CapsuleT: «Το κέρδος μας αυτή τη στιγμή είναι να παραμείνουμε “top of mind” προορισμός για τον ξένο επισκέπτη»
- 23/07/2020, 16:27
- SHARE
O CapsuleT, o travel & hospitality accelerator του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας τον Απρίλιο, εορτασμός ο οποίος συνέπεσε με την επιβολή της καραντίνας. Μέσα σε αυτό το διάστημα κατάφερε να δημιουργήσει έναν νέο επιταχυντή αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στις startups του τουρισμού, να εμπλουτίσει το πρόγραμμα επιτάχυνσης με δράσεις και ειδικές εκδηλώσεις, με τη διοίκηση να προσαρμόζεται, τόσο στις ανάγκες που εντοπίστηκαν μετά τη λήξη του 1ου κύκλου, όσο βέβαια και στις απαιτήσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια ενός παγκόσμιου lockdown.
Πιστοί στο όραμα και τον στόχο τους, οι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν τη δημιουργία του CapsuleT, πραγματοποίησαν την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τους συμμετέχοντες του 2ου κύκλου στα τέλη Φεβρουαρίου, λογαριάζοντας όμως χωρίς τον … ξενοδόχο, αφού λίγες ημέρες αργότερα μπήκε χειρόφρενο στην παγκόσμια οικονομία και τα σχέδια της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας «ναυάγησαν».
Παρά τις αντιξοότητες, η ομάδα του CapsuleT αναπροσάρμοσε τη στρατηγική της στα νέα δεδομένα με στόχο να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και ολοκλήρωσε επιτυχώς και τον 2ο κύκλο από τον οποίο προέκυψαν φρέσκιες, καινοτόμες ιδέες, έτοιμες να προσφέρουν κάτι ξεχωριστό στο εγχώριο τουριστικό προϊόν.
Όπως τονίζει στο fortunegreece.com η κα. Κατερίνα Σαριδάκη, Director του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator, μέσα σε ελάχιστες ώρες η ομάδα του CapsuleT αποφάσισε να συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα σε διαδικτυακό περιβάλλον, έχοντας στο νου της ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή όλες οι ομάδες θα χρειαστούν καθοδήγηση και στήριξη περισσότερο από ποτέ.
«Οι 9 ομάδες ολοκλήρωσαν τον 2ο κύκλο μας, χάρη στην υποστήριξη και την τεχνογνωσία που έλαβαν, τη συμβουλευτική καθοδήγηση από την Επιτροπή μας και τους μέντορές τους, αλλά και τις επαφές που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος, και απέδειξαν στην πράξη ότι πολλά μπορούν να γίνουν ακόμη και εν μέσω αντίξοων συνθηκών και αχαρτογράφητων νερών. Παράλληλα, και παρόλο που γνωρίζονταν ελάχιστα, κατάφεραν αρκετές ομάδες να αναπτύξουν και σχέση μεταξύ τους, δημιουργώντας συνέργειες για την καλύτερη επίτευξη των στόχων τους. Μάλιστα με την πρώτη ευκαιρία διοργανώσαμε και μετά τη λήξη του κύκλου συνάντηση μεταξύ των ομάδων του 1ου και 2ου κύκλου ώστε να γίνει μια σύνδεση ανάμεσα στα μέλη της startup κοινότητά μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ξεκινά ο 3ος κύκλος
Η νέα περίοδος αιτήσεων του 3ου κύκλου επιτάχυνσης η οποία λήγει στις 13 Αυγούστου, έχει ήδη ανακοινωθεί, και ο στόχος που έχει τεθεί είναι ο νέος κύκλος να ξεκινήσει μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου έως και το Δεκέμβριο 2020. Η κα Σαριδάκη επισημαίνει πως εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα πραγματοποιήσουν όλα τα εργαστήρια και τις οn-site επισκέψεις σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ θα συμμετέχουν και σε 2 μεγάλες εκθέσεις τουρισμού με περίπτερο με την παρουσία όλων των ομάδων του κύκλου.
Σχολιάζοντας τη φετινή τουριστική σεζόν, η οποία κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, η κα Σαριδάκη προσπαθεί να διατηρήσει την αισιοδοξία της λέγοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι να διατηρηθεί το ενδιαφέρον για τη χώρα μας, ως προορισμός χαλάρωσης, αναζωογόνησης και βέβαια ασφάλειας.
«Προφανώς δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για τα νούμερα που αρχικά είχαν προβλεφθεί για το 2020, ούτε για κέρδη. Το κέρδος μας αυτή τη στιγμή είναι να παραμείνουμε “top of mind” για τον ξένο επισκέπτη, αλλά κυρίως ένας προορισμός που σέβεται τις ανάγκες του επισκέπτη, που προσέχει και λειτουργεί με ασφάλεια για όλους, εργαζόμενους και επισκέπτες».
Προσθέτει πως πολλές επιχειρήσεις στον τουρισμό, από ξενοδοχεία έως και startups, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητάς, με τους επιχειρηματίες να αγωνιούν, όπως είναι λογικό, και να κινούνται μέρα με την ημέρα ανάλογα με τις ανακοινώσεις, τις οδηγίες, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις, δεδομένων συνθηκών.
Η πρωτοβουλία του Idea Platform
Το εν λόγω Project ήταν από το ξεκίνημα του CapsuleT μέσα στον στρατηγικό του σχεδιασμό. Όμως το πρόγραμμα, περισσότερο από ποτέ τη δεδομένη χρονική στιγμή, ήρθε να διερευνήσει και να δώσει απαντήσεις με λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα αναγκών του κλάδου, εντάσσοντας και ειδική κατηγορία Covid-19.
Το Idea Platform απευθύνεται σε νέους/νέες φοιτητές/φοιτήτριες, αποφοίτους, μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς φοιτητές των σχολών της χώρας, νέα άνεργα στελέχη και νέες επιχειρήσεις σε πολύ πρώιμο στάδιο δραστηριοποίησης, με τεχνολογικό και επιχειρηματικό υπόβαθρο. Οι συμμετέχοντες θα εργαστούν για την εξεύρεση λύσεων σε πραγματικά προβλήματα που αφορούν τον τομέα του τουρισμού, μέσα από υλικό έρευνας που τρέχουμε σε συνεργασία με ξενοδοχεία αλλά και συνεργάτες του προγράμματος. Σκοπός για τους συμμετέχοντες είναι να βρουν επιχειρηματικές ιδέες που δύνανται να λύσουν πρακτικά προβλήματα του τουριστικού τομέα, με την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων. Επί της ουσίας αναζητούνται νέες ιδέες που μπορούν να γίνουν νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και δυνητικά να ενταχθούν μελλοντικά στο Πρόγραμμα Επιτάχυνσης.
Το Idea Platform θα έχει συνολική διάρκεια 5 ημερών και θα λάβει χώρα στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020 και θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά σεμινάρια (workshops), ομιλίες και συμβουλευτική καθοδήγηση.
«Μαζί με όλους τους συνεργάτες δουλεύουμε ώστε να προσφέρουμε στους συμμετέχοντες του Idea Platform, συμβουλευτική καθοδήγηση καθώς και περιεχόμενο υψηλής αξίας μέσα από την εμπειρία τους κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων και ομιλιών. Είναι πραγματικά μια εξαιρετική ευκαιρία για νέους ανθρώπους που θέλουν να δοκιμάσουν την ιδέα τους και να διερευνήσουν τα επόμενα βήματα στον επιχειρηματικό στίβο» καταλήγει η κα Σαριδάκη.
Οι νικητές του 2ου γύρου μοιράζονται την εμπειρία τους
Hotellisense
H Hotellisense δημιουργήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο με σκοπό την ανάδειξη και ενοποίηση του πλούτου των δεδομένων που συγκεντρώνουν στα πληροφοριακά τους συστήματα τα ξενοδοχεία.
Έχοντας μεγάλη εμπειρία σε συστήματα ανάλυσης δεδομένων και data science διαπίστωσε το κενό που υπάρχει στην άντληση πληροφοριών από τα key systems και την χρήση τους για την λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων από τα στελέχη των ξενοδοχείων, δίνοντας άλλη διάσταση στους όρους reporting και data analytics με εύκολη πλοήγηση και δυναμικές προσχεδιασμένες οθόνες πληροφόρησης, ενώ συνδυάζει δεδομένα από πολλαπλά συστήματα.
«Η πορεία μας στους τέσσερις σχεδόν μήνες συμμετοχής μας στο πρόγραμμα CapsuleT καθώς και η προσπάθεια που καταβάλαμε στην βελτίωση τόσο της πλατφόρμας αλλά της λειτουργίας της εταιρείας μας αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες για την διάκρισή μας. Η κριτική επιτροπή αξιολόγησε πολυδιάστατα την παρουσία μας στο πρόγραμμα αλλά και την πορεία μας μέσα σε αυτό δίνοντάς μας την πρώτη θέση. Μεγάλη επιτυχία αποτέλεσαν και οι εγκαταστάσεις trial σε μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους εν μέσω της πανδημίας που έπληξε το σύνολο του ξενοδοχειακού κλάδου, ενώ οι υφιστάμενοι πελάτες μας αξιοποίησαν πλήρως την πλατφόρμα για την λήψη σημαντικών και τεκμηριωμένων αποφάσεων» αναφέρει η ομάδα της Hotellisense.
Έπειτα από πολλές ώρες training και workshops σε θέματα ανάπτυξης και digital marketing τα μέλη της Hotellisense σύναψαν συνεργασίες σε επίπεδο Trial με τις μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων στην Ελλάδα, ενώ εμπλούτισαν την πλατφόρμα με ανάλυση και τιμές ανταγωνισμού γεγονός που τους επιτρέπει να έχουν μια ολοκληρωμένη και πολυδιάστατη λύση.
Τονίζουν πώς οι μεγαλύτερες δυσκολίες μιας νεοφυούς επιχείρησης στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα είναι κυρίως η γραφειοκρατία, η υψηλή φορολόγηση και η δυσκολία εύρεσης οικονομικών πόρων. Όπως λένε, σαν εταιρεία αξιοποίησαν στο έπακρο υπηρεσίες fast-track όπως την e-ΥΜΣ για μεγαλύτερη ταχύτητα και μείωση της γραφειοκρατίας, ωστόσο πιστεύουν πως υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν ώστε να βελτιωθεί το οικοσύστημα όπως:
- Πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους και προγράμματα, υπό όρους, ακόμα και σε επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει τρία χρόνια οικονομικής λειτουργίας.
- Νομοθετικό πλαίσιο για την καλύτερη αξιοποίηση προσωπικού με την διάθεση stock options.
- Πλαίσιο για την πριμοδότηση της απομακρυσμένης εργασίας με χρήση virtual έδρας.
- Μείωση φορολόγησης και απλοποίησή της ώστε να μειωθούν δραστικά τα λογιστικά έξοδα μιας νέας επιχείρησης.
- Πρόσβαση σε επιταχυντές ή και προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε πολλαπλά θέματα που απασχολούν τις νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η οικονομική διαχείριση, το business planning, το digital marketing και άλλα.
«Πολλές καινοτόμες ιδέες στις μέρες μας δεν προχωρούν γιατί οι founders συνήθως στερούνται γνώσεων σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των διαφόρων τύπων επιχειρήσεων, πρόσβαση σε VCs καθώς και σε διεθνείς αγορές πολύ μεγαλύτερες της Ελλάδας. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα δείγματα γραφής άλλων χωρών με πολύ πετυχημένα οικοσυστήματα ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων».
Reveffect
Μεταξύ των νικητών ήταν και η Reveffect, η διοίκηση της οποίας πιστεύει ότι στην διάκριση της έπαιξε ρόλο η αυξημένη ανάγκη ενός εξειδικευμένου revenue management που έχουν όλα τα καταλύματα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τα μικρότερα εποχιακά καταλύματα για τα οποία δεν υπάρχει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, όπως επίσης και το ότι, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ο συνδυασμός της τεχνολογίας με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες κάνει την διαφορά προσφέροντας στο ξενοδόχο ένα ολοκληρωμένο προϊόν.
«Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα μας ωρίμασε ως startup, βελτιώσαμε κάποιους τομείς του business model μας και κάναμε γνωριμίες με διακεκριμένους επαγγελματίες του χώρου που είχαν ως αποτέλεσμα την προσθήκη κάποιων υπηρεσιών που δεν είχαμε σκεφτεί μέχρι τότε. Πλέον για τα επόμενα βήματα μας στρεφόμαστε στην ανάπτυξη και στις πωλήσεις μας» λένε χαρακτηριστικά.
Περιγράφοντας την λειτουργία του εγχώριου start up οικοσυστήματος, αναγνωρίζουν ότι γίνονται σοβαρά βήματα για την υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν οι startups τις δυσκολίες των πρώτων μηνών.
Τέλος, σε ότι αφορά την υγειονομική κρίση, αναφέρουν ότι οι ξενοδόχοι που πήραν την απόφαση να επαναλειτουργήσουν τις μονάδες τους είχαν ανάγκη από βοήθεια και η Reveffect στάθηκε δίπλα τους προσφέροντας κάποιες από τις υπηρεσίες της δωρεάν.
«Μπορεί αυτό το διάστημα να κάναμε ελάχιστες πωλήσεις, αλλά το ότι στηρίζουμε την Ελληνική τουριστική βιομηχανία μας κάνει χαρούμενους και πιο δυνατούς για την επόμενη χρονιά. Η στρατηγική μας κινήθηκε στην συντήρηση, στον περιορισμό εξόδων και στην βελτίωση του software μας» καταλήγουν.
Narratologies
Στην περίπτωση της Narratologies, σημαντικό ρόλο στη διάκριση της έπαιξε το ότι η ομάδα της δημιούργησε μια εφαρμογή που συνδυάζει την εμπειρία μιας ενναλακτικής ανακάλυψης του σύγχρονου πολιτισμού της πόλης με την παροχή υπηρεσιών προώθησης και διαφήμισης εμπορικών χρήσεων βάσει τοποθεσίας. Η εμπειρία αυτή πραγματοποιείται μέσα από ένα ομαδικό διαδραστικό παιχνίδι, με το οποίο η πόλη μετατρέπεται σ’ ένα ζωντανό πεδίο πολιτισμού & ψυχαγωγίας.
Η εν λόγω εφαρμογή απευθύνεται σε ταξιδιώτες, κατοίκους της πόλης αλλά και σε επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, τοπικά εμπορικά καταστήματα, μπαρ & καφέ, μουσεία και χώρους πολιτισμού, που επιθυμούν να μπουν σαν σημεία επίσκεψης στον χάρτη του παιχνιδιού. Οι παίκτες απολαμβάνουν ένα νέο εργαλείο ψυχαγωγίας και άμεσης πρόσβασης στην πληροφορία, ενώ τα εμπορικά και πολιτιστικά σημεία με τα οποία υπάρχει συνεργασία αποκτούν ένα καινοτόμο εργαλείο διαφήμισης και προώθησης, όπου μελλοντικοί πελάτες επισκέπτονται τον φυσικό τους χώρο. Μέσα από αυτό τους δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσουν μαζί τους και να γίνουν και οι ίδιοι ζωτικό μέρος της εμπειρίας του παιχνιδιού.
«Η ευκαιρία που διακρίναμε στην αγορά είναι η νέα τάση αναζήτησης μοναδικών εμπειριών ψυχαγωγίας και πληροφόρησης μέσω της τεχνολογίας οι οποίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη. Ακόμα, στοχεύουμε στην ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κοινότητας και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, φέρνοντας στην επιφάνεια μια φρέσκια & urban ταυτότητα της πόλης» επισημαίνει η ομάδα της Narratologies.
Για εκείνους το κέρδος από τη συμμετοχή στον CapsuleT Accelerator ήταν ότι ήρθαν σε επαφή με εξέχοντα στελέχη του Τουριστικού κλάδου, τόσο στο πλαίσιο του mentoring όσο και της επαφής με την αγορά, ενισχύοντας σημαντικά το δίκτυο των συνεργατών και των πελατών τους. Επιπρόσθετα, τα ιδιαίτερα στοχευμένα σεμινάρια και το mentoring που προσφέρονται στα πλαίσια του προγράμματος παρείχαν εργαλεία για να εξελίξουν την επιχειρηματική τους στρατηγική και μαζί με αυτή το ίδιο το προϊόν μας, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των πελάτων.
«Μέσα στην κρίσιμη περίοδο του Covid-19 ο CapsuleT υπήρξε ένας σημαντικός πυλώνας υποστήριξης του εγχειρήματος μας και του νέου προϊόντος που δημιουργήθηκε μέσα στη κρίσιμη αυτή περίοδο. Λειτούργησε ακόμη ως φορέας παροχής έγκυρης και άμεσης πληροφορίας σχετικά με τις εξελίξεις στο τουριστικό κλάδο στον οποίο βρισκόμαστε» τονίζουν.
Ο κορωνοϊός, όπως ήταν φυσικό, άλλαξε άρδην τα σχέδιά τους. Τους οδήγησε στο να υλοποιήσουν διαδικτυακά τα πρώτα δοκιμαστικά της εφαρμογής τους, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα περιήγησης στο φυσικό χώρο της πόλης. Παρόλα αυτά κατάφεραν να μετατρέψουν το πρόβλημα σε ευκαιρία και μέσα από αυτή τη συνθήκη γεννήθηκε ένα νέο κομμάτι της συνολικής εμπειρίας που αφορά διαδικτυακά παιχνίδια ανακάλυψης της πόλης, τα οποία πραγματοποιούνται μέσα από την άνεση και ασφάλεια του καναπέ σου.