CEO Initiative 2022: Το μέγεθος των επιχειρήσεων κάνει τη διαφορά στην ανθεκτικότητα
- 10/11/2022, 20:37
- SHARE
Μια συζήτηση με ζητούμενο το πώς θα δημιουργηθεί ένα δυναμικό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας στη χώρα στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον συντόνισε στο CEO Initiative Forum 2022 ο Παύλος Ευθυμίου, Γενικός Διευθυντής ΕΕΝΕ.
Στην ενότητα συμμετείχαν ο Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Όμηρος Σαρίκας, Founder & Managing Partner, Brookstreet Equity Partners και ο Στέφανος Βλαστός, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΑΔ, που αναφέρθηκε ειδικότερα στον κλάδο του Real Estate.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, σήμερα έχουμε δύο προβλήματα, ένα ελληνικό κι ένα ευρωπαϊκό, καθώς οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές και θέλουμε επιχειρήσεις πραγματικά μεσαίου μεγέθους ώστε να αυξηθεί η ανεκτικότητα της οικονομίας. “Το μεσαίο μέγεθος αυξάνει την ανθεκτικότητα ενώ το μικρό μέγεθος αυξάνει την ευπάθεια”, τόνισε. Από την άλλη μεριά, όπως εξήγησε, το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι δεν μπορεί να διατηρήσει μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες πωλούνται εκτός Ευρώπης. Επενδύονται, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, δημόσια χρήματα σε μια startup, μετά αυτή γίνεται μονόκερος, και κάποιος εκτός Ευρώπης αγοράζει την επιχείρηση και την τεχνολογία της. Μίλησε για τα χρήματα που εισρέουν στη χώρα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάπτυξης και για τα εργαλεία που αναπτύσσονται για την υποστήριξη private equity funds.
Από την πλευρά του, ο κ. Σαρίκας τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βασίζεται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μικρό μέγεθος, για να προσθέσει ότι οι δύο μεγάλες ευκαιρίες για την Ελλάδα είναι η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. “Η λέξη-κλειδί είναι το resilience, η ανθεκτικότητα. Θα σχηματιστεί ένα τεράστιο δίκτυο στην Ελλάδα που θα επενδύσει στους δύο αυτούς τομείς”, πρόσθεσε εξηγώντας ότι στη χώρα μας έχουμε σταθερότητα, κάτι που βοηθά στην προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στο μέλλον.
Τη συνταγή για αξιοποίηση των ακινήτων ως καταλύτη για την ευρύτερη οικονομία κλήθηκε να δώσει ο κ. Βλαστός, μιλώντας για “σκληρή δουλειά, λίγος ύπνο και επένδυση στην ομάδα”. Όπως είπε, προέκυψε η πανδημία και το 83% του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ ήταν τουριστικού ενδιαφέροντος, αποτελώντας μεγάλη πρόκληση. Εξορθολογίζεται το χαρτοφυλάκιο αλλά υπήρξε μια idle period μιας δεκαετίας που συσσώρευσε θέματα δύσκολο να επιλυθούν. Σύμφωνα με τον κ. Βλαστό, σύμμαχος είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός ενώ το επίκεντρο είναι στην επένδυση σε ακίνητα που έχουν πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας Αλίμου, στην επένδυση στο Ξενία Πάρνηθας, στα ανθοπωλεία στη Βουλή που μαζί με την Πλατεία Συντάγματος είναι η πύλη της χώρας. “Ως real estate owners, έχουμε να διαχειριστούμε εκατοντάδες προβληματικές μισθώσεις, έχουμε το παράκτιο μέτωπο, τις μαρίνες, είμαστε μέσα στα πράγματα και προσπαθούμε να προσφέρουμε λύσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται”, πρόσθεσε ενώ αναφέρθηκε και στις αποδόσεις από τα Ολυμπιακά Ακίνητα.
Έμφαση έδωσε επίσης στην προσπάθεια reskilling, upskilling και εθελούσιας, καθώς και στην εστίαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό. “Έχουμε αγροτικές μισθώσεις, 9 πρότζεκτ ΑΠΕ για το 2023, θέλουμε να εστιάσουμε και εκεί…”, πρόσθεσε μεταξύ άλλων.