Μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να πιάσει φέτος τα προ-Covid επίπεδα;
- 08/02/2022, 16:27
- SHARE
Ομαλότερα από ότι περίμενε η τουριστική βιομηχανία θα εξελιχθεί η φετινή σεζόν, καθώς η TUI, ένας από τους μεγαλύτερους Tour Operators στον κόσμο, μέσα από τις επίσημες δηλώσεις του επικεφαλής της, Fritz Joussen, αναμένει ότι το 2022 θα επιστρέψουμε επιτυχώς στα επίπεδα του 2019.
Σύμφωνα με τον κ. Joussen, το μονοπάτι που οδηγεί στην έξοδο από την πανδημία γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο και η ζήτηση για ταξίδια είναι υψηλή σε όλες τις αγορές. Ενδεικτικό είναι πως μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, περί τα 3,5 εκατ. πελάτες της TUI είχαν κάνει κράτηση διακοπών για το καλοκαίρι του 2022, φτάνοντας στο 72% των επιπέδων της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Ωστόσο, οι νέες κρατήσεις βρίσκονται σε επίπεδα άνω του 100% από τα αντίστοιχα του 2019, επομένως ο όμιλος αναμένει ότι το καλοκαίρι του 2022 θα κυμανθεί πλησίον των επιπέδων προ κρίσης.
Πώς κυλούν τα πράγματα στην εγχώρια τουριστική σκηνή; Το ΞΕΕ επικαλούμενο έρευνα του ΙΤΕΠ αναμένει επιστροφή στα pro-covid επίπεδα από το 2023 και μετά, ωστόσο, η αγορά βλέπει να καταγράφεται έντονη δυναμική από τον Μάρτιο και μετά και δεν αποκλείει να πιαστούν οι οικονομικοί στόχοι φέτος.
Ικανοποιητικές οι επιδόσεις του business travel – Απαραίτητα τα πιστοποιητικά
Στα θετικά σημάδια που δείχνει η φετινή τουριστική σεζόν επικεντρώνεται και ο Sales & Marketing Director του AKTINA Travel, Λευτέρης Κωνσταντόπουλος, αναφέροντας πως συντελούνται επενδύσεις από την πλευρά των αεροπορικών εταιρειών σε μεγαλύτερο αριθμό προορισμών και σε αυξημένο όγκο πτήσεων. Ήδη, όπως λέει, τα ελληνικά νησιά έχουν ενταχθεί στο πτητικό πρόγραμμα των μεγάλων αερομεταφορέων.
Τονίζει πως η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά για τα ταξιδιωτικά πρακτορεία καθώς υπήρξε ένα φρενάρισμα στις κρατήσεις εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον στις αρχές Δεκέμβρη. Οι ακυρώσεις από το business travel ήταν αρκετές, όμως, βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και αφορούσαν τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο. Πλέον το κλίμα έχει αλλάξει και καταγράφεται ικανοποιητική ζήτηση από το Μάρτιο και μετά για τον εξερχόμενο τουρισμό που θέλει να πραγματοποιήσει ταξίδια επαγγελματικού σκοπού.
Σχολιάζοντας τις φημολογίες για την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού από την ταξιδιωτική βιομηχανία, ο κ. Κωνσταντόπουλος ξεκαθαρίζει πως πρέπει να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. «Ιδανικά θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος ο τουρίστας με κάποια χρονική ισχύ που θα έχει οριστεί. Το να καταργηθούν τελείως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν θεωρώ ότι είναι σώφρον. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η απουσία μίας κοινής γραμμής από την Ευρωπαϊκή Ένωση που να ισχύει και να εφαρμόζεται από όλες τις χώρες, ώστε να αποφεύγουμε το φαινόμενο του να βάζει ο καθένας τους δικούς του όρους» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως για κάθε ξεχωριστή πώληση, για κάθε e-mail που λαμβάνει ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο από πελάτες, υποχρεούται να διεξάγει έρευνα διότι τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά και οι περιορισμοί κάθε αγοράς είναι πολλοί.
«Η αγορά της Αγγλίας ευτυχώς άνοιξε και θεωρούμε ότι παράλληλα σε ότι αφορά το κομμάτι του εισερχόμενου επαγγελματικού τουρισμού, Γερμανία και Μέση Ανατολή θα κινηθούν εξίσου καλά. Το γεγονός ότι η ITB στο Βερολίνο θα παραμείνει κλειστή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θεωρώ ότι συνιστά υπερβολική αντίδραση και ότι φοβήθηκαν παραπάνω απ’ όσο έπρεπε. Ήδη αντίστοιχη τουριστική έκθεση στην Φρανκφούρτη έχει προγραμματιστεί κανονικά για τον Ιούνιο» καταλήγει ο κ. Κωνσταντόπουλος δηλώνοντας πως είναι αισιόδοξος για την έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν.
Είμαστε κοντά στο να πιάσουμε τα επίπεδα του 2019
Για τον Κώστα Παναγάκη, CEO της Travelworks, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, μιας και δεν έχουν όλοι τα ίδια δεδομένα στα χέρια τους για να μπορέσουν να κάνουν τις αντίστοιχες προβλέψεις.
«Οι tour operators έχουν πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που έχει υπόλοιπη αγορά διότι διατηρούν και τις δικές τους πτήσεις. Από την επαφή με την αγορά και την παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων πιστεύω ότι το 2022 θα καταφέρουμε να πιάσουμε τα επίπεδα του 2019 και εκτιμώ ότι θα είναι μία χρόνια που δύσκολα θα βρίσκει κάποιος ξαπλώστρα στις παραλίες, παρά και την αυξημένη τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν οι ξενοδόχοι».
Συμπληρώνει πως άτομα νεαρότερης ηλικίας, αλλά και ηλικιωμένοι συγκαταλέγονται στα target groups που θα έρθουν νωρίτερα στη χώρα μας, από την high season, που ξεκινά παραδοσιακά τον Ιούνιο και ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο. Αποκαλύπτει δε πως αρκετά ξενοδοχεία στη Μύκονο συζητούν ανοίξουν το Πάσχα, κάτι που θεωρείται πρωτάκουστο.
Βέβαια σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το τι θα κάνει Ασία, η οποία, αν ανοίξει με επιτυχία, θα λειτουργήσει ως βαρόμετρο για τις υπόλοιπες αγορές. Μην ξεχνάμε ότι την προηγούμενη διετία οι Ευρωπαίοι περιόρισαν τα ταξίδια τους εντός της Γηραιάς Ηπείρου και θέλουν διακαώς να ταξιδέψουν εκτός Ευρώπης.
Ένα ακόμη, εξίσου σημαντικό, στοιχείο έχει να κάνει με το πώς θα κινηθούν τα city hotels, διότι το μείγμα της αγοράς έχει αλλάξει, όπως έχει αλλάξει και ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Πέρα από τα ξενοδοχεία που άνοιξαν μέσα στο 2021, εντός της τρέχουσας χρονιάς, τοποθετούνται επί ελληνικού εδάφους 10 μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε πολύ περισσότερες κλίνες διαθέσιμες και ταυτόχρονα τα διεθνή brands θα φέρουν νέους επισκέπτες στην Ελλάδα που δεν είχαν στο μυαλό τους τον συγκεκριμένο προορισμό. «Γνωρίζοντας ότι η πώληση κρύβεται στην προσωποποιημένη εμπειρία οι σοβαρές επιχειρήσεις κάνουν τρομερή δουλειά για να συνδεθούν με τον προορισμό και να προσφέρουν κάτι μοναδικό στον επισκέπτη».