταν ένα οποιοδήποτε κλείσιμο ματιού σε κάποιο από αυτά, θα δημιουργούνταν φυγόκεντρες τάσεις από τη ΝΔ.
Πρώτα θα έφευγαν οι κεντρώοι ψηφοφόροι που δεν επιθυμούν δεξιά στροφή της ΝΔ κι έπειτα θα ακολουθούσαν και οι δεξιοί που θα ψήφιζαν άνετα ένα κόμμα δεξιά της ΝΔ για να στείλουν ένα μήνυμα συντηρητικής κυβερνητικής στροφής.
Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ προτιμούν να μην μιλάει για συνεργασίες και να κρατάνε ψηλά την κόντρα με τη ΝΔ, ώστε να κερδίσουν ό,τι περισσότερο μπορούν από τον κεντρώο χώρο και τους αναποφάσιστους. Άλλωστε την ίδια τακτική κράτησαν τα κόμματα και πριν τις εκλογές το Μάιο του 2023, πριν δηλαδή τις κάλπες της απλής αναλογικής που τέθηκε το ερώτημα ποιος θα συνεργαστεί με ποιον. Ωστόσο, τότε ακολουθούσαν εκλογές με νέο εκλογικό νόμο και έτσι όλοι προεξοφλούσαν τις διπλές κάλπες. Αυτή τη φορά, το εκλογικό πλαίσιο είναι γνωστό και δεν αλλάζει. Βεβαίως το τι θα συμβεί την επομένη των εκλογών, δεν θα την κρίνουν τόσο οι κρυφές επιθυμίες των κομματικών επιτελείων, όσο η πολιτική αριθμητική. Μέχρι τότε βέβαια, δεν ξέρουμε καν σε τι κόσμο θα ζούμε.