Μπορεί η μη περικοπή των συντάξεων να οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας;
- 29/09/2018, 18:33
- SHARE
Σύμφωνα με τη Moody's, μια τέτοια κίνηση θα επιβαρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης, δείχνοντας ότι η χώρα μπαίνει σε τροχιά αθέτησης των δεσμεύσεών της προς τους πιστωτές.
Πριν από μία εβδομάδα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανέβαλε την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, και επανέλαβε στην έκθεσή της τις προϋποθέσεις που εκτιμά ότι θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Στην έκθεσή της η Moody’s χαρακτήρισε την οικονομική ισχύ της Ελλάδας ως «Μέτρια (-)», λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές και τις επιπτώσεις της παρατεταμένης χαμηλής ανάπτυξης στα εισοδήματα.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, ακόμα και μέσω ανώτατων κυβερνητικών πηγών, στέλνει το μήνυμα πως δεν σκοπεύει να συμπεριλάβει την περικοπή των συντάξεων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα καταθέσει στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου.
Η κίνηση αυτή αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, καθώς, όπως τονίζει η Moody’s, τέτοιες κινήσεις επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης και δείχνουν ότι η χώρα μπαίνει σε τροχιά αθέτησης των δεσμεύσεών της προς τους πιστωτές.
Μία ενδεχόμενη υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης θα έριχνε ακόμη πιο βαθιά τη χώρα στην κατηγορία «junk», όταν με βάση την αξιολόγηση της Moody’s χρειαζόμαστε αναβάθμιση της τάξης των 6 βαθμίδων για να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα, την κατηγορία δηλαδή που βάζει ξανά τους ελληνικούς τίτλους στα ραντάρ των μακροπρόθεσμων επενδυτών.
Κι αυτό την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με το «μέτωπο» της Ιταλίας, που σχεδιάζει τη λήψη μέτρων που θα μεγενθύνουν το δημοσιονομικό της έλλειμμα, επηρεάζοντας αρνητικά τα ιταλικά ομόλογα.
Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις συναντήσεις που είχαν την περασμένη εβδομάδα με επενδυτές, τραπεζικά στελέχη και εκπροσώπους εταιρειών σε ΗΠΑ και Βρετανία έλαβαν αποδέκτες ενός κοινού μηνύματος: ότι η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει εάν θέλει να επιστρέψει με ρεαλιστικά και ικανοποιητικά επιτόκια στις αγορές.
Τα επόμενα βήματα του οικονομικού επιτελείου και η αντίδραση των θεσμών αναμένεται να είναι κρίσιμα.