Μπορούν να επιβιώσουν οι startup στην Ελλάδα;
- 21/07/2015, 16:51
- SHARE
Έλληνες startuppers δίνουν τη δική τους εκδοχή για την κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα.
της Τζένα Σαπίρο, GeekΤime.com
Είναι γνωστό σε όλους ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια χρηματοοικονομική κρίση, μαζί με ένα χρέος ύψους 320 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σ’ αυτές τις συνθήκες, συνεπώς, είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς τι βάζουν στο …τζατζίκι ώστε να υπάρχουν επιχειρηματίες που να θέλουν να ξεκινήσουν μια startup στην Ελλάδα!
Το δίλημμα της χώρας είναι αν θα μείνει ή θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δίλημμα των Ελλήνων επιχειρηματιών είναι αν θα κρατήσουν ζωντανές τις εταιρείες τους και το οικοσύστημα των startup στην Ελλάδα.
Πολλές από τις νεοφυείς επιχειρήσεις της Ελλάδας εμφανίστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, όταν και γιγαντώθηκε το χρέος της χώρας. Για την ακρίβεια, ο αριθμός των ελληνικών startup διπλασιάζεται σε ετήσια βάση από το 2010 και δώθε.
Ο Γεώργιος Γάτος, συνιδρυτής της Incrediblue, σημειώνει: «Οι νεοφυείς επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πάντα προκλήσεις. Ως εταιρεία, γεννηθήκαμε και ανδρωθήκαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης – το 2012 – και μάθαμε πώς να προχωράμε μπροστά. Οι εξελίξεις με τα capital controls και το δημοψήφισμα ήταν ένα ισχυρό σοκ για όλους μας, αλλά ήμασταν προετοιμασμένοι».
Για την Incrediblue και άλλες ελληνικές startup, αυτή η προετοιμασία σήμανε την αναζήτηση ξένων επενδυτών. Στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, η Incrediblue συγκέντρωσε 1,8 εκατομμύρια από την Connect Ventures με έδρα το Λονδίνο.
Διαβάστε σχετικά: Oι «καπετάνιοι» της Incrediblue ανοίγουν τα πανιά τους
Δεδομένων των συνθηκών, δεν προκαλεί έκπληξη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επενδύει χρόνο ή προσοχή στη σκηνή των startup. Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν ομιχλώδεις.
Ο Γιώργος Σπανουδάκης, Έλληνας επιχειρηματίας, λέει χαρακτηριστικά: «Κατάφεραν να επιτύχουν μια συμφωνία αλλά δεν ξέρω πότε θα υλοποιηθεί. Δεν περιμένουμε τίποτα από την ελληνική κυβέρνηση. Γνωρίζουμε ότι έχουν πολύ σοβαρότερα θέματα από το να βοηθήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις».
Η startup του Σπανουδάκη, η Pinnatta, είναι μια εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας για την αποστολή διαδραστικών μηνυμάτων που έχει συγκεντρώσει δύο εκατομμύρια χρήστες στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της. Το μάρκετινγκ της εφαρμογής λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ, αλλά όλα τα υπόλοιπα στάδια παραγωγής βρίσκονται στην Ελλάδα, μαζί με 20 από τους 23 εργαζομένους της εταιρείας.
Ακόμα και μια τόσο επιτυχημένη εταιρεία, όμως, συναντά προβλήματα τούτες τις μέρες. «Οι Έλληνες επενδυτές είναι φοβισμένοι με την κατάσταση και με το τι πρόκειται να συμβεί. Ο τρέχων γύρος χρηματοδότησής μας βρίσκεται σε κίνδυνο» εξηγεί ο Σπανουδάκης.
Παρά τα προβλήματα, όμως, ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος: «Στο τέλος, οι startup όχι μόνο θα επιβιώσουν, αλλά και θα ακμάσουν. Μαθαίνουμε από άλλα οικοσυστήματα και, εξαιτίας της κρίσης, μπορούμε να εμπνεύσουμε άλλους ανθρώπους να κινητοποιηθούν για να υπερβούν την τωρινή κατάσταση».
Φαίνεται ότι μέσα σε δύσκολες συνθήκες οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν εύκολα τα όπλα. Ας ελπίσουμε ότι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός τους θα αποδειχθεί ορθότερος από τον σχεδιασμό των Ελλήνων πολιτικών.