Business Monitor: Αυτό είναι το εθνικό σχέδιο για την τεχνητή νοημοσύνη
- 04/02/2025, 12:09
- SHARE
Η εκπομπή Business Monitor φιλοξένησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Γιάννη Μαστρογεωργίου, Ειδικό Γραμματέα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, και τον Ιωάννη Θάνο, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Το θέμα της συζήτησης αφορούσε την εθνική στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και την ανάπτυξη του πρώτου AI Factory στην Ελλάδα, μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη
Όπως αποκάλυψε ο κ. Μαστρογεωργίου, η Ελλάδα απέκτησε πριν από 1,5 μήνα το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο μετάβασης στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η εθνική αυτή στρατηγική, που παραδόθηκε στον Πρωθυπουργό στα τέλη Νοεμβρίου, στοχεύει στη διαμόρφωση ενός συγκροτημένου πλαισίου για την αξιοποίηση της ΑΙ έως το 2030.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το έγγραφο δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα στα ελληνικά και στα αγγλικά, κάτι που υπογραμμίζει τη σημασία της διεθνούς προβολής της χώρας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. «Δεν μπορείς να θέλεις να είσαι διεθνής παίκτης στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και να μην απευθύνεσαι στην παγκόσμια κοινότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η αγορά εργασίας στην εποχή της ΑΙ
Ο κ. Θάνος επεσήμανε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί απειλή για την απασχόληση, όπως συχνά πιστεύεται, αλλά αντίθετα μπορεί να βελτιώσει το εργασιακό περιβάλλον και να δημιουργήσει νέα επαγγέλματα. Ανέφερε ότι πολλές έρευνες, μεταξύ των οποίων και μία από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δείχνουν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που δουλεύουμε, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα απώλεια θέσεων εργασίας.
Μάλιστα, υπογράμμισε τη σημασία νέων δεξιοτήτων, που μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες:
- Τεχνικές δεξιότητες, όπως η ικανότητα χειρισμού συστημάτων ΑΙ.
- Διαπροσωπικές δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη, η επικοινωνία και η διαχείριση χρόνου, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σε μια εποχή όπου οι αλγόριθμοι αυτοματοποιούν μεγάλο μέρος της πληροφορίας.
Το AI Factory στην Ελλάδα: Ο “Φάρος” της καινοτομίας
Ένα από τα πιο φιλόδοξα πρότζεκτ που ανακοινώθηκαν είναι η δημιουργία του AI Factory στην Ελλάδα, γνωστού και ως “Φάρος”. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μαστρογεωργίου, πρόκειται για έναν κόμβο καινοτομίας που αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τη διασύνδεση μεταξύ:
- Ακαδημαϊκής κοινότητας (Πανεπιστήμια και ερευνητές)
- Ιδιωτικού τομέα (Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και startups)
- Δημόσιου τομέα (με έμφαση στην εφαρμογή της ΑΙ για τη βελτίωση των κρατικών υπηρεσιών)
Ουσιαστικά, το ελληνικό AI Factory θα καλύψει το κενό που μέχρι τώρα υπήρχε στη συνεργασία μεταξύ αγοράς εργασίας και πανεπιστημίων.
«Δημιουργούμε τη γέφυρα που τόσο καιρό έλειπε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαστρογεωργίου.
Ελλάδα και επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη
Σύμφωνα με στοιχεία του 2023, η Ελλάδα βρίσκεται στο Top 3 των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μαζί με την Πολωνία και την Κροατία, σε προσέλκυση επενδύσεων για R&D στην τεχνητή νοημοσύνη. Ενδεικτικό είναι ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας (Amazon, Google, Microsoft) έχουν ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις στη χώρα.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι απαιτούνται 800 δισεκατομμύρια ευρώ σε ψηφιακές επενδύσεις για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η Ελλάδα, μέσα από το AI Factory και τη νέα εθνική στρατηγική, επιδιώκει να έχει ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.