Brexit: Προς την έξοδο, αλλά με ψυχραιμία
- 17/06/2016, 16:49
- SHARE
Ποιος έχει να χάσει περισσότερα από μια έξοδο;
Ο μηχανισμός εκφοβισμού από μερίδα των Βρετανικών και άλλων Ευρωπαϊκών ΜΜΕ έχει ξεκινήσει προ πολλού, πρόκειται όμως να κορυφωθεί την τελευταία εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα.
Σαφέστατα, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τους υπέρ της αποχώρησης να είναι η μεγάλη πλειοψηφία, δεν είναι παρά απέλπιδες προσπάθειες να συσπειρωθούν οι Ευρωπαϊστές Βρετανοί.
Έχω μια αίσθηση όμως, ότι η Βρετανία θα επιλέξει την Έξοδο από την ΕΕ.
Ανέκαθεν οι Βρετανοί δεν ένιωθαν άνετα με τη Γερμανία να ηγείται της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νομίζω δε, ότι η προδιάθεση για ανεξαρτητοποίηση από τις Βρυξέλλες, υποβόσκει αρκετά χρόνια τώρα.
Κατεξοχήν λαός με επιχειρηματικό πνεύμα και βαριά κληρονομιά όσον αφορά τη θέση τους στον Κόσμο, οι Βρετανοί επιθυμούν να πορεύονται ανεξάρτητα. Η προσκόλληση στο άρμα των ΗΠΑ σε πληθώρα συγκυριών -είτε πολεμικών, είτε πολιτικών- δεν αποτελεί για το μέσο πολίτη παρά ιστορική συνέχεια από την εποχή που στη Βρετανική Αυτοκρατορία «ο ήλιος δεν έδυε ποτέ».
Η εμμονή των αγγλοσαξόνων στη θέση των προστατών της Ελεύθερης Οικονομίας και της Προτεσταντικής Ηθικής είναι ριζωμένη στον πολιτισμό τους. Διαπιστώνουν όμως ότι η γραφειοκρατία της ΕΕ και η συνεχής αντιπαράθεση με τον γαλλογερμανικό άξονα, προβαίνει εις βάρος τους.
Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι μια χώρα με τέτοια συγκέντρωση πλούτου (το Λονδίνο είναι το κατεξοχήν Οικονομικό κέντρο του Κόσμου), με σημαντική βιομηχανία και ενεργειακές πηγές, με κορυφαίο σύστημα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης και με πρόσβαση σε δεκάδες αγορές μέσω της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, θα διστάσει να συγκρουσθεί με την ΕΕ;
Αν αναλογιστούμε την Οικονομική κατάσταση της Νορβηγίας, η οποία αν και ανεξάρτητη απολαμβάνει ιδιαίτερου καθεστώτος σύνδεσης με την ΕΕ, η Βρετανία σε αντίστοιχη κατάσταση δεν έχει να φοβηθεί ή να χάσει το παραμικρό.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση εξόδου η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια, οπότε δεν θα διαταραχθεί η οικονομική τάξη στην Ευρώπη. Μέχρι την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας, θα έχουν δημιουργηθεί νέες ισορροπίες σε κάθε μέτωπο.
(O Ρόμπερτ Πεφάνης είναι VP στη Digerati S.A και Υφηγητής Επικοινωνίας City University of Seattle)