Το μπουζούκι στη «χώρα των καγκουρό»
- 27/01/2014, 18:30
- SHARE
Η ελληνική εταιρεία «Μύθος» εξάγει στην Αυστραλία το παραδοσιακό μουσικό όργανο.
Ενώ όλοι επιδίδονται σε επενδύσεις στην τεχνολογία και στις εξαγωγές ελληνικών τροφίμων και ποτών, μια είδηση που μεταδίδεται από τη μακρινή Αυστραλία έρχεται να αναπτερώσει το πεσμένο ηθικό των Ελλήνων και να τους θυμίσει τις παλιές καλές εποχές, όταν η νυχτερινή διασκέδαση ήταν τόσο συχνή όσο ένας καφές με τους φίλους. Αφορά στην εταιρεία «Μύθος», του μουσικοσυνθέτη Παντελή Βολάρη, η οποία εξάγει μπουζούκια στην Αυστραλία.
Ένα από τα μουσικά όργανα χάρη στο οποίο διαμορφώθηκε η ταυτότητα της ελληνική μουσικής και συνδέθηκε στο 2ο μισό του 19ου αιώνα με το ρεμπέτικο τραγούδι, ταξιδεύει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά επιβεβαιώνοντας στην πράξη το ρητό ότι η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα.
Διαβάστε ακόμη: Προσούτο Made in….. Greece
Το ελληνικής καταγωγής μπουζούκι θεωρείται από τους ειδικούς σαν ένα είδος μετεξέλιξης της αρχαιοελληνικής πανδούρας. Ως απόγονος της αρχαίας ελληνικής μουσικής, τοποθετείται στην αρχαία Ελλάδα, όπου υπήρχε το αντίστοιχο αρχαιοελληνικό όργανο γνωστό κι ως «Πανδουρίδιον» ή αλλιώς «τρίχορδο». Στη σημερινή του μορφή το σύγχρονο μπουζούκι διαθέτει τρεις ή τέσσερις διπλές χορδές.
Όσο για την εταιρία «Μύθος», διαθέτει παράδοση στον χώρο της μουσικής καθώς για περισσότερα από 45 χρόνια εισάγει μπουζούκια, μπαγλαμάδες και τζουράδες από την Ελλάδα και τα διαθέτει στην αυστραλιανή αγορά. Βάσει μάλιστα των όσων δήλωσε στο ΑΠΕ ο κ. Βολάρης, φιλοσοφία της επιχείρησης είναι να εξάγει μπουζούκια και μουσικά εξαρτήματα που κατασκευάζονται από τους καλύτερους τεχνίτες στην Ελλάδα και να τα διαθέτει σε λογικές τιμές.
Διαβάστε ακόμη: Τα ελληνικά δερμάτινα που «βάζουν κάτω» φίρμες του εξωτερικού
Από κατασκευαστική άποψη, οι λάτρεις των μπουζουκιών έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν από μια μεγάλη ποικιλία το μπουζούκι που τους ταιριάζει περισσότερο. Οι διαφορές που εντοπίζει κανείς δεν είναι μόνο στον αριθμό των χορδών αλλά και σε άλλα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα στο μήκος, πλάτος, ύψος, στο βάθος του ηχείου ή σκάφους και στο πλάτος των ξύλινων φετών του σκάφους. Τις διαφορές αυτές καθορίζει ο κατασκευαστής που με την εμπειρία του και ανάλογα με τον ήχο που θέλει να βγάζει το όργανο, τροποποιεί τα λειτουργικά στοιχεία του για να πετύχει πιο οξύ, πιο βαθύ ή πιο βαρύ ήχο.
Τα μπουζούκια είναι αναμφίβολα από τα λίγα μουσικά όργανα που εξάγει η Ελλάδα στην Αυστραλία. Παρά όμως το μικρό μέγεθός της, η αυστραλιανή αγορά έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Το λαουτοειδές έγχορδο λαϊκό μουσικό όργανο φαίνεται να έχει μαγέψει τους Αυστραλούς με δεδομένο ότι λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων στην αγορά μπήκε και η μεγάλη αυστραλιανή αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών JB HIFI που έφερε μεγάλες ποσότητες μπουζουκιών από τη χώρα μας.
Διαβάστε ακόμη: Μια πολυτέλεια χιλιετιών, ξανασυστήνεται με το ελληνικό κοινό
Η JB HIFI θεωρείται από τις πιο δυνατές εταιρείες στο χώρο της μουσικής. Ιδρύθηκε το 1974 από τον John Barbuto (εξού και τα αρχικά JB) και ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της από ένα μαγαζί στη Βικτώρια, ενώ σήμερα διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό καταστημάτων στην Αυστραλία. Όραμά του Barbuto ήταν να μπορεί να παρέχει μια μεγάλη ποικιλία μουσικών οργάνων, ηχοσυστημάτων και δίσκων μουσικής στις πιο ανταγωνιστικές τιμές που θα έβρισκε κανείς στην Αυστραλία, πράγμα που όπως όλα δείχνουν το κατάφερε.