BRICS: Η Τουρκία επεκτείνει τις συμμαχίες

BRICS: Η Τουρκία επεκτείνει τις συμμαχίες
SOCHI, RUSSIA - AUGUST 05: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) and Russian President Vladimir Putin (R) meet in Sochi, Russia on August 05, 2022. Murat Kula / Anadolu Agency (Photo by Murat Kula / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Ο γερμανικός Τύπος για το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ομάδα BRICS.

Η Τουρκία αποτελεί το πρώτο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που εκδηλώνει ενδιαφέρον ένταξης στην ομάδα των χωρών BRICS, της οποίας ηγούνται η Κίνα και η Ρωσία.

«Η τουρκική εξωτερική πολιτική ακολουθεί ένα αρκετά απλό δόγμα που μπορεί να αποδοθεί σε τρεις λέξεις: Συνομιλούμε με όλους», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung. «Με εξαίρεση βέβαια το Ισραήλ, αλλά ακόμη και αυτό συμβαίνει μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Μόλις πριν από έναν χρόνο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συναντήσει στη Νέα Υόρκη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου.

[…] Εάν η Τουρκία ενταχθεί στην ομάδα των BRICS, θα ήταν το πρώτο κράτος του ΝΑΤΟ που κάνει κάτι τέτοιο. Ο Ερντογάν επομένως φαίνεται να ισορροπεί ανάμεσα σε δύο μπλοκ – στέκεται στο πλευρό του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας, αλλά ταυτοχρόνως καλλιεργεί και τη φιλία του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά την εφημερίδα του Μονάχου πάντως οι σχέσεις της Τουρκίας με κράτη όπως η Ρωσία ή το Ιράν δεν είναι σχέσεις «φιλίας, αλλά συμμαχίες συμφερόντων, οι οποίες μπορούν να τερματιστούν, άπαξ και υπάρξουν αλλαγές στο γεωπολιτικό τοπίο.

O Ερντογάν έχει καταλάβει πως η περίοδος της δυτικής κυριαρχίας έχει παρέλθει. Ούτως ή άλλως πιστεύει – και μάλλον όχι αδίκως – πως η Δύση δεν έχει αποδεχτεί εντελώς την Τουρκία. Γι’ αυτό επιδιώκει […] να διατελέσει ρόλο μεσολαβητή σε έναν πολυπολικό κόσμο. Tο μεγαλύτερο πλεονέκτημά του αποτελεί η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Η εγγύτητα στην Ευρώπη. Χωρίς αυτήν η Τουρκία δεν θα ενδιέφερε τόσο πολύ τις χώρες BRICS. Εξ ου και η Τουρκία ποτέ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη Δύση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: dw.com