CEO Initiative 2020: Η βιωσιμότητα ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
- 26/11/2020, 17:16
- SHARE
Για την σημασία της αλληλεπίδρασης των επιχειρήσεων με τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη τους, όπως αποτυπώθηκε στην κρίση, με τις διαφορετικές ταχύτητες απόκρισης των εταιρειών στην τρέχουσα κρίση, μίλησε στο Fortune Greece CEO Initiative ο Γιώργος Σεραφείμ, Καθηγητής, Harvard Business School και συνιδρυτής της KKS Advisors.
Όπως ανέφερε, είναι λίγες οι επιχειρήσεις που είναι προετοιμασμένες να αντιδρούν όταν έρχεται μια κρίση και αυτό αφορά ιδιαίτερα την κλιματική αλλαγή, ως κρίση.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στον 21ο αιώνα, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν αποτελεί μόνο θέμα επιβίωσης. Είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων. Την ώρα που όλες οι εταιρείες επιδιώκουν να αφήσουν το δικό τους κοινωνικό αποτύπωμα, η ερώτηση παραμένει: Πόσες από αυτές έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα και πόσες επιθυμούν να ενισχύσουν τις θετικές επιπτώσεις της δραστηριότητάς τους προς όφελος της κοινωνίας, ενισχύοντας, παράλληλα, την οικονομική αξία της εταιρείας τους.
Στον προβληματισμό που έθεσε στη συζήτηση η Μαριάννα Σκυλακάκη, Εκδότρια και αρχισυντάκτρια, αθηΝΕΑ, ο κ. Σεραφείμ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να υπάρχει δέσμευση της ηγεσίας (leadership commitment) και εξήγησε ότι το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να ασκεί έλεγχο επί της στρατηγικής βιωσιμότητας της εταιρείας ενώ τα κίνητρα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα εντός του οργανισμού. «Η ευθύνη για τη βιωσιμότητα δεν πρέπει να αφορά μόνο ένα εξειδικευμένο τμήμα της εταιρείας. Όλα τα τμήματα πρέπει να έχουν ευθύνη όσον αφορά θέματα κοινωνικής αλληλεπίδρασης και αειφορίας», πρόσθεσε.
Μιλώντας για το ενδιαφέρον των επενδυτών, σημείωσε ότι ζητούν καλά στοιχεία και καλή πληροφόρηση σε ζητήματα ESG. «Οι περισσότερες εταιρείες ακόμη βλέπουν τη βιωσιμότητα ως πρόγραμμα και όχι ως στρατηγική. Αλλά ολοένα και περισσότερες αρχίζουν να κατανοούν την αξία του sustainability και πώς να το εφαρμόσουν σωστά», εξήγησε αναφερόμενος στο γεγονός ότι υπάρχουν τεράστια οφέλη για τις εταιρείες που παίρνουν στα σοβαρά τα ζητήματα ESG και τα ενσωματώνουν στη στρατηγική τους. Ειδικά η κλιματική αλλαγή, όπως είπε, θα αποδιοργανώσει όλους τους κλάδους.
Εξάλλου, και οι εργαζόμενοι έλκονται από επιχειρήσεις που είναι καινοτόμες και ασχολούνται με την κοινωνία ενώ και οι πελάτες ευθυγραμμίζονται με τις επιχειρήσεις που έχουν κοινωνική επίδραση, όπως τόνισε ο κ. Σεραφείμ. “Οι επενδυτές βλέπουν πλέον τα ESG ως ολιστικό κομμάτι. Αλλά αυτό διαφέρει ανά κλάδο”, πρόσθεσε και ανέφερε ως παράδειγμα την IKEA, που ασχολήθηκε με την κυκλική οικονομία (circular economy), εξέτασε δηλαδή την επαναχρησιμοποίηση των υλικών όχι μόνο μετά την παραγωγή, αλλά εξαρχής, από τη φάση του σχεδιασμού των προϊόντων.
Συμπερασματικά, σημείωσε ότι τα ESG είναι ένα σύστημα, τα επιμέρους στοιχεία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αλλά αυτό που έχει σημασία για κάθε επιχείρηση είναι ότι πρέπει να εστιάσει στο τι είναι πραγματικά πιο κρίσιμο για τον κλάδο της.
Δείτε το βίντεο: