CapsuleT Accelerator: Δικτύωση και Ανάπτυξη για Τουριστικές Startups

CapsuleT Accelerator: Δικτύωση και Ανάπτυξη για Τουριστικές Startups
Εάν επιθυμείτε να μπείτε κι εσείς στην κοινότητα του CapsuleT, μη χάσετε την ευκαιρία να δηλώσετε συμμετοχή στον 7ο κύκλο επιτάχυνσης.

Στον ανταγωνιστικό κόσμο του τουρισμού, η δικτύωση αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για την επιτυχία των νεοφυών επιχειρήσεων. Το δωρεάν πρόγραμμα επιτάχυνσης του CapsuleT δεν προσφέρει μόνο καθοδήγηση και εκπαίδευση στις startups, αλλά δημιουργεί και ανεκτίμητες ευκαιρίες δικτύωσης, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητά τους με τον ευρύτερο τουριστικό κλάδο.

Συμμετοχή σε Εκθέσεις

Ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους ο CapsuleT ενισχύει τη δικτύωση των startups είναι μέσω συμμετοχών με δικό του περίπτερο σε σημαντικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όπως για παράδειγμα η Philoxenia στη Θεσσαλονίκη και η Xenia στην Αθήνα, όσο και στο εξωτερικό. Αυτές οι εκδηλώσεις προσφέρουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, να συναντήσουν δυνητικούς πελάτες και συνεργάτες και να ενημερωθούν για τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στον τουριστικό τομέα.

Σημαντική ευκαιρία επαφής με τη διεθνή αγορά αποτελούν οι συμμετοχές του CapsuleT με επιλεγμένες startups του προγράμματος επιτάχυνσης σε κορυφαίες τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό όπως η ITB Berlin, η Fitur Madrid και η WTM London. Αυτές οι εκθέσεις συγκεντρώνουν επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου από όλο τον κόσμο και προσφέρουν πλατφόρμες δικτύωσης που μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους για συνεργασίες και επενδύσεις.

Συναντήσεις με Τοπικές Ενώσεις και Φορείς

Πέρα από τις διεθνείς εκθέσεις, ο CapsuleT ενισχύει τη δικτύωση των startups μέσω συνεργασιών με τοπικές ενώσεις ξενοδόχων και φορείς στην Ελλάδα. Οι startups του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και συναντήσεις με ενώσεις όπως η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Καβάλας, η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου και η Ένωση Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου.

Αυτές οι συναντήσεις προσφέρουν ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό επίπεδο, επιτρέποντας στις startups να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες και τις προκλήσεις της τοπικής αγοράς και του τουριστικού προϊόντος, ενώ παράλληλα τους δίνεται το βήμα να παρουσιάσουν τη δική τους επιχείρηση και προϊόντα/υπηρεσίες. Η αλληλεπίδραση αυτή με έμπειρους επαγγελματίες και οργανισμούς ενισχύει τη γνώση τους και διευκολύνει την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών.

Στο επόμενο διάστημα, οι ομάδες θα έχουν ανάλογες ευκαιρίες και μέσω αντίστοιχων εκδηλώσεων και συνεδρίων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος που θα διοργανωθούν, όπως για παράδειγμα η Ετήσια Γενική Συνέλευση, το International Hospitality Forum, κι εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας Boutique Hotel.

Mentoring Meetups

Ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία του προγράμματος του CapsuleT είναι οι τακτικές συναντήσεις καθοδήγησης (mentoring meetups). Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, οι startups συνδέονται με έμπειρους μέντορες που διαθέτουν βαθιά γνώση και εμπειρία στον τουριστικό κλάδο.

Οι μέντορες προσφέρουν εξατομικευμένη καθοδήγηση και συμβουλές, βοηθώντας τις startups να ξεπεράσουν προκλήσεις και τα αδύναμα σημεία τους, να αναπτύξουν στρατηγικές και να αξιοποιήσουν ευκαιρίες. Επιπλέον, οι συναντήσεις αυτές προσφέρουν ένα περιβάλλον όπου οι νεοφυείς επιχειρηματίες μπορούν να ανταλλάξουν ιδέες και να μάθουν από τις εμπειρίες των άλλων.

Success Stories

Οι ιστορίες επιτυχίας των startups που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του CapsuleT αναδεικνύουν την αξία της δικτύωσης. Για παράδειγμα, πολυάριθμες startups που εξειδικεύονται στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για ξενοδοχεία κατάφεραν να κλείσουν σημαντικές συνεργασίες με μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες μετά τη συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις μέσω του CapsuleT.

Κάποιες άλλες startups βρήκαν νέους επενδυτές και συνεργάτες χάρη στις συναντήσεις με τοπικές ενώσεις και τις mentoring meetups. Αυτές οι συνεργασίες τις βοήθησαν να επεκταθουν σε νέες αγορές και να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις των ταξιδιωτών.

Real-life examples:

Deliverback:

«Η πορεία μας στο Capsule T, μας βοήθησε να διακρίνουμε τις ανάγκες των πελατών μας και να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που απαντά στις ανάγκες των ξενοδόχων και κάθε χρόνο να βελτιώνουμε το προϊόν μας και την ομάδα μας. Στόχος μας είναι να καθιερωθούμε στην συνείδηση των ξενοδόχων της χώρας μας, να μαζέψουμε γνώση και να πάμε αυτή την τεχνογνωσία στο εξωτερικό.

Για εμάς ο CapsuleT είναι μια κάψουλα στον χρόνο. Είναι ένα 5μηνο εντατικό πρόγραμμα εστιασμένο στις επιχειρήσεις του τουρισμού, που σε μεταμορφώνουν. Ξεκινήσαμε με 600 ξενοδοχεία στην Ελλάδα και τώρα έχουμε φτάσει τα 1.800 ξενοδοχεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχουμε συνεργασία με 20 αεροδρόμια, ενοικιάσεις αυτοκίνητων, και κρουαζιέρες, ενώ κάθε χρόνο διπλασιάζουμε τα νούμερα μας. Οι 13.000 αποστολές σε όλον τον κόσμο και το 5αστερο rating στο trust pilot αποδεικνύει την αξία στην λύση που προτείνουμε.

Ακόμα, ο CapsuleT μάς έμαθε ότι η Δύναμη του MAZI είναι που κάνει τη διαφορά. Και αυτό αποδείχτηκε και ακόμα μια φορά στις πυρκαγιές της Ρόδου όταν, μετά από πρωτοβουλία του κ. Βασιλικού και της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, συντονίστηκε μια πολύ μεγάλη δράση και επιστρέψαμε εντελώς δωρεάν πάνω από 500 βαλίτσες σε όσους αναγκάστηκαν να εκκενώσουν το δωμάτιο τους μέσα σε ένα βράδυ».

Hotellisense

«Η Hotellisense ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2019 για να καλύψει το κενό στο hotel data analysis και σήμερα αποτελεί πλέον την πιo ολοκληρωμένη BI hotel analytics πλατφόρμα στην Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα ανάλυσης των revenue, reservations, POS, financial και marketing data ενός ξενοδοχείου.

Ολοκληρώσαμε με επιτυχία το πρόγραμμα του CapsuleT κερδίζοντας τo 1ο βραβείο, έχοντας υλοποιήσει 20 πιλοτικά trials, βελτιώνοντας το προϊόν μας εμπορικά και τεχνικά και έχοντας 3 νέες συνεργασίες. Πλέον, είμαστε παραγωγικά σε 120 ξενοδοχεία και ανοίγουμε αγορές στο εξωτερικό.

Στο πρόγραμμα αυτό, μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε την αγορά καλύτερα, να έχουμε ως μέντορες ξενοδόχους, που η εμπειρία τους και οι συμβουλές τους ήταν πολύ σημαντικές και μας βοήθησαν πολύ, αλλά και να πραγματοποιήσουμε πολλά on-site και virtual επισκέψεις σε ξενοδοχεία. Ο CapsuleT μάς βοήθησε, επίσης, σημαντικά στην προώθηση του προϊόντος μας υποστηρίζοντας τη συμμετοχή μας στις μεγαλύτερες εκθέσεις του κλάδου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ─ όχι μόνο κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αλλά συνεχίζει να το κάνει ακόμη και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά».

Unlimited Adrenaline

«Η Unlimited Adrenaline είναι το πρώτο marketplace και ένας πλήρης οδηγός για outdoor activities και extreme sports στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να διασυνδέσουμε κάθε επιχείρηση σε μια ενιαία πλατφόρμα και μέσω ολοκληρωμένων λύσεων διαχείρισης και προώθησης να διανείμουμε τις παροχές τους παγκοσμίως, προβάλλοντας όσα η Ελλάδα έχει να προσφέρει και αναδεικνύοντας την ως ένα από τα μεγαλύτερα hotspots εναλλακτικού τουρισμού.

Η συμμετοχή μας στο CapsuleT μάς βοήθησε σημαντικά μέσω των συνεργασιών και των γνώσεων που πήραμε να αναπτύξουμε την επιχείρησή μας συνολικά. Από περίπου 800 πελάτες, το 2021, έχουμε καταφέρει να διπλασιάζουμε τον αριθμό πελατών και των εσόδων μας κάθε χρόνο.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, είχαμε αύξηση των activity providers από 352 σε 405, ενώ πλέον έχουμε φτάσει τους 597. Ενώ όσον αφορά τις συνεργασίες με εγγεγραμμένους μεταπωλητές (ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία κα.) έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τις 42 εγγραφές στις 128».

Εσύ έμαθες ότι έχουν ανοίξει οι αιτήσεις συμμετοχής για τον 7ο Κύκλο Επιτάχυνσης;

Εάν επιθυμείτε να μπείτε κι εσείς στην κοινότητα του CapsuleT, μη χάσετε την ευκαιρία να δηλώσετε συμμετοχή στον 7ο κύκλο επιτάχυνσης! Η περίοδος αιτήσεων ολοκληρώνεται την Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024.

Μάθετε τα κριτήρια συμμετοχής, τα χρηματικά έπαθλα που μπορείτε να διεκδικήσετε και τη δομή του προγράμματος αναλυτικά εδώ: https://www.capsuletaccelerator.gr/el/accelerator/

Κάντε την αίτηση σας εύκολα εδώ: https://www.eventora.com/en/Events/CapsuleTApplicationForm7thCycle