Care for Food: Οι πρωτοβουλίες που βάζουν τέλος στη σπατάλη τροφίμων

Care for Food: Οι πρωτοβουλίες που βάζουν τέλος στη σπατάλη τροφίμων
Photo: Shutterstock
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τη σπατάλη τροφίμων, το Fortune Greece σε συνεργασία με το efood παρουσιάζουν ένα ειδικό αφιέρωμα με χαρακτηριστικές δράσεις και παρεμβάσεις που στηρίζουν στην πράξη την κοινωνία και το περιβάλλον.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν τον παγκόσμιο πληθυσμό και επηρεάζουν σε πολλά επίπεδα το κλίμα και το περιβάλλον, είναι η αλόγιστη διατροφική παραγωγή που μοιραία οδηγεί στην απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων τόνων τροφίμων σε ετήσια βάση.

Όταν το 2019 ο ΟΗΕ αποφάσιζε να θεσπίσει την 29η Σεπτεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων, ο πλανήτης δεν είχε συνειδητοποιήσει πλήρως το πόσο ευάλωτος είναι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και των κινδύνων μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Οι συζητήσεις για την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου εξαιτίας των περιβαλλοντικών και ενεργειακών προκλήσεων, καθυστερούσαν πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες, ενώ ο αγροδιατροφικός τομέας που ακολουθούσε -σε μεγάλο βαθμό- παλαιότερες πρακτικές, βρέθηκε μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση: πώς θα αλλάξει το μοντέλο παραγωγής και διάθεσης τροφίμων, μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα και ευαισθητοποιώντας ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς να συνδράμουν προς αυτόν τον σκοπό.

Μόνο στην ΕΕ υπολογίζεται ότι πετιούνται κάθε χρόνο πάνω από 58 εκατ. τόνοι τροφίμων αξίας περίπου 132 δισ. ευρώ, με την Eurostat να προβλέπει ότι περί το 10% της συνολικής διατροφικής παραγωγής που είναι διαθέσιμη στους Ευρωπαίους καταναλωτές, αναμένεται να καταλήξει στα σκουπίδια. Την ίδια στιγμή, 37 εκατ. συνάνθρωποί μας σε όλη την Ευρώπη αδυνατούν να αγοράσουν τρόφιμα σε καθημερινή βάση. Σε παγκόσμιο, δε, επίπεδο, πάνω από 1 δισ. τόνοι τροφίμων χάθηκαν το 2022.

Έτσι λοιπόν, με ορόσημο την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τους στόχους για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η φετινή παγκόσμια μέρα ευαισθητοποίησης για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων, επικεντρώνεται στον κρίσιμο ρόλο της στήριξης δράσεων οι οποίες συνδράμουν προς αυτήν την προσπάθεια.

Στο αφιέρωμα «Care for Food» θα διαβάσετε μια σειρά από αυτές τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζουν ελληνικές επιχειρήσεις, με στόχο να συμβάλλουν ενεργά στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων. Θα δείτε επίσης πώς ιδιωτικός τομέας και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί έχουν δημιουργήσει πολύ σημαντικές συμμαχίες, οι οποίες εντάσσουν στον πυρήνα της στρατηγικής τους τις αξίες της βιωσιμότητας. Μια από αυτές τις πρωτοβουλίες αποτελεί η συνεργασία του efood με την Τράπεζα Τροφίμων, στο πλαίσιο της οποίας καθημερινά τροφοδοτούνται 16 ιδρύματα με προϊόντα από το efood market, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στο έργο στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και επιτυγχάνοντας πολύ σημαντική μείωση στη σπατάλη τροφίμων.

Τέλος θα ενημερωθείτε και για τον κρίσιμο ρόλο της ακαδημαϊκής κοινότητας στην αλλαγή του αγροδιατροφικού μοντέλου της χώρας, με εργαλείο τις επιστημονικές γνώσεις και την πολύτιμη συμβολή των νέων τεχνολογικών εργαλείων.

Διαβάστε εδώ όλο το αφιέρωμα Care for Food από το Fortune Greece σε συνεργασία με το efood.