CEO Initiative 2020: Η αξιακή πυξίδα των ηγετών
- 26/11/2020, 16:05
- SHARE
Οι ηγέτες πρέπει να καλλιεργήσουν νέες δεξιότητες, να σκέφτονται πιο καινοτόμα και πιο επαναστατικά, να ακούνε πιο ενεργά και να αφουγκράζονται μηνύματα από διαφορετικές πηγές. Με άλλα λόγια να έχουν μια αξιακή πυξίδα, όπως εξήγησε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒ και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, TITAN Cement Group αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τα ισχυρά στοιχεία των γυναικών-ηγετών, μιλώντας στο Fortune Greece CEO Initiative και την Αναστασία Παρετζόγλου, Brand manager Fortune Greece.
Ο κ. Παπαλεξόπουλος τοποθετήθηκε στη συζήτηση που εστίασε στην αλλαγή του στυλ ηγεσίας και των νέων χαρακτηριστικών που απαιτείται να διαθέτουν οι επικεφαλής των εταιρειών, ώστε στο τρέχον περιβάλλον προκλήσεων να λειτουργούν «out of the box».
Στο επίκεντρο είναι σήμερα η έντονη μεταβλητότητα, οι ραγδαίες αλλαγές λόγω της επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού και η πανδημία Covid-19. Σε αυτό το περιβάλλον, σύμφωνα με τον κ. Παπαλεξόπουλο, η κοινωνία, ξεκινώντας από τους εργαζομένους και τους πελάτες μιας εταιρείας, έχει ευρύτερες απαιτήσεις. Δεν αρκείται πια στο προϊόν ή στη υπηρεσία. Θέλει άποψη, θέλει αρχές και θέσεις, θέλει προσφορά.
Εξήγησε ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων στην Ελλάδα που έχουν λάβει τα μηνύματα των καιρών και επιδιώκουν την ενδυνάμωση της σχέσης με την κοινωνία διότι αυτό έχει όχι μόνο ηθική αλλά και επιχειρηματική λογική. “Διαφαίνεται μια τάση διεθνώς οι επιδόσεις στα ESG να εισέρχονται στη στρατηγική των επενδύσεων”, τόνισε σημειώνοντας ότι “η εταιρική κοινωνική ευθύνη ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο στη στρατηγική των επιχειρήσεων… Στο πλαίσιο αυτό η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών μπορεί να προσφέρει πολλά, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπου η ελληνική κοινωνία επέδειξε ωριμότητα και διάθεση για προσφορά”. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι όταν συνεργάζονται κράτος, επιχειρήσεις και κοινωνία των πολιτών μπορούν να γίνουν θαύματα.
“Ο ιός έχει αναδείξει πόσο ευάλωτοι είμαστε και μας κινητοποιεί όλους. Τώρα, ποιον ρόλο θα αναλάβουν σε αυτή την επόμενη μέρα οι επιχειρήσεις, το κράτος, και η κοινωνία των πολιτών, αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνουμε ως χώρα πιο ουσιαστικά και λιγότερο συνθηματικά”, σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος για να καταλήξει ότι η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού που έγινε με αφορμή τη δυσάρεστη περιπέτεια που ζούμε δεν είναι αντιστρέψιμη πια και κινούμαστε προς μια κατεύθυνση που θα μας δώσει πολλά πλεονεκτήματα, όχι μόνο στις επιχειρήσεις και στο κράτος αλλά ακόμα και στην εκπαίδευση.
Από την πλευρά του ο Αντώνης Παπαδημητρίου, President and Treasurer of the Onassis Foundation σημείωσε ότι οι προτεραιότητες του Ιδρύματος Ωνάση είναι διαχρονικά ίδιες και δεν είναι τυχαίο ότι οι εταιρείες που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στα ESG έχουν και μεγαλύτερη κερδοφορία. Είναι δηλαδή εταιρείες που αφουγκράζονται την εποχή τους και μπορούν να αντιδρούν καλύτερα στις αλλαγές.
“Ως Ίδρυμα Ωνάση είμαστε σε θέση να προσαρμοστούμε και να αντιληφθούμε τι γίνεται. Ποιο είναι το κλίμα της εποχής; Το κλίμα της εποχής δεν είναι η πανδημία. Οι επιχειρηματικές μας επιλογές ή οι επιλογές στο κοινωφελές έργο μας θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από την πανδημία. Πρέπει να είμαστε κοντά στο τι γίνεται σήμερα. Και η πανδημία αφορά το τι έγινε χθες”, σημείωσε και επικαλέστηκε αναφορές του Θουκυδίδη ότι “τα κίνητρα κάθε ανθρώπου είναι τα ίδια: φόβος, κέρδος δόξα. Και ο καλός ηγέτης είναι αυτός που τηρεί τις υποσχέσεις του – υποσχέσεις που είναι ακριβώς οι ίδιες με τα κίνητρα που αναφέρει ο Θουκυδίδης: φόβος, κέρδος, δόξα”.
Σημείωσε πάντως ότι οι επιχειρήσεις παραμένουν κερδοσκοπικοί οργανισμοί, αλλά πλέον έχει εισαχθεί κι ένα ηθικό κριτήριο στην επιτυχία. Επομένως, όπως είπε, δεν αρκεί η επιχείρηση να βγάζει λεφτά, πρέπει να εξετάζει κι άλλες πτυχές, όπως η έμφυλη ισότητα και η αξιοκρατία. Ο κ. Παπαδημητρίου μοιράστηκε επίσης με το κοινό τρεις φόβους του: Πρώτον, ότι η κρίση μπορεί να μας οδηγήσει στο παρελθόν και να δημιουργήσει μια αντίδραση στην προσαρμογή που απαιτείται. Δεύτερο, ο λαϊκισμός που είναι μια τέτοια επιστροφή στο παρελθόν. Και τρίτον, η δημιουργία του λεγόμενου Covid anger.
“Θα ήθελα να σταθώ περισσότερο στις θετικές αλλαγές που έχουν γίνει. Η ψηφιοποίηση είναι μια πολύ θετική αλλαγή… Η εξοικείωση του κόσμου με την ψηφιακή εποχή είναι μια πολύ θετική αλλαγή. Και η διάδοση της τέχνης μέσω του digital channel που έχουμε φτιάξει στο Ίδρυμα Ωνάση εντάσσεται σε αυτό το θετικό πλαίσιο”, πρόσθεσε.
Δείτε το βίντεο: