Τα κρασιά Μπουτάρη, η Alibaba και το σχέδιο για Κίνα και Κορέα

Τα κρασιά Μπουτάρη, η Alibaba και το σχέδιο για Κίνα και Κορέα

Η επιβολή του ΕΦΚ και η πτώση της κατανάλωσης κρασιού στην εγχώρια αγορά - Τι αναφέρει ο Ιωάννης Βογιατζής σε συνέντευξή του στο Fortune. 

Τη μια μετά την άλλη διεθνή διάκριση αποσπούν οι ετικέτες της Οινοποιίας Μπουτάρη, αποδεικνύοντας πως τα ελληνικά κρασιά μπορούν να συναγωνιστούν επάξια, τόσο σε ποιότητα όσο και σε γεύση, διεθνή καταξιωμένα brands.

Μολονότι ο τρύγος φέτος αντιμετώπισε δυσκολίες, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και επηρέασαν την παραγωγή, η φετινή χρονιά ήταν ικανοποιητική για την οινοποιία Μπουτάρη, η οποία βρίσκεται μια ανάσα πριν την επιστροφή στην κερδοφορία.

Όπως  αναφέρει στο fortunegreece.com, o Γενικός Διευθυντής της Οινοποιίας Μπουτάρη και Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, Ιωάννης Βογιατζής, σε γενικές γραμμές η παραγωγή ήταν καλή και κινήθηκε στο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, ενώ υπήρξαν περιοχές που αντιμετώπισαν προβλήματα με βροχές και χαλάζι, όπως συνέβη στην περίπτωση της Μαντινείας το διάστημα Μαίου –Ιουνίου.

«Στην Ελλάδα διαθέτουμε γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού και ιδιαίτερα αμπελοτόπια που διαφοροποιούν τα αρώματα και τις γεύσεις των κρασιών μας, εμπλουτίζοντας την ελληνική προσφορά και δίνοντας τη δυνατότητα να μπούμε δυναμικά σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές».

Για όσους δεν γνωρίζουν η αμπελοκαλλιέργεια διέπεται από ευρωπαϊκούς κανονισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι περιορίζεται αρκετά η εγχώρια παραγωγή, εφόσον ο κλήρος είναι μικρός και η ποσότητα περιορισμένη και έτσι το ελληνικό κρασί είναι αναγκασμένο να «παίξει» στην μικρή κατηγορία, έχει όμως το πλεονέκτημα της διαφοροποίησης.

 

«Οι ξένοι βλέπουν με συμπάθεια την Ελλάδα»
Πώς αντιμετωπίζουν οι ξένοι μια ελληνική οινοποιία που προσπαθεί να κερδίσει μερίδιο αγοράς και μια θέση στα ράφια σούπερ μάρκετ και εστιατορίων της χώρας τους; Η αλήθεια είναι πως το ελληνικό κρασί άργησε να πάρει τη θέση που του αξίζει και η αναγνωρισιμότητά  του δεν ευθυγραμμίστηκε χρονικά με εκείνη του brand name Ελλάδα. Όπως εξηγεί ο κ. Βογιατζής, παρότι το 2004 η χώρα μας βρέθηκε στο προσκήνιο με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια από τα διεθνή ΜΜΕ, η έκθεση αυτή δεν μεταφράστηκε και σε αύξηση πωλήσεων του ελληνικού οίνου, διότι ήταν ένας κλάδος που δεν είχε ωριμάσει ως προς την_του. «Το 2004 το να έλεγες ότι είσαι Έλληνας αρκούσε για να δημιουργήσεις καλή εντύπωση, αλλά το κρασί δεν είχε γίνει γνωστό. Σήμερα με όσα συμβαίνουν στη χώρα, και παρά την αρνητική προβολή, οι ξένοι μας αντιμετωπίζουν με συμπάθεια».

Προσθέτει δε πως τα μηνύματα που λαμβάνουν από τις διεθνείς αγορές είναι πως η ποιότητα είναι υψηλή, δημιουργείται trend και το ελληνικό κρασί τείνει να γίνει κατηγορία. «Υπάρχουν απτά αποτελέσματα που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Μεγάλη αύξηση σημειώνεται σε Αμερική και Καναδά,  ενώ προσπαθούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την παρουσία μας στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία. Λόγω του ισχυρού τουριστικού brand που διαθέτει η Σαντορίνη επηρεάζονται και οι πωλήσεις του τοπικού κρασιού, ενώ αυξημένη ζήτηση καταγράφεται για τα κρασιά Νάουσας, το Αγιωργήτικο, το Ασύρτικο, τη Μαλαγουζιά και το Μοσχοφίλερο».

Ωστόσο, όπως  συνέβη στην περίπτωση του ελαιολάδου έτσι και το ελληνικό κρασί, παρότι ποιοτικά ανώτερο, δέχεται έντονο ανταγωνισμό από το αντίστοιχο ιταλικό. Ένας από τους λόγους που συμβάλλουν σε αυτό είναι , σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή, το γεγονός ότι οι Ιταλοί έδωσαν έμφαση στο να κάνουν ξακουστή την ιταλική γαστρονομία, τάση την οποία προσπαθούν να υιοθετήσουν έστω και αργοπορημένα και οι Έλληνες. «Την τελευταία δεκαετία παρατηρούμε μια ανάπτυξη στην εστίαση στην Ελλάδα με την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Το ελληνικό κρασί μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στο εξωτερικό, εάν βασιστούμε στη στρατηγική διαφοροποίησης και υπάρχει όραμα προκειμένου να αυξηθεί η αντιλαμβανόμενη αξία του».

Καταστροφή ο ΕΦΚ – Ισχυρό το πλήγμα από την παραοικονομία
Ο κ. Βογιατζής δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον ΕΦΚ (Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης) λέγοντας χαρακτηριστικά πως οδηγεί σε καταστροφή του κλάδου, εφόσον επιβάλλεται σε μια περίοδο που οι τράπεζες απουσιάζουν από το επιχειρηματικό σκηνικό, ρευστότητα δεν υπάρχει, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα παραοικονομίας. «Η παραοικονομία είναι κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Γνωρίζουμε πως πολλοί έμποροι βγαίνουν το βράδυ και πωλούν κρασί χωρίς ΦΠΑ σχεδόν 50% φθηνότερα, με τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου να δέχονται ισχυρό πλήγμα. Την ίδια ώρα, πενιχρά έσοδα έχουν προκύψει από την είσπραξη του ΕΦΚ στο κρασί, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 4 εκ. € μέχρι σήμερα, ύψος εσόδων που αφενός δεν δικαιολογεί την πολιτική απόφαση επιβολής του φόρου σε σχέση με τα προσδοκώμενα έσοδα (25εκ €), αφετέρου δεν συνεκτιμά την απώλεια εσόδων που προέρχεται από την έξαρση της παραοικονομίας που έχει σαν συνέπεια τα επιπλέον μειωμένα έσοδα λόγω μη απόδοσης του ΦΠΑ».

Εστιάζει το ενδιαφέρον σε Κίνα και Κορέα
Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 40% του συνολικού τζίρου και τα κρασιά της εταιρείας Boutari ταξιδεύουν εδώ και 25 χρόνια σε 32 χώρες σε όλο τον κόσμο. ΗΠΑ, Καναδάς, Κύπρος, Γερμανία Ολλανδία, Βέλγιο και Αυστρία θεωρούνται δυνατές αγορές με την Κίνα και την Κορέα να μπαίνουν την τελευταία τριετία δυναμικά στο παιχνίδι. «Η Ρωσία έφυγε από το «χάρτη» διότι εκεί είναι δύσκολο να ανταγωνιστούμε τα γαλλικά και τα ιταλικά κρασιά. Όσον αφορά την Κίνα είμαστε σε φάση που «χτίζουμε» την  παρουσία μας. Είναι μια δύσκολη αγορά και είναι λάθος προσέγγιση να πιστεύει κανείς πως αν οι μισοί Κινέζοι έπιναν ο καθένας έστω μισό ποτήρι κρασί, ότι οι πωλήσεις του θα εκτοξεύονταν.  Εδώ και τρία χρόνια συνεργαζόμαστε με την  Cofco καταγράφοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης  50%, ωστόσο ο τζίρος παραμένει ακόμα μικρός αφού οι εξαγωγές μας είναι της τάξης των 12.000κιβ. ετησίως».

Το νούμερο είναι ακόμη μικρό αλλά, όπως επισημαίνει η διοίκηση, υπάρχει προσδοκία για περαιτέρω σταθερή ανάπτυξη. Πριν από μια 5ετια το ελληνικό κρασί ξεκίνησε τις εξαγωγές στην Κίνα με τζίρο 150.000 ευρώ και σήμερα φτάνει το 1,2εκ ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η Κίνα αποτελεί στρατηγικό στόχο, με τη διοίκηση της Boutari να επενδύει 100.000 ευρώ ετησίως προκειμένου να εδραιώσει σε βάθος χρόνου το Brand της στην περιοχή. Εξίσου αναπτυσσόμενη αγορά θεωρείται και εκείνη της Κορέας στην οποία «χτίζεται» σταδιακά η φήμη του ελληνικού κρασιού. «Όσο ανεβαίνει το οικονομικό status των Ασιατών τόσο περισσότερο υιοθετούν συνήθειες αλλά και τον δυτικό τρόπο ζωής».

Σχολιάζοντας την κίνηση της Alibaba να αναπτύξει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στη χώρα μας, ο κ. Βογιατζής κάνει λόγο για ένα σοβαρό Project στο οποίο η Boutari αναμένεται να συμμετάσχει. «Έχουμε ήδη στείλει πληροφοριακό υλικό για τα προϊόντα που θα μπουν στην πλατφόρμα και πιστεύουμε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα βοηθήσει αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις».

Εκτός όμως από την κινεζική αγορά η Boutari έχει δώσει έμφαση και στην γαλλική αγορά έπειτα από την επένδυση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ που έκανε για τη δημιουργία ενός οινοποιείου 800 στρεμμάτων με ετήσια παραγωγή τις 150.000 φιάλες. «Η επένδυση πάει καλά και στόχος μας είναι να αυξηθεί η παραγωγή στις 250.000 μπουκάλια».

«Στόχος η επιστροφή στην κερδοφορία το 2016»
Ο κ. Βογιατζής επισημαίνει πως μπορεί η φιλοσοφία της εταιρείας να διέπεται από εξαγωγικό προσανατολισμό, ωστόσο, η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει η βάση της Boutari ,παρά την κρίση που έχει επιδράσει αρνητικά στα οικονομικά της μεγέθη. «Η κατανάλωση στην Ελλάδα πέφτει καθώς ο κόσμος ξοδεύει όλο και λιγότερα χρήματα. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την ποιότητα των προϊόντων μας και τις τιμές μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Άλλωστε ποτέ δεν είχαμε υπερβολικές τιμές. Πάντα τα προϊόντα μας ήταν value for money. Ο τζίρος στην ελληνική αγορά την τελευταία τριετία είναι σταθερός και το brand Boutari είναι leader στα σούπερ μάρκετ στην κατηγορία των 750 ml. Το 2015 καταφέραμε να περιορίσουμε σημαντικά τις ζημιές, ενώ στόχος μας για φέτος  είναι να επιστρέψουμε στην κερδοφορία. Ελπίζουμε η φετινή χρονιά να κλείσει καλά. Να ανέβει η ψυχολογία του κόσμου και να ψωνίσει έστω και τα Χριστούγεννα».

Θετική εξέλιξη θεωρείται κατά τον κ. Βογιατζή και το deal Σκλαβενίτη- Μαρινόπουλου, το οποίο αναμένεται να δώσει μια «ανάσα» στις πωλήσεις της εταιρείας. «Σώθηκε η κατάσταση και αν διατηρηθούν όλα αυτά τα μαγαζιά θα είναι θαύμα. Ευτυχώς εμείς δεν είχαμε μεγάλη έκθεση ως εταιρεία» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως αν δημιουργηθεί κλίμα αισιοδοξίας τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά για την εγχώρια οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμα: 

GreekWineInsider: Στα μονοπάτια του ελληνικού κρασίου

Οι πέντε χώρες με τα καλύτερα κρασιά του κόσμου