Μπορεί να μειώσει η Ευρώπη την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο;
- 13/04/2014, 15:52
- SHARE
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η «κόντρα» με τη Ρωσία οδηγούν την Ευρώπη στο σχιστολιθικό αέριο.
Η επιδίωξη της Ευρώπης να ελαττώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο ενθαρρύνει τους πολιτικούς ηγέτες της να εντείνουν τις προσπάθειές τους για εκμετάλλευση των αποθεμάτων σχιστολιθικού αερίου της περιοχής, σύμφωνα με το CNN Money.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία εξαιτίας των ενεργειών της στην Ουκρανία αποτελεί ένα «βίαιο ξύπνημα για την Ευρώπη» ως προς τα ζητήματα ενέργειας. «Η Ευρώπη εργάζεται αποφασιστικά για να ελαττώσει την ενεργειακή της εξάρτηση», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Η πρόσβαση σε αποθέματα σχιστολιθικού αερίου είναι μια φτηνότερη επιλογή σε σχέση με άλλες και θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με μία έρευνα που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Διεθνούς Ένωσης Παραγωγών Πετρελαίου και Αερίου.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες κάθονται πάνω σε περίπου 470 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων σχιστολιθικού αερίου – μια σημαντική ποσότητα αν λάβουμε υπόψη μας ότι η ζήτηση για αέριο στην Ευρώπη ανέρχεται στα 18 τρισ. κυβικά πόδια ετησίως.
Δεν πρόκειται, όμως, να είναι μια εύκολη διαδικασία. Σήμερα, η παραγωγή σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη είναι ουσιαστικά μηδενική, και η έναρξή της θα απαιτήσει συντονισμένες προσπάθειες.
Ο Πάβελ Μολχάνοβ, αναλυτής ενεργειακών θεμάτων στη Raymond James, δηλώνει ότι η όλη διαδικασία θα απαιτήσει χρόνια. «Μέσα στα επόμενα χρόνια, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να επισημάνουν ποιοι είναι οι πόροι τους και να κατασκευάσουν τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις για να αναπτυχθεί η εν λόγω βιομηχανία. Στις απαιτούμενες ενέργειες περιλαμβάνεται η εκπαίδευση των εργαζομένων, η ανάπτυξη αγωγών και η κατασκευή των σχετικών πλατφόρμων εξόρυξης, οι οποίες βρίσκονται στις ΗΠΑ και στον Καναδά, αλλά όχι στην Ευρώπη».
Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες ως προς την ακολουθούμενη διαδικασία για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου έχουν οδηγήσει κάποιες ευρωπαϊκές χώρες στην απαγόρευση της πρακτικής συνολικά. Η αμφιλεγόμενη διαδικασία της υδραυλικής ρωγμάτωσης περιλαμβάνει την έγχυση νερού, άμμου και χημικών ουσιών βαθιά κάτω από το έδαφος με υψηλή πίεση, ώστε να δημιουργηθούν ρωγμές στο πέτρωμα, επιτρέποντας την άνοδο του πετρελαίου και του αερίου στην επιφάνεια.
Αυτή η διαδικασία έχει οδηγήσει την ενεργειακή έκρηξη των ΗΠΑ, αλλά οι επικριτές ισχυρίζονται ότι η ρωγμάτωση μπορεί να μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα, να δημιουργήσει σεισμικές δονήσεις, και εν γένει να αναστατώσει το περιβάλλον.
Παρά τα εμπόδια, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία καταβάλλουν τις μεγαλύτερες προσπάθειες για να προωθήσουν την παραγωγή σχιστολιθικού αερίου. Η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Ουκρανία έχουν επίσης φιλοδοξίες κάποια στιγμή να εμπλακούν, σύμφωνα με τον Γουιλ Πίρσον, διευθυντικό στέλεχος στον Όμιλο Eurasia.
Άλλες χώρες, όμως, φαίνονται λιγότερο ενθουσιώδεις. Η Γερμανία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία έχουν επιβάλλει άτυπες απαγορεύσεις στις ρωγματώσεις. Μάλιστα, η Βουλγαρία και η Γαλλία έχουν απαγορέψει εντελώς και δια νόμου την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου.
«Θα απαιτηθεί χρόνος προτού η Γαλλία και η Γερμανία αλλάξουν τις πολιτικές τους σε σχέση με το σχιστόλιθο», λέει ο Πίρσον, αλλά «η αντίθεση προς το συγκεκριμένο τομέα θα υποχωρήσει σταδιακά», καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.
Διαβάστε ακόμη:
Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας κατά 50% ως το 2030
Η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης στο επίκεντρο των συζητήσεων
«Δεν υπάρχει εναλλακτική για το ρωσικό φυσικό αέριο»
Οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο
Ομπάμα: «Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι ενωμένες, η Ρωσία είναι μόνη της»