Case study: Κωτσόβολος – Dixons South East Europe | Η καινοτομία της Υodiwo στο επίκεντρο του λιανεμπορίου

Case study: Κωτσόβολος – Dixons South East Europe | Η καινοτομία της Υodiwo στο επίκεντρο του λιανεμπορίου
Η άνοδος της τεχνολογίας των «ψηφιακών διδύμων».

Οι διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στο σύγχρονο λιανεμπόριο επιτάσσουν συνεχείς επενδύσεις σε έξυπνα συστήματα και λύσεις IoT, που εφαρμόζονται από την αλυσίδα εφοδιασμού έως το φυσικό κατάστημα με στόχο την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των ενδιάμεσων διαδικασιών. Σε αυτές τις συνθήκες, η εφαρμογή της τεχνολογίας «των ψηφιακών διδύμων» (digital twin), είναι εδώ και ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα. Σύμφωνα με την παγκόσμια μελέτη της Tata Consultancy Services, το 84% των ειδικών του κλάδου κάνουν λόγο για σημαντική άνοδο αυτών των μοντέλων στα επόμενα τρία χρόνια.

Η καινοτομία της τεχνολογίας των «ψηφιακών διδύμων» έγκειται στην ικανότητά τους να συνδέουν διαφορετικές διαδικασίες και περιβάλλοντα, όπου γίνεται εφικτή η μοντελοποίηση των αποθεμάτων, της ροής των υλικών, των θέσεων αποθήκευσης και των ανθρώπων σε κάθε οργανισμό. Οι χρήστες, έτσι, μπορούν εύκολα να προβλέψουν την έκβαση των αποφάσεών τους και να γίνουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί στους χώρους πώλησης, σε μια εποχή όπου κάθε τετραγωνικό μέτρο του φυσικού καταστήματος πρέπει να στοχεύει στην κερδοφορία.

Εδώ και χρόνια η εταιρεία Yodiwo απαντά στο πώς κάποιες από τις πιο καινοτόμες λύσεις IoT μπορούν να συνδυαστούν δυναμικά μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας (AR), της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της μηχανικής μάθησης (ML). Η Yodiwo προσφέρει στους χρήστες των συστημάτων της μια ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης βασισμένη στο «ψηφιακό δίδυμο», ικανή να ενοποιεί ενέργειες στις διαφορετικές λειτουργίες μιας εταιρείας, προσομοιώνοντας και προβλέποντας παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της.

Η ενεργειακή διαχείριση στα σύγχρονα καταστήματα

Σύμφωνα με το Havas Group 2023 Global Meaningful Brands Report, οι βιώσιμες επιχειρήσεις έχουν κατά 222% καλύτερη επίδοση στις χρηματιστηριακές τους αξίες. Οι ίδιοι οι καταναλωτές έχουν πλέον αυξημένες απαιτήσεις αναφορικά με τη διαφάνεια στις διαδικασίες, όσο και με τις κοινωνικο-περιβαλλοντικές πρακτικές που εφαρμόζουν οι εταιρείες. Όμως, η μακροπρόθεσμη αξία μιας εταιρείας καθορίζεται σχεδόν εξολοκλήρου από τους δείκτες ESG. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις καλούνται να βρουν νέους τρόπους παρακολούθησης και ανάλυσης πολύπλοκων δεικτών βιωσιμότητας, ενισχύοντας την προσπάθεια για διαφάνεια τόσο στις οικονομικές τους επιδόσεις όσο και στο κοινωνικο-περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Η διαχείριση της ενέργειας συγκεκριμένα φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα. Οι προσπάθειες των καταστημάτων να αυξήσουν τα έσοδά τους μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού πρέπει αναμφίβολα να περιλαμβάνουν πλάνο για συνεχή αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητάς τους, αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι οι εταιρείες λιανικής είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία εμπορικών χρηστών ενέργειας.

Η καινοτομία των ψηφιακών διδύμων ενισχύει την ικανότητα λήψης αποφάσεων και καθιστά πιο αποτελεσματικές τις στρατηγικές που ακολουθούν οι επιχειρήσεις.

Η καινοτομία της Κωτσόβολος – Dixons South East Europe

Η Κωτσόβολος, κορυφαίος προορισμός τεχνολογίας στον κλάδο της λιανικής πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών και υπηρεσιών, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό το ταξίδι ψηφιακού μετασχηματισμού. Σε συνεργασία με τη Yodiwo, η εταιρεία απέκτησε μια ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης χώρων λιανικής, βασισμένη στην τεχνολογία των «ψηφιακών διδύμων». Με σχεδόν 100 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και απόθεμα χιλιάδων προϊόντων ανά κατάστημα, η Κωτσόβολος είχε άμεση ανάγκη να αυτοματοποιήσει τη διαχείριση των χώρων πωλήσεών της και να αποκτήσει πλήρη εικόνα της αλυσίδας εφοδιασμού και των καταστημάτων της.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Κωτσόβολος σημείωσε αύξηση 20% της αποδοτικότητας των χώρων της, 50% στην απόδοση των λειτουργιών της, ενώ η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, όπως η δημιουργία και η εφαρμογή πλανογραμμάτων οδήγησε σε 70% μείωση των εκτυπώσεων.

Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν χάρη στην αυτοματοποίηση και ενσωμάτωση διαφορετικών διαδικασιών από την αλυσίδα εφοδιασμού έως τις λειτουργίες του καταστήματος. Μεταξύ άλλων, το digital twin:

Επέτρεψε σε όλα τα τμήματα να λειτουργούν συντονισμένα με κοινή βάση προϊοντικών κωδικών και σε πραγματικό χρόνο για τα αποθέματα και τη διαδρομή του προϊόντος από την αποθήκη μέχρι το ράφι του καταστήματος.

Βοήθησε στην ευθυγράμμιση μεταξύ των φυσικών και ψηφιακών καταστημάτων και συντόμευσε κατά πολύ τον χρόνο παράδοσης των online αγορών

Με μηχανισμούς AI, αυτοματοποίησε την παραγωγή πλανογραμμάτων για κάθε χώρο, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους, όπως τον διαθέσιμο χώρο, την εποχικότητα των προϊόντων και τα αποθέματα αυτών, τις προωθητικές ενέργειες του οργανισμού κ.ά.

Διαχειρίζεται επιπλέον όλα τα assets για τους χώρους που έχουν ψηφιοποιηθεί μέσω Yodiwo.

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά οφέλη που μπορούν να συνδράμουν στο ESG, καθώς πέρα από τη βελτίωση της αποδοτικότητας (Εnvironment) και της εμπειρίας του πελάτη (Social), μπορεί να φανούν χρήσιμα και σε θέματα διακυβέρνησης, ενισχύοντας τη διαφάνεια διαχείρισης (Governance). Όμως οι δράσεις της Κωτσόβολος δεν σταματούν εδώ. Εξετάζοντας παράλληλες μεθόδους βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η εταιρεία προσθέτει λύσεις για την ενεργειακή διαχείριση. Αξιοποιεί έτσι σταδιακά την πλατφόρμα «ψηφιακών διδύμων» για την αυτοματοποίηση των λειτουργιών κάθε τμήματος από το IT έως το Operations και από τη διακίνηση των προϊόντων έως την Ενεργειακή Διαχείριση και Διαχείριση Βιωσιμότητας.

Μαζί με τους συνεργάτες της, η Κωτσόβολος οραματίζεται λοιπόν την ανάπτυξη και ενσωμάτωση μιας κουλτούρας που αγκαλιάζει την τεχνολογία με στόχο τη συνεχή βελτίωση των δεικτών βιωσιμότητάς της, με διαφάνεια και μετρήσιμα αποτελέσματα.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα 40UNDER40

**Φωτογραφίες: Προσωπικό Αρχείο