Bullying στον χώρο εργασίας: Πώς να αντιμετωπίσετε την τοξική συμπεριφορά ενός συναδέλφου

Bullying στον χώρο εργασίας: Πώς να αντιμετωπίσετε την τοξική συμπεριφορά ενός συναδέλφου
Side view shot of two female interior designers at their desk working with books and a laptop computer (Photo by Frédéric Cirou / AltoPress / PhotoAlto via AFP) Photo: AFP
Οι bullies πλέον δεν βρίσκονται μόνο στα σχολεία αλλά και στους χώρους εργασίας, και ενοχλούν εργαζομένους σε όλο τον κόσμο

Της Emma Burleigh

Είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που οι περισσότεροι από εμάς ελπίζαμε να αφήσουμε πίσω μας στην παιδική ηλικία, αλλά … πού τέτοια τύχη: οι τοξικοί συνάδελφοι έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην κουλτούρα του γραφείου. Περίπου το 30% των ενηλίκων των ΗΠΑ υποφέρουν από καταχρηστική κακή συμπεριφορά στην εργασία και το 66% δηλώνουν ότι γνωρίζουν περιστατικά εκφοβισμού στη δουλειά τους, σύμφωνα με έρευνα του 2021 από το Workplace Bullying Institute, μια εταιρεία συμβούλων των ΗΠΑ. Τα καλά νέα; Υπάρχουν τρόποι ώστε οι εργαζόμενοι να προστατέψουν τους εαυτούς τους.

Το Fortune μίλησε με επαγγελματίες του χώρου εργασίας, καθηγητές μάνατζμεντ και ειδικούς σταδιοδρομίας για το πώς οι εργαζόμενοι πρέπει να χειρίζονται τον εκφοβισμό στο γραφείο. Όλοι εστιάζουν σε τέσσερα βήματα για την αντιμετώπιση τοξικών συνομηλίκων: Οι εργαζόμενοι που εκφοβίζονται ή παρενοχλούνται θα πρέπει να είναι ευθείς με τον δράστη, να βασίζονται στους διευθυντές και τους συναδέλφους ως συμμάχους, να τεκμηριώνουν κάθε περίπτωση εκφοβισμού και να πηγαίνουν στο τμήμα ανθρωπίνων πόρων εάν το ζήτημα αφορά διάκριση, σωματική βία ή δεν λύνεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

«Όταν αντιμετωπίζουν έναν αγενή, επιθετικό ή κακόβουλο συνάδελφο, είναι σημαντικό για τους εργαζομένους να παραμένουν ήρεμοι και επαγγελματίες, αποφεύγοντας συναισθηματικές αντιδράσεις που μπορεί να κλιμακώσουν την κατάσταση», λέει στο Fortune ο Daniel Grace, διευθυντής διεθνούς συμβουλευτικής HR στο IRIS Software Group.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλά η άμεση, one-to-one επικοινωνία με τον ένοχο μπορεί να μην οδηγήσει σε αλλαγή – και όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι συνετό οι εργαζόμενοι να τεκμηριώνουν την παρενόχληση που βιώνουν. Η καταγραφή των ημερομηνιών, των ωρών και των τοξικών συμπεριφορών θα είναι απαραίτητη για να αποδειχθεί η υπόθεσή τους στους ανωτέρους αν τα πράγματα δεν αλλάξουν.

«Αν νιώθετε ότι σας κάνουν bullying ή σας βάζουν στο στόχαστρο, η πρώτη μου συμβουλή είναι να το τεκμηριώσετε λεπτομερώς. Ακόμη και το πιο αχνό μελάνι είναι πιο αξιόπιστο από την ισχυρότερη μνήμη», λέει στο Fortune ο Andrew McCaskill, ειδικός σταδιοδρομίας στο LinkedIn. «Εάν επιλύσετε το πρόβλημα, δεν χρειάζεστε τις σημειώσεις σας σχετικά με όσα ειπώθηκαν ή αντίγραφα μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή αποσπάσματα από ανταλλαγές μηνυμάτων στο messenger. Αλλά αν μια λύση γίνει περίπλοκη, θα είστε ευγνώμονες που κρατήσατε σημειώσεις».

Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν τοξική συμπεριφορά μπορούν επίσης να στηριχθούν σε άλλους ως ένα σύστημα υποστήριξης. Ο εκφοβισμός στον εργασιακό χώρο είναι συχνά δημόσιος και οι συνάδελφοι είναι βέβαιο ότι θα τον παρατηρήσουν. Οι διευθυντές και οι συνάδελφοι που μπορεί να παρευρίσκονται στην κατάσταση θα πρέπει να πάρουν θέση ενάντια στην παρενόχληση. Η Brianna Caza, αναπληρώτρια καθηγήτρια διοίκησης στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Greensboro, λέει στο Fortune ότι η κουλτούρα της λογοδοσίας είναι το κλειδί για την εξάλειψη των κακόβουλων δρώντων.

«Οι συνάδελφοι μπορούν σίγουρα να διακόψουν τον εκφοβισμό επί τόπου», καταλήγει. «Αν βρίσκεστε σε μια αίθουσα συνεδριάσεων όπου κάποιος υφίσταται άδικη μεταχείριση και αισθάνεται άβολα λόγω της μεταχείρισης που λαμβάνει, το να μπορέσετε να υποστηρίξετε αυτό το άτομο ή να διορθώσετε την κατάσταση εκείνη τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com