CEO Initiative 2020: Ο ρόλος των συνεργασιών και της έρευνας για μια καλύτερη υγεία
- 26/11/2020, 12:34
- SHARE
Στην πανδημία αποδείχθηκε πόσο αλληλένδετες είναι η Υγεία και η Οικονομία. Πλέον οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο για καινοτόμες συνεργασίες.
Οι Susanne Kohοut, Country President & Managing Director, Novartis Hellas, Δρ. Μανώλης Δερμιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Γενεύης και Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας ,LSE μίλησαν στο Fortune Greece CEO Initiative 2020 για τον ρόλο της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και για το πώς οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μαζί με τη συνεργασία των φαρμακοβιομηχανιών μπορούν να δημιουργήσουν για έναν δίκαιο κόσμο για όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Τη συζήτηση συντόνισε ο Παύλος Ευθυμίου, Γενικός Διευθυντής Ε.ΕΝ.Ε – Εκτελεστικός Σύμβουλος Διοίκησης Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.
Ξεκινώντας τη συζήτηση, η Susanne Kohοut αναγνώρισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αλλαγή νοοτροπίας ως προς το πώς προσεγγίζουμε το σύστημα υγείας. «Σήμερα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία – να σπάσουμε τα στεγανά μεταξύ οικονομίας και υγείας, και να κατανοήσουμε την οικονομία της υγείας ως σύμμαχο και όχι ως εχθρό», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η κα Kohout κατέγραψε τρεις προτεραιτότητες για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας: α) αύξηση αποτελεσματικότητας μέσω έξυπνων δαπανών υγείας, β) να πάμε σε μοντέλα πληρωμών που να επιβραβεύουν καλύτερα αποτελέσματα υγείας, και γ) να ενισχύσουμε την πρόληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό των ασθενειών.
Ο Δρ. Δερμιτζάκης αναγνώρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε και ένα μεγάλο κόστος στην οικονομία, «το οποίο λειτούργησε εν τέλει θετικά και όχι αρνητικά» όμως σημείωσε πως δεν κινητοποιήθηκαν οι ερευνητικές δομές της χώρας προς υποστήριξη αυτής της διαδικασίας αντιμετώπισης της πανδημίας. «Δεν υπήρξαν δομές για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων», είπε για αυτό το ζήτημα. Καταλήγοντας εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα «δεν λύνεται μόνο με καλύτερες ΜΕΘ – απαιτούνται και κοινωνικές παρεμβάσεις όπως το κομμάτι της πρόληψης».
Ο κ. Μόσιαλος έθεσε ως βασικό σκοπό του συστήματος υγείας το να θέσει συγκεκριμένους στόχους, καθώς, όπως είπε, «αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει». «Δεν υπάρχει ισοτιμία στο σύστημα υγείας, υπάρχουν τεράστιες ανισότητες», είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για την παρουσία του ιδιωτικού τομέα με αφορμή τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε πως μπορεί να παίξει ρόλο στην παροχή υπηρεσιών υγείας και όχι στη χρηματοδότησή τους. «Για να γίνουν επενδύσεις απαιτούνται καλύτερα δεδομένα και καλύτερο ασφαλιστικό σύστημα», κατέληξε.
Δείτε το βίντεο: