CEO Initiative 2021: Ο μονόδρομος των ψηφιακών δεξιοτήτων
- 23/11/2021, 16:36
- SHARE
Τη σημασία των αλλαγών στο επιχειρηματικό μοντέλο στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού ανέδειξε συζήτηση πάνελ που συντόνισε η Μαρία Νικόλτσιου, News Anchor, Journalist, Alpha TV, με τους συμμετέχοντες να αναδεικνύουν επίσης την αξία των ψηφιακών δεξιοτήτων κάνοντας έκκληση για επαναπατρισμό ταλέντων που έφυγαν στο εξωτερικό.
Το μέλλον είναι ήδη εδώ, σύμφωνα με την Πέγκυ Αντωνάκου, General Manager, Google Southeast Europe, που έχει εμπειρία πολλών ετών στον τομέα της τεχνολογίας. Υπάρχει μια ευχάριστη αλλαγή, όπως είπε, ότι δεν χρειάζεται να πείσεις κάποιον για την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού. Πλάνα που ήταν καθ’ οδόν γίνανε γρήγορα πραγματικότητα, πλάνα που δεν υπήρχαν δημιουργήθηκαν ενώ κατανοήσαμε πόσο σημαντικό είναι το περιβάλλον και η βιωσιμότητα. Σύμφωνα με την κ. Αντωνάκου, αναδείχθηκε και πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνονται αποφάσεις που εμπλέκουν τους εργαζομένους. “Το Doing well by doing good είναι ένας αγώνας του καλού. Η Google έχει δεσμευτεί ότι ως το 2030 δεν θα έχει κανένα αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Κι αυτό διαχέεται σε όλο το οικοσύστημα. Η εξωστρέφεια είναι ζητούμενο και γίνεται δυνατή χάρη στην τεχνολογία”, σημείωσε.
Εξήγησε ότι οι ψηφιακές δεξιότητες είναι παγκόσμια προτεραιότητα για μια εταιρεία όπως η Google, που έχει φέρει πολλά τέτοια προγράμματα ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα. “Το δικό μου όραμα είναι να καταφέρουμε να παράγουμε τεχνολογία και με τη σειρά της αυτή να παράγει πλούτο, ευημερία, θέσεις εργασίας”, τόνισε και αναφέρθηκε στη σύμπραξη με τον ΟΑΕΔ μέσω της οποίας δόθηκε η ευκαιρία σε ανέργους μέχρι 45 ετών να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες όπως οι επιχειρηματικές δεξιότητες λαμβάνοντας ο καθένας 15.000 ευρώ για να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία. “Όλα τα πράγματα θέλουν μέτρο, η τεχνολογία δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί τον εαυτό της αλλά εμάς και τις ανάγκες μας. Πρέπει να βάζουμε όρια”, ανέφερε.
Η Σταυρούλα Καμπουρίδου, CEO, ΔΙΑΣ Α.Ε., μίλησε από την εμπειρία της Δίας, που είναι μία εταιρεία τεχνολογίας – όχι τράπεζα, ούτε τράπεζα πληρωμών. “Τα ATM είναι ένα μικρό κομμάτι αυτού που κάνουμε. Το μεγαλύτερο προϊόν μας είναι η μεταφορά πιστώσεων από ένα IBAN σε ένα άλλο IBAN. Το κομμάτι των πληρωμών δεν επλήγη από τον Covid – συνέβη ακριβώς το αντίθετο”, σημείωσε αναφερόμενη επίσης στην ανάπτυξη των εσόδων από πληρωμές, όπου παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση χρήσης σχετικών προϊόντων. “Θέλουμε ο καθένας να ανταλλάσει και να μεταφέρει χρήματα όσο εύκολο είναι να σας στείλω ένα μήνυμα στο WhatsApp. Η ανάπτυξη στη χρήση αυτών των προϊόντων είναι πολύ μεγάλη φέτος”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Καμπουρίδου αναφέρθηκε επίσης στην προσαρμοστικότητα του ελληνικού λαού περιγράφοντας δύο περιστατικά, το 2015, με τα capital controls και το 2016 με το νόμο που οδήγησε στην υποχρέωση χρήσης καρτών από εταιρείες, που έφερε έκρηξη των ψηφιακών συναλλαγών. Αυτό, όπως είπε, βοηθάει και το ελληνικό κράτος, με τη συγκομιδή των φόρων. Είναι ενδεικτικό ότι σχετικά με το σύστημα Iris παρατηρείται αύξηση 150% σε σχέση με πέρυσι ενώ όπως είπε η κ. Καμπουρίδου, είναι επίσης ενδεικτικό ότι ο κόσμος αντί να περιμένει στην ουρά σκανάρει το QR code. “Προσπαθούμε όλες οι επιχειρήσεις που συνδέονται μέσω της Δίας να βάλουν στους λογαριασμούς τους QR… Παρατηρώ πόσο εύκολα προσαρμόστηκε ο κόσμος της Δίας στον ψηφιακό και στον φυσικό κόσμο. Η τεχνολογία είναι ένα σημαντικό εργαλείο, μας έχει βοηθήσει πολύ, και στο περιβάλλον”, πρόσθεσε.
Ο Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος & CEO, ACCENTURE συμφώνησε ότι η πανδημία μας εκτόξευσε στο μέλλον εξηγώντας ότι αυτό συνέβη επειδή ζήσαμε μια συμπίεση χρόνου και μια έξωθεν επιβολή που μας ανάγκασε να κοιτάξουμε πώς θα μπορέσουμε να ψηφιοποιηθούμε, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Καταλάβαμε ότι ο ψηφιακός κόσμος σημαίνει δεδομένα, σύμφωνα με τον κ. Σαμπατακάκη, που πρόσθεσε: “μάθαμε να διαχειριζόμαστε μεγάλους όγκους δεδομένων στις σχέσεις με πελάτες, με προμηθευτές, με τον έξω κόσμο. Αυτό δεν λειτούργησε μόνο αμυντικά αλλά και επιθετικά, καθώς βοήθησε όσους ήθελαν να πάνε σε ξένες αγορές”. Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο έγινε κατανοητό πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να εισάγει το business agility στα νέα επιχειρηματικά μοντέλα. “Στον ψηφιακό κόσμο δεν είμαστε μονάδες, είμαστε κομμάτι ενός δικτύου, και η παρουσία του ενός βοηθάει την παρουσία του άλλου”, πρόσθεσε.
Εξήγησε ότι σαν κοινωνία έχουμε αποφασίσει ότι θέλουμε να βρισκόμαστε σε μια οικονομία της γνώσης και αυτή η οικονομία απαιτεί ψηφιακές δεξιότητες. Όπως είπε, στην Ελλάδα έχουμε έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού με τέτοιες δεξιότητες, πρόβλημα πιο οξύ συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σαμπατακάκη, οι εταιρείες του κλάδου αναρωτιούνται πώς θα γίνουν τα έργα του Ταμείου Ανάπτυξης με δεδομένη την έλλειψη του ανθρώπινου δυναμικού. “Ενθαρρύνω τους νέους και τις νέες να στραφούν σε αυτά τα επαγγέλματα… Κάνω έκκληση και στους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις δεξιότητές τους και υπάρχει πολλή και ενδιαφέρουσα δουλειά που μπορεί να γίνει στην Ελλάδα”, σημέιωσε αναφερόμενος και σε σχετικό πρόγραμμα της Accenture, μέσω του οποίου συνεργάζεται με νέους αποφοίτους και εφόσον όλα πάνε καλά τους προσλαμβάνει.
“Δεν χρειάζεται ως λαός να έχουμε τεχνοφοβία. Πρέπει να βλέπουμε την τεχνολογία ως ευκαιρία, να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με τον νεωτερισμό και την καινοτομία. Αν τα παντρέψουμε, νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά”, τόνισε.