Calilo: Στρατηγικές Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ στην Ίο και σύσταση Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου

Calilo: Στρατηγικές Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ στην Ίο και σύσταση Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου
Ο  Όμιλος Calilo δραστηριοποιείται στο νησί της Ίου από το 2012, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και στην στήριξη της τοπικής οικονομίας με τη λειτουργία δύο πολυτελών ξενοδοχείων, των Calilio και Agalia, και πέντε εστιατορίων και bar.

Στην εκπόνηση ενός ειδικά καταρτισμένου Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης και στη συγκρότηση ενός Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου, του πρώτου στη χώρα μας, προχώρησε ο Όμιλος Calilo, στο πλαίσιο των στρατηγικών του επενδύσεων στην Ίο. Το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης, όπου μεταξύ άλλων διατυπώνει επίσημα τη δέσμευση του ελληνικού ομίλου βιώσιμης ανάπτυξης ξενοδοχειακών καταλυμάτων και επιχειρήσεων εστίασης για αξιοποίηση μόλις του 1% των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στην Στρατηγική Επένδυση του στην Ίο, κατατέθηκε πρόσφατα στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και στο Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς και στο Δήμο Ιητών.

«Βιώνουμε μια μοναδική στιγμή για τη χώρα, έπειτα από αρκετά χρόνια ύφεσης έχουμε διεθνή ευμάρεια και είμαστε στον αντίθετο κύκλο της κρίσης. Δεν πρέπει να αφήσουμε την αλαζονεία και την επιτυχία στον τουρισμό να μας κάνει να ρίξουμε ταχύτητα. Αν πάρουμε για παράδειγμα το Ντουμπάϊ και το Μαιαμι θα δούμε ότι πολλές περιοχές προσπαθούν να τα αντιγράψουν και τα τουριστικά προϊόντα μοιάζουν ολοένα και περισσότερο μεταξύ τους. Είναι τεχνητά και πιστεύω ότι διατηρώντας τα φυσικά χαρακτηριστικά μας θα αποδειχθεί πόση αξία έχει η αλήθεια. Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο για να διατηρήσουμε τη μοναδικότητα μας» ανέφερε ο Άγγελος Μιχαλόπουλος υπενθυμίζοντας πως την δεκαετία του ‘80 οι Έλληνες ξενοδόχοι διακατέχονται από αλαζονεία χτίζοντας πολύ μεγάλα ξενοδοχεία που έπεσαν έξω και τώρα, έπειτα από αρκετές δεκαετίες, βρίσκουν τα πατήματα τους.

Ο ίδιος έκανε λόγο για τρία μοντέλα ανάπτυξης: το μηδενικό που μακροπρόθεσμα δεν είναι βιώσιμο για μια τουριστική χώρα, αφού παραμένει αδρανής και δεν επενδύει, το μοντέλο των πάντων που εφαρμόζεται σε Μύκονο – Σαντορίνη, όπου εδώ οι ιδιώτες διαλύουν το νησί και κοιτούν αποκλειστικά το κέρδος, και τέλος το μοντέλο του 1% που εφαρμόζει η επιχείρηση του κ. Μιχαλόπουλου.

«Κτηματολόγιο, δασολόγιο, δρόμοι εκτός σχεδίου που θα οριστούν και η εκτός σχεδίου δόμηση που σταδιακά διευθετείται, ελπίζω ότι σε 4 χρόνια θα συμβάλλουν στο να φτιάξουμε ένα προϊόν στο οποίο ο ξένος επενδυτής θα έχει εμπιστοσύνη και θα επιχειρεί σε ένα περιβάλλον με σαφήνεια. Ως όμιλος σκοπεύουμε να χτίσουμε το 1% των εκτάσεων που έχουμε και να αφήσουμε αδόμητο το 99%. Το luxury σήμερα δεν είναι οι εντυπωσιακές κατασκευές, αλλά η ιδιωτικότητα. Ο κόσμος ζει σε ένα διαμέρισμα και δίψα για ελευθερία».

Ο κ. Μιχαλόπουλος πρόσθεσε πως έχουν δεσμευτεί γι’ αυτό το 1% της επένδυσης υιοθετώντας ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο και αναλαμβάνοντας πλήρως το οικονομικό ρίσκο.

1500 νέες θέσεις εργασίας

Να σημειωθεί ότι ο  Όμιλος Calilo δραστηριοποιείται στο νησί της Ίου από το 2012, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και στην στήριξη της τοπικής οικονομίας με τη λειτουργία δύο πολυτελών ξενοδοχείων, των Calilio και Agalia, και πέντε εστιατορίων και bar. Στην ίδια κατεύθυνση, και με όραμα την ανάπτυξη της Ίου ως πρότυπου βιώσιμου τουριστικού προορισμού, ο Όμιλος Calilo έχει εκπονήσει σχέδιο Στρατηγικής Επένδυσης ύψους 200 εκατ. ευρώ στις περιοχές Πικρί Νερό, Κουμπάρα και Λουκά-Παπά, όπου σε συνολική έκταση 8.914 στρεμμάτων, προβλέπεται εφαρμογή έργων με συντελεστή δόμησης 0,05%, πολύ χαμηλότερο από το συντελεστή  0,2% που ορίζεται νομικά.

Στο πλαίσιο του εν λόγω σχεδίου, που θα συντελέσει στη δημιουργία περισσότερων από 418 άμεσων και περίπου 1.000 έμμεσων θέσεων εργασίας, το τουριστικό προϊόν της Ίου θα ενισχυθεί με ~1000  κλίνες, 121 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, 37 κατοικίες και 1 συνεδριακό κέντρο, ενώ δρομολογείται η ίδρυση και σύσταση περιβαλλοντικού παρατηρητήριου.

«Στόχος μας να φέρουμε επιστήμονες και καλές πρακτικές για να προχωρήσουμε το πλάνο βιωσιμότητας στο νησί, δίνοντας προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ξηρασίας, της λειψυδρίας και της προστασίας του αιγιαλού. Παράλληλα σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία community college».

Γιατί η Ίος;

Παρότι δεν υπάρχει καταγωγή από το συγκεκριμένο νησί, οι 36 εξαιρετικές παραλίες, η φυσική ομορφιά αλλά και το γεγονός ότι γεωγραφικά βρίσκεται δίπλα σε κοσμοπολίτικα νησιά όπως η Πάρος και η Σαντορίνη , έκαναν τον κ. Μιχαλόπουλο να θέλει να τοποθετηθεί επιχειρηματικά σε αυτή την περιοχή και να την προστατεύσει από το φαινόμενο του υπερτουρισμού. Μάλιστα πεποίθηση της οικογένειας είναι πως η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη μπορούν να συνυπάρξουν μακροπρόθεσμα.

Το Calilo δημιουργήθηκε το 2019 και άνοιξε επίσημα τις πύλες του το 2020 μέσα στην κρίση. Μέσα σε μια τριετία αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων από 55 σε 125 και η μεγαλύτερη πρόκληση για τους ιδιοκτήτες του είναι πώς θα αυξήσουν την πληρότητα διατηρώντας παράλληλα το average daily rate.

Η μέση τιμή δωματίου ανέρχεται σε 1.200 ευρώ και το target group είναι κυρίως Αμερικανοί και Έλληνες που αναζητούν μοναδικότητα, τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών, όσο και σε επίπεδο αισθητικής. Το Calilo διαθέτει 37 δωμάτια και η βιωσιμότητα ανάγεται σε βασικό χαρακτηριστικό του. «Δεν χρησιμοποιούμε πλαστικά παρά μόνο ανακυκλώσιμα υλικά. Έχουμε κάνει όλα τα καλώδια υπόγεια, ενώ είμαστε σε θέση να συλλέγουμε 10.000 κυβικά μέτρα βρόχινο νερό που ισοδυναμεί στην ουσία με 4 ολυμπιακών διαστάσεων πισίνες από τις οποίες ποτίζουμε τα 100.000 δέντρα που έχουμε φυτέψει».

Με motto “Create a life you can fall in love with” η Βάσω Μιχαλοπούλου, έκανε λόγο για τεράστια ευθύνη που φέρουν οι επιχειρηματίες απέναντι στο νησί και τους ανθρώπους του. «Ο χρόνος δεν είναι δεδομένος και ειδικά ο ελεύθερος χρόνος πρέπει να ξοδεύεται σωστά – θέλουμε να προσφέρουμε χαρά και ηρεμία στους επισκέπτες μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την ιστορία, το όραμα ξεκίνησε το 2003, όταν ο κ. Μιχόπουλος επισκέφτηκε σε καλοκαιρινές διακοπές με την οικογένειά του την Ίο και μαγεύτηκε από το φυσικό κάλλος του νησιού, έκτοτε οι επενδύσεις γίνονται με ίδια κεφαλαία χωρίς δανεισμό και σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ομίλου Calilo, η αδειοδότηση των καινούριων projects θα έχει ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια το πολύ.

«Έχουμε δουλέψει παρά πολλά χρόνια πάνω στο τι θέλουμε να κάνουμε. Έχουμε αγοράσει πάνω από το 1/4 του νησιού, περίπου 27.000 τ.μ. -30.000 τ.μ. σε σύνολο 108.000 τ.μ. που εκτείνεται η Ίος και οι τρεις νέες επενδύσεις θα είναι 9.000 τ.μ.» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: