Μπορούν οι «ράμπο» του Βαρουφάκη να πατάξουν τη φοροδιαφυγή;
- 09/03/2015, 16:05
- SHARE
Οι αρμόδιοι φορείς τοποθετούνται στο FortuneGreece.com επί της πρότασης του υπουργού Οικονομικών που έχει ανάψει «φωτιές».
Η πρόταση του Υπ. Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, περί «στρατολόγησης» απλών καθημερινών πολιτών που μεταμφιεσμένοι θα δρουν για λογαριασμό του κράτους, έχοντας ως στόχο τον επιτόπου έλεγχο σε καταστήματα και την καταγραφή φαινομένων φοροδιαφυγής, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και αμηχανία στις Βρυξέλλες.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επικρίνουν την εφαρμογή ενός συστήματος, που φέρει αμερικάνικες καταβολές, στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας πως η βασική διαφορά είναι ότι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι εν λόγω έλεγχοι γίνονται από υπαλλήλους τους Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών και όχι από νοικοκυρές!
Η Πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ, Ρεβέκα Μπασματζίδου και ο Πρώην Γενικός Διευθυντής φορολογικών ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Γιαννόπουλος μιλούν στο Fortune Greece, για την ενδεχόμενη αποτελεσματικότητα της εφαρμογής ενός μέτρου που προβλέπει την επιστράτευση χιλιάδων ανθρώπων που θα βρίσκονται παντού, με οπτικοακουστικό εξοπλισμό για λογαριασμό των αρχών φορολογικού ελέγχου.
Παράλληλα προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους για την πάταξης της φοροδιαφυγής.
Χρήστος Γιαννόπουλος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων- Πρώην Γενικός Διευθυντής φορολογικών ελέγχων
Την άποψη ότι οι προσπάθειες που είχαν γίνει από το ΣΔΟΕ στο παρελθόν για την πρόληψη φαινομένων φοροδιαφυγής είχαν αποδώσει, αλλά δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να εμφανίσουν υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας, εκφράζει στο Fortune Greece, o Πρώην Γενικός Δ/ντής Φορολογικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Γιαννόπουλος. Σχολιάζοντας το νέο μέτρο που προτείνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων στα ταμεία του κράτους, ο κ. Γιαννόπουλος εκτιμά πως δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. «Το να μεταμφιέζονται άτομα και να κάνουν ελέγχους για το αν θα κόψει απόδειξη ή όχι ένα μαγαζί, αντίκειται στο Σύνταγμα. Το μέτρο αυτό είναι άτοπο και δεν νομίζω ότι μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, από ανθρώπους που δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι».
Ο ίδιος προτείνει την επαναφορά ενός συστήματος προληπτικού ελέγχου, ενός οργανωμένου ελεγκτικού κέντρου το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με τον εντοπισμό παραβάσεων. Δεδομένου ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου συστήματος προκαλεί φόβο, έχει παρατηρηθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στο να κόβει κάποιος αποδείξεις, αφού στο άκουσμά του όλοι δραστηριοποιούνται. Επιπρόσθετα, ο Χρήστος Γιαννόπουλος προτείνει να υπάρχει άμεση καταγραφή με τη χρήση μιας κάρτας σε οποιασδήποτε συναλλαγή, είτε αυτή γίνεται με μετρητά, είτε με πιστωτική κάρτα και απευθείας ενημέρωση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
«Παλιά στα νυχτερινά κέντρα στέλνονταν κλιμάκια του ΣΔΟΕ , τα οποία παρακολουθούσαν το πρόγραμμα και στο τέλος της βραδιάς θεωρούσαν τα βιβλία και ήλεγχαν το ταμείο. Όταν οι υπεύθυνοι του μαγαζιού γνώριζαν την παρουσία τους έκοβαν περισσότερες αποδείξεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη: «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι γέλαγαν με τους Ράμπο του Βαρουφάκη»
Ρεβέκα Μπασματζίδου, Πρόεδρος ΠΟΕ ΔΟΥ
«Οποιοδήποτε μέτρο θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση θα πρέπει να προταθεί κατόπιν διαλόγου με τους εφοριακούς για να λεχθεί και η θέση της ομοσπονδίας. Δεν μπορούν να αποφασίζονται πράγματα για εμάς χωρίς εμάς», αναφέρει στο Fortune Greece, η Πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ, Ρεβέκα Μπασματζίδου. «Ελπίζουμε πως για την κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης ο Υπουργός Οικονομικών συμβουλεύτηκε πρώτα νομικούς και συνταγματολόγους. Το μέτρο μπορεί να εφαρμόζεται στην Αμερική, αλλά από το τμήμα RS που είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών. Ως εφοριακοί μπορούμε και έχουμε τη βούληση να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα του Δημοσίου. Θέση μας είναι ότι πρέπει να γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι και να προσληφθούν περισσότεροι εφοριακοί. Μην ξεχνάτε πως μέσα στην κρίση έφυγαν 4.000 και οι νέες προσλήψεις αφορούσαν μόνο 400. Από τους 15.000 που ήμασταν στο παρελθόν, σήμερα έχουμε μείνει 9.500. Παράλληλα, κρίνεται αναγκαία η συνεχής επιμόρφωση των φοροτεχνικών και βέβαια η απόκτηση φορολογικής συνείδησης από τους πολίτες. Έχουμε προτείνει μάλιστα η φορολογική συνείδηση να διδάσκεται ως μάθημα από τις τάξεις του Δημοτικού».
Μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ, αναφέρει πως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα συνεισφέρει τόσο η πλήρης μηχανογράφηση των φορολογικών υπηρεσιών, όσο και η ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης των αρμόδιων τμημάτων. Ερωτηθείσα αναφορικά με το αν πιστεύει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να φέρει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα μέσω αποστολής κλιμακίων εφοριακών από το εξωτερικό, η ίδια διευκρινίζει πως ήδη από το 2007 είχαν δοθεί κατευθύνσεις από την ΕΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής και πως η ανταλλαγή πληροφοριών σε επίπεδο τεχνογνωσίας είναι απαραίτητη. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην κατάρτιση των Ελλήνων εφοριακών, αλλά στην έλλειψη χρήσιμων για την δουλειά τους εργαλείων.
Τέλος η κ. Μπασματζίδου τονίζει πως η βασική αιτία που δεν πάνε καλά τα έσοδα του κράτους είναι η «εξανεμισμένη» φοροδοτική ικανότητα και η διαρκής επιβολή φόρων. Ήδη τα στοιχεία για τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους συνηγορούν στο ότι τα έσοδα δεν θα είναι τα αναμενόμενα με αυτά που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση. «Πρέπει να υπάρχει ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα που να στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων. Δυστυχώς σήμερα όσοι είναι εντάξει ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αναγκάζονται είτε να πουλήσουν ακίνητη περιουσία, είτε να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που είχαν βάλει στην άκρη.
Το γεγονός ότι δεν επεβλήθη περικοπή κεφαλαίου, όπως είχε διαρρεύσει στα μέσα, μας βρίσκει σύμφωνους γιατί κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντιδικία με τους συνεπείς φορολογούμενους στους οποίους θα πρέπει να δοθεί, κατά τη γνώμη μας, κάποιο κίνητρο για του χρόνου».