Cannabis Expo: Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για ιατρική κάνναβη στην Ελλάδα
- 26/09/2018, 14:22
- SHARE
Στέλεχος της Cannabis Expo υποστήριξε πως τα επόμενα χρόνια οι επενδύσεις βιομηχανικής παραγωγής και δευτερογενούς αξιοποίησης κάνναβης στην Ελλάδα θα αγγίξουν τα 1,5 δισ. ευρώ.
Ως ένα “φυτικό Ελντοράντο”, ικανό να φέρει επενδύσεις, “που μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια μπορούν να αγγίξουν το 1.5 δισ. ευρώ στο σύνολο της χώρας” και να δημιουργήσουν περίπου 7000 θέσεις εργασίας, περιέγραψε την πολυεπίπεδη βιομηχανική παραγωγή και δευτερογενή αξιοποίηση της ιατρικής και της βιομηχανικής κάνναβης η Ελένη Μπέλλου, εκπρόσωπος Τύπου της “Cannabis Expo 2018”, που θα λάβει χώρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης από τις 28 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9FM”, η ίδια επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα “τεράστιο νούμερο για την ελληνική οικονομία, τη στιγμή μάλιστα που βγαίνουμε από τα μνημόνια και χώρα πρέπει να σταθεί στα πόδια της”.
Για την Ελλάδα δε, η κάνναβη αποτελεί και στοιχείο της ιστορίας της χώρας. “Τα υφάσματα από κάνναβη είναι κάτι που υπάρχει στην Ελλάδα από την αρχαιότητα. Πανιά πλοίων ήταν κατασκευασμένα από κάνναβη, ενώ μέχρι το 1960 στην Ελλάδα λειτουργούσαν κανναβουργεία σε πάρα πολλά σημεία και ήταν μια αγορά μέσα στην οποία βρισκόμασταν και εμείς, καθώς πρόκειται για το πιο ανθεκτικό ύφασμα που μπορεί να φτιαχτεί” σημείωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου της έκθεσης.
“Στην Cannabis Expo 2018 θα συμμετάσχουν πάνω από 80 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ θα υπάρξουν περισσότερες από 20 ομιλίες γιατρών επιστημόνων, καλλιεργητών της κάνναβης αλλά και επίσημων φορέων ώστε να λυθεί η όποια παρεξήγηση μπορεί να υπάρχει ακόμη γύρω από το φυτό” ανάφερε χαρακτηριστικά η κ.Μπέλλου και εξήγησε πως το επιτυχές ντεμπούτο της ανάλογης Expo στην Αθήνα ήταν και η αιτία που η διοργάνωση ταξιδεύει και στη Θεσσαλονίκη.
Η βιομηχανική και η ιατρική χρήση και η ώρα “να θερίσουμε την οικονομία της κάνναβης”
“Αν πριν από κάποια χρόνια λέγαμε ότι η βιομηχανική και ιατρική κάνναβη στην Ελλάδα θα ήταν νόμιμες, θα μας περνούσαν για τρελούς” σημείωσε η η κ.Μπέλλου που τόνισε πως σήμερα τα δεδομένα άλλαξαν. “Αυτό συνέβη μετά από έναν μεγάλο αγώνα και πλέον μπορούμε και εμείς να θερίσουμε την οικονομία της κάνναβης” είπε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη επικοινωνίας της ειδικευμένης Expo, που τόνισε πως τα προϊόντα που θα δει το κοινό για τρεις ημέρες “ξεκινάνε από φαγητά, ποτά και είδη ρουχισμού και φτάνουν μέχρι καλλιεργητικά προϊόντα, δομικά υλικά αλλά και βιομηχανικές εφαρμογές για την καλλιέργεια του φυτού στην Ελλάδα”.
Ιατρική, κατασκευές, αυτοκινητοβιομηχανία
Μεγάλο ζήτημα συζήτησης εδώ και χρόνια στην ελληνική κοινωνία, ειδικά για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, η ιατρική κάνναβη φαίνεται πως πλέον “προσγειώνεται” και στην ελληνική αγορά. “Θα φιλοξενήσουμε εταιρίες που ήδη πρωτοπορούν στο εξωτερικό και έχουν μια μακρά παρουσία 20 και πλέον ετών, θα δούμε προϊόντα όπως αναλγητικές κρέμες, ροφήματα που έχουν ιατρικές εφαρμογές, μέχρι και καλλυντικά” εξήγησε η κα Μπέλλου, ενώ πρόσθεσε πως στον κατασκευαστικό τομέα η βιομηχανική κάνναβη έχει ήδη μια “καριέρα” στο εξωτερικό, σχετικά άγνωστη αλλά σημαντική.
“Έχει εξαιρετικές εφαρμογές στη μόνωση, ενώ μπορείς να κατασκευάσεις ακόμη και τοίχο από κάνναβη” θα μας πει η κα Μπέλλου, που δεν παραλείπει να τονίσει πως στο εξωτερικό “υπάρχουν κτίρια που έχουν κατασκευαστεί αποκλειστικά από προϊόντα κάνναβης”, αφού από κάνναβη μπορεί να γίνει παραγωγή ξυλείας “μέχρι και υλικού που προσομοιάζει με πλαστικό”. Ήδη εξάλλου σε μοντέλα αυτοκινήτων “κάποια τμήματα είναι κατασκευασμένα από κάνναβη, ειδικά σε ακριβά, ιδιαίτερα γνωστά αυτοκίνητα”.
Σε ό,τι αφορά δε τον ρουχισμό στην αγορά δραστηριοποιούνται πολλές εταιρίες με ρούχα που το κοινό έχει μάλιστα δει εκτός Ελλάδας εδώ και χρόνια, ενώ στη χώρα μας προσπάθειες σε προηγούμενα χρόνια κατέληξαν σε αποτυχία, συνεπεία απουσίας πλαισίου και όχι μόνο.
“Για να δούμε και πώς έχει αλλάξει το κλίμα, (μπορούμε να αναφέρουμε) τις διώξεις που υπέστησαν οι άνθρωποι που είχαν φέρει για πρώτη φορά ρούχα από κάνναβη στην Ελλάδα” είπε η κα Μπέλλου ενώ ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα κατάστημα στην Αθήνα που υπέστη διώξεις “με τον ιδιοκτήτη του να σέρνεται 20 χρόνια στα δικαστήρια και να στέλνει ένα αντικείμενο ρουχισμού στο Χημείο του κράτους για να εξακριβωθεί αν πρόκειται για ναρκωτικά”.
Καλλιέργεια σε Κεντρική Μακεδονία και Θράκη και οι ηγέτες της παγκόσμιας αγοράς
Αν δε μέχρι το 1960 στην Ελλάδα λειτουργούσαν κανναβουργεία σε πάρα πολλά σημεία της χώρας, η Κεντρική Μακεδονία και η Θράκη “αυτή τη στιγμή είναι οι καλύτερες περιοχές για την καλλιέργεια κάνναβης σε μια χώρα, που ούτως η άλλως θεωρείται ως η καλύτερη κλιματολογικά για να γίνει η συγκεκριμένη καλλιέργεια” ανέφερε η κα Μπέλλου. Χαρακτηριστικό δε σε ό,τι αφορά τις συνθήκες καλλιέργειας και τη γεωγραφία είναι ότι αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά, ιδιαίτερα φαρμακευτικής κάνναβης, πρωταγωνιστεί το Ισραήλ με τεράστιο όγκο συναλλαγών στην παγκόσμια οικονομία, και αυτό “γιατί έχει το ίδιο ακριβώς κλίμα με την Ελλάδα” τόνισε. Σημείωσε δε πως το γεγονός αυτό πρέπει να μας προβληματίσει, ενώ συνέστησε “να αδράξουμε την ευκαιρία τώρα, που έχουμε τα νομοθετικά εργαλεία στα χέρια μας, γιατί η κάνναβη μπορεί πραγματικά να γίνει το αντίδοτο της κρίσης”.