Μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να αλλάξει επίπεδο;
- 27/09/2022, 13:00
- SHARE
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού σήμερα, μια γιορτή η οποία καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970 με στόχο την ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο τουρισμός αποτέλεσε τα χρόνια της κρίσης το ανάχωμα στην ύφεση και την ανεργία και στη συνέχεια οδήγησε την χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι δε ένας από τους τομείς που παρουσιάζουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και που λόγω της μεγάλης διασποράς των τουριστικών προορισμών ανά την χώρα, παίζει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση του εισοδήματος σε πολλές Περιφέρειες.
Το δικό του μήνυμα έστειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στην εκδήλωση «Τουρισμός στην Ελλάδα, νέες τάσεις μετά την πανδημία», που διοργάνωσε το ICC Women Hellas στο Μουσείο της Ακρόπολης, τονίζοντας πως προτεραιότητα θα πρέπει να καταστεί η ενδυνάμωση των γυναικών που ασχολούνται με το επιχειρείν. «Να ενισχύσουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και να την κάνουμε πρότυπο. Ο τουρισμός θα κρατήσει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, εξέλιξη που δείχνει ότι σιγά – σιγά επιτυγχάνεται ο στόχος να έχουμε τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο. Θέλουμε τουρίστες υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων, να ανέβουμε κατηγορία, όχι να κοιτάμε τον αριθμό των τουριστών, αλλά το τι ξοδεύουν. Οι προκρατήσεις για το 2023 έχουν αρχίσει δειλά, με την Ελλάδα να έχει κατακτήσει τον σεβασμό και την διεθνή αναγνώριση».
Για μια σεζόν που έχει δώσει πολύ θετικά στοιχεία, σημειώνοντας εκρηκτική αύξηση σε σχέση με το 2021, έκανε λόγο η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία, ωστόσο, δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για την ενέργεια και τις πληθωριστικές πιέσεις. Πρόσθεσε πως η στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα, όπως επίσης στην χρονική και χωρική ισορροπία ώστε να δίνονται ευκαιρίες να αναπτυχθούν και άλλοι λιγότερο δημοφιλείς προορισμοί.
Πολιτιστικά master plans για 14 προορισμούς
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Νικόλας Γιατρομανωλακης, Υφυπουργός Πολιτισμού, Αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού.
«Ο Πολιτιστικός τουρισμός αφορά το 1/3 του συνολικού τουρισμού σε τζίρο. Στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει σοβαρές επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρούμε ότι συνδέουμε τον τουρισμό με τον πολιτισμό, αλλά στην πράξη δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Γίνεται Υπερεκμετάλλευση κάποιων σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος έναντι άλλων (βλ. Ακρόπολη), και η εμπειρία μπορεί να είναι τελικά δυσάρεστη για τον επισκέπτη» δήλωσε χαρακτηριστικά».
Αναφερόμενος στη διοργάνωση φεστιβάλ, τόνισε πως για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται, έρχονται 3-4 ευρώ πίσω. Για τον ίδιο, ο πολιτισμός είναι η εμπειρία που βιώνει ο επισκέπτης όταν βρίσκεται σε έναν τόπο και όχι ένα κατασκευασμένο προϊόν που απλώς του πουλάς. Στόχος είναι, όπως είπε, η χρηματοδότη φορέων και επιχειρήσεων πολιτισμού μέσα από το ταμείο ανάκαμψης που θα τους βοηθήσει να αλλάξουν το μείγμα των τουριστών τους. Μέχρι πρότινος υπήρχε το εμπόδιο της γλώσσας στα καλλιτεχνικά δρώμενα, όμως το κοινό, πρέπει να διευρυνθεί.
«Παράλληλα, επενδύουμε σε εξειδικευμένα κοινά, όπως ο “ασημένιος” τουρισμός, ταξιδιώτες μεγάλες ηλικίες που ξοδεύουν χρήματα. Τέλος σχεδιάζουμε πολιτιστικά master plans για 14 προορισμούς, δίνοντας έμφαση στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο. Συνεισφέρουμε στο να αλλάξει η εικόνα της χώρας. Η Αθήνα φεύγει από τη σκιά της Ακρόπολης και μεγαλώνουμε την τουριστική πίτα σε μια μητρόπολη που μπορεί να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εμπειριών».
Ως έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, όχι τόσο για τα ρεκόρ που θα πετύχουμε αλλά για το ότι καταφέρανε από τον Μάρτιο του 2020 να φτάσουμε σε μια πραγματική ανάκαμψη δύο χρόνια μετά, χαρακτήρισε το 2022 ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης.
«Θα πρέπει να δούμε τη βιωσιμότητα υπό το πρίσμα της κοινωνικής συνοχής. Σήμερα μόνο πέντε από τις 13 περιφέρειες απολαμβάνουν τα τουριστικά έσοδα. Υπάρχουν περιοχές της χώρας που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ έσοδο από τον ελληνικό τουρισμό και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα» δήλωσε.
Οι αθλητικές διοργανώσεις θα φέρουν έσοδα
«Υπάρχει αναστάτωση σε όλο τον κόσμο αναφορικά με την ενεργειακή κρίση. Ενδεικτικό είναι ότι η Κίνα έτρεχε με ρυθμό ανάπτυξης 11% και τώρα έχει πέσει στο 0,4%. Εστιάζοντας στον κλάδο του τουρισμού, θα έλεγα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε λίγο καλύτερη θέση, όμως η περιθωριοποίηση και η περιφερειοποίηση έχει τον αντίκτυπο της. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, οι Δήμοι μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους» επεσήμανε ο Δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας.
Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Σπάρταθλον», το οποίο προσελκύει αθλητές από 50 χώρες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα τρέξουν non stop τη διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη, μια απόσταση 240.000 χιλιομέτρων. Αντίστοιχου κύρους είναι και το Spartan Race, όπου εδώ έχουν δηλώσει συμμετοχή 2.000 άτομα και οι εκτιμήσεις είναι ότι θα φτάσουν τα 4.000 άτομα.
«Κοιτάμε να κάνουμε στοχευμένα πράγματα που θα τονώσουν και την αθλητική, αλλά και την τουριστική κίνηση, και να εκμεταλλευτούμε περισσότερο τον πολιτισμό μας».
Ο τουρισμός είναι ο αιμοδότης της οικονομίας
Για την CEO της Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα, ο τρόπος που ο τουρισμός στήριξε την ελληνική οικονόμα από το 2012 είναι τέτοιος που τον συσχετίζουμε μεν με τη βιομηχανία, παρόλα αυτά δεν πρέπει να νοείται ως τέτοια μιας και έχει μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή αφού διαχέει σε περισσότερες κατευθύνσεις το χρήμα στην οικονομία.
«Ο τουρισμός είναι η επέκταση της ζωής, είναι ο αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας και όχι η βαριά βιομηχανία. Τα τελευταία χρόνια είναι πιο ανταγωνιστικός και ενισχύει τα δημόσια έσοδα έμπρακτα. Βέβαια, οι μεγάλες τουριστικές ροές δημιουργούν προβλήματα σε απροετοίμαστους προορισμούς και η παροχή υπηρεσιών είναι υποβαθμισμένη».
Σύμφωνα με την κα Δρέττα, ο ταξιδιώτης αναζητά ουσιαστική βιωματική εμπειρία, επιλέγει αναδυόμενους προορισμούς και δέχεται να πληρώσει περισσότερο για επιλογές που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Κατέληξε λέγοντας πως, εκτός από την ψηφιοποίηση, η ενσωμάτωση παγκόσμιων τάσεων στο προϊόν μας, είναι αναγκαία για να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα μας.