Μπρος στην αναθεώρηση του Συντάγματος βάζει ο Α. Σαμαράς
- 04/12/2014, 14:56
- SHARE
Αύριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση συγκρότησης Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος - Κάλεσμα στην αντιπολίτευση να συστρατευθεί.
«Αν δεν προχωρήσει σήμερα η συνταγματική αναθεώρηση, νέο Σύνταγμα μπορεί να υπάρξει μόνο μετά το 2021. Είναι κρίμα να χαθούν κι άλλα χρόνια για πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην εισήγησή του στην επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολή για άμεση συλλογή των απαιτούμενων υπογραφών προκειμένου να υπάρξει πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης στην Επιτροπή της ΝΔ. Στόχος είναι η πρόταση να κατατεθεί ίσως και αύριο, μεσούσης δηλαδή, της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή προκειμένου στη συνέχεια να λάβουν γνώση του κειμένου οι βουλευτές όλων των κομμάτων και να ληφθεί απόφαση συγκρότησης Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η πρωτοβουλία για αναθεώρηση του Συντάγματος ανοίγει νέους σύγχρονους ορίζοντες για την πολιτική ζωή τής Ελλάδας και πως δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη αναθεώρηση, αλλά για ένα μεγάλο εγχείρημα.
Εξήγησε ότι, πρώτον, θωρακίζει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα του ανθρώπου, όπως αυτά που έχουν σχέση με την παιδεία, την ιδιοκτησία και το περιβάλλον και δεύτερον, εξορθολογίζει τη λειτουργία των τριών εξουσιών και τη μεταξύ τους διάκριση. Για παράδειγμα, ανέφερε, αποκαθιστά τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας ως συντονιστή του Πολιτεύματος, ενισχύει τον κοινοβουλευτικό ρόλο της Βουλής και του βουλευτή, περιορίζει τα προνόμια των βουλευτών, εμπεδώνει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και προβλέπει την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ιδίως την αξιωματική αντιπολίτευση να συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια, υπογραμμίζοντας ότι η ευκαιρία της αναθεώρησης του Συντάγματος δεν πρέπει να χαθεί.
«Όποιος προσπαθήσει κάτι τέτοιο, θα φέρει τεράστια ευθύνη. Η πρότασή μας θα φέρει νέο Σύνταγμα σε δυόμισι χρόνια το πολύ» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει».
Όταν, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν θα προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση, ή μπορεί να ανακοπεί από εκλογές, απάντησε ως εξής: «Ποιες εκλογές; Έχετε τίποτα συνδικαλιστικές εκλογές; Εγώ, πάντως, δεν έχω…».
Τι αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της ΝΔ
«Η πρότασή μας συνιστά την αφετηρία της τέταρτης αναθεώρησης του Συντάγματος. Και θα ολοκληρωθεί με χρονικό ορίζοντα την όλη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, κατά πλήρη σεβασμό των διατάξεων του άρθρου 110 του Συντάγματος, όπως, άλλωστε, συνέβη και με τις τρεις προηγούμενες αναθεωρήσεις», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης της ΝΔ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, εκείνο που διαφοροποιεί αυτή την πρόταση από τις προηγούμενες, είναι, κατά κύριο λόγο, «το γεγονός ότι συντελείται στο τέλος της βαθειάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας μετά το 2009 και η οποία είχε, δυστυχώς, αρνητική επιρροή και στους θεσμούς που οργάνωσε το Σύνταγμα».
Ειδικά για τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης επισημαίνεται ειδικότερα ότι «η βαθειά κοινωνική και οικονομική κρίση, η οποία, σημειωτέον, αφορά όχι μόνον την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και, κυρίως, την Ευρωζώνη, καθιστά επιβεβλημένη την επέλευση εκείνων των αλλαγών στο κανονιστικό corpus του Συντάγματος, οι οποίες θα δρομολογήσουν την άμεση αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεών της, με προτεραιότητα το πεδίο του κοινωνικού κράτους δικαίου».
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθεί το σκέλος των προτάσεων για τον εξορθολογισμό του τρόπου λειτουργίας της Εκτελεστικής Εξουσίας και ειδικότερα η πρόταση για την «αποκατάσταση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του, με παράλληλη αλλαγή του καθεστώτος εκλογής του, ώστε να διαθέτει την αναγκαία προς τούτο δημοκρατική νομιμοποίηση».