Μπορεί η εκλογή Τραμπ να επηρεάσει θετικά την ελληνική οικονομία;
- 25/11/2016, 17:34
- SHARE
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργο Χατζηνικολάου, κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
H εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να προκαλέσει μία διάχυση της οικονομικής ανάπτυξης, που θα βγάλει την Ελλάδα από την ύφεση, βοηθώντας τις τράπεζες της χώρας κατά την πορεία της ανάκαμψης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.
«Εάν το αισιόδοξο κλίμα που επικρατεί σήμερα στις ΗΠΑ, με την εκλογή νέου Προέδρου, αντανακλά την πραγματικότητα, θεωρώ ότι και οι άλλες οικονομίες του κόσμου θα αισθανθούν τις θετικές συνέπειές του και θα ωφεληθεί και η Ελλάδα», σημείωσε ο τραπεζίτης.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων τους, ο κ. Χατζηνικολάου είπε ότι η επιτυχία τους θα εξαρτηθεί από το αν η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει.
«Ακόμη και αν χρησιμοποιήσουμε το καλύτερο καινοτόμο σύστημα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν θα μπορούμε να πάμε πολύ μακριά αν η ελληνική οικονομία δεν έχει καλές αποδόσεις», σημείωσε, προσθέτοντας: «Για αυτό, η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι πού πηγαίνει η ελληνική οικονομία».
Η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε καθαρά κέρδη 14 εκατ. ευρώ στο πρώτο 9μηνο του 2016 έναντι ζημιών 621 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο κ. Χατζηνικολάου δήλωσε ότι η τράπεζα είναι σε τροχιά να κλείσει με κέρδη το έτος και να επιτύχει τους στόχους που έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων της.
«Είμαστε πολύ βέβαιοι ότι θα επιτύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από την κεντρική τράπεζα και τον SSM (τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ) άνετα εντός τους τριετούς ορίζοντα, με βάση τον οποίον εργαζόμαστε», τόνισε.
Αναφορικά με την πλήρωση της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου της τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Χατζηνικολάου δήλωσε: «Έχουμε το καθήκον τώρα να αποκτήσουμε έναν νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο, κάτι που είναι σημαντικό μέρος της όλης προσπάθειας να βελτιώσουμε τους κατάλληλους κανόνες διακυβέρνησης». Έχουμε περιγράψει το χρονοδιάγραμμά μας στον SSM και ο SSM το βλέπει πολύ θετικά, πρόσθεσε.