CEO Initiative Forum: Η τεχνολογία ως δύναμη μετασχηματισμού
- 26/11/2019, 20:42
- SHARE
Η τεχνολογία παρά το γεγονός πως αποτελεί ζήτημα που βρίσκεται σχεδόν στο σύνολο των θεμάτων της δημόσιας συζήτησης, σπάνια ανακρίνεται ως παράγοντας… θετικής αλλαγής, ιδιαίτερα από τις επιχειρήσεις. Ο Βασίλης Σαμούρκας, deputy editor του Fortunegreece, συντόνισε μια συζήτηση μεταξύ ανθρώπων που επιδιώκουν να προβάλλουν, και να αναπτύξουν, αυτήν ακριβώς την διάσταση.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο υπουργός τόνισε πως ο μοναδικός στόχος της ίδρυσης του νέου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν η καλυτέρευση της ζωής των πολιτών και η ενδυνάμωσή τους. Στην συνέχεια, ανέφερε το «ταξίδι ζωής» που ομοιάζει το ταξίδι του καταναλωτή στο εμπόριο, κατά το οποίο έρχεται σε επαφή με το δημόσιο. Όπως για παράδειγμα η εγγραφή ενός νεογέννητου παιδιού στο δημοτολόγιο, η εγγραφή του αργότερα στο σχολείο, στο σύστημα του ΑΜΚΑ κ.α. Στόχος, είναι η απλοποίηση και εννοποίηση όλων αυτών των διαδικασιών. «Δεν υπάρχει λόγος οι πέντε διαφορετικές διαντιδράσεις του πολίτη με το δημόσιο, να μην είναι μία».
«Χρειάζονταν όμως έναν Πιερρακάκης για αυτό;», έθεσε το ερώτημα ο Βασίλης Σαμούρκας, με τον υπουργό να απαντά πως έλειπε η πολιτική βούληση για την οικοδόμηση ενός τέτοιου συστήματος.
Με τη σειρά του, ο Κ. Χαραλαµπίδης τόνισε πως η χώρα μας στην πραγματικότητα έχει αναλάβει και έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ πιο βαθιά ψηφιακή «πρόκληση» η οποία συγκρούεται με πάγιες αντιλήψεις και τακτικές, καθώς η γραφειοκρατία στην Ελλάδα είναι ακόμα εξαιρετικλα μεγάλη.
Ο κ. Δασκαλάκης, ως εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας, κατέστησε σαφές πως «η τεχνολογία είναι η ζωή μας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του πως η κυβέρνηση λαμβάνει υπ’ όψη το γεγονός πως η τεχνολογία πλέον πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο, καθώς «ο ανταγωνισμός πλέον είναι διεθνής».
Ο κ. Γκιζελής, συμφώνησε πως η τωρινή κατάσταση είναι μη βιώσιμη. καθώς «πρέπει να πηγαίνω 4-5 φορές από το γραφείο μου στο ΚΕΠ για το γνήσιο της υπογραφής». Όμως, οι αλλαγές δεν πρέπει να γίνουν βίαια, και οι εργαζόμενοι να μάθουν πρώτα να ζουν με αυτές σταδιακά. Στη συνέχεια, τόνισε την ανάγκη οι έρευνες των πανεπιστημίων να απαντούν σε πραγματικές ανάγκες.
Σε ερώτηση του deputy editor του Fortune προς τον κύριο Πιερρακάκη για την πιθανή ύπαρξη ενεργητικού προγράμματος επενδύσεων υπέρ του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο υπουργός διαβεβαίωσε πως υπάρχει, αλλά προς το παρόν το βάρος δίδεται στην αφαίρεση εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες.
Πώς αποφεύγονται όμως οι αμαρτίες του παρελθόντος, ιδιαίτερα στις ΣΔΙΤ, ήταν ένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν.
Όπως τόνισε ο καθηγητής Χαραλαµπίδης, το δημόσιο έχει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, και κατ’ επέκταση έχει τεράστιο κοινωνικό ρόλο. Παρόλα αυτά, οι πιο επιτυχημένοι δημόσιοι τομείς είναι αυτοί που συνεργάζονται με τον ιδιωτικό. «Κανένας δημόσιος τομέας δεν έχει πει, θα λύσω το θέμα με software developers. Αντίθετα, κρατούν έναν στενό πυρήνα και αναθέτουν τα ειδικά προβλήματα στον ιδιωτικό τομέα».
Στη συζήτηση παρενέβη ο κ. Δασκαλάκης, ο οποίος τόνισε πως ένα από τα θετικά του τελευταίου διαστήματος είναι οι επενδύσεις σε τεχνολογικούς κλάδους που είναι στο επίκεντρο. «Έχουμε τρία ερευνητικά project με ελληνικά πανεπιστήμια που δεν υπάρχουν παρόμοιά τους στην χώρα», ανέφερε, καθώς «ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να ανταγωνιστούν μεγάλες διεθνείς». Κάτι που μπορεί να πείσει ορισμένους από τους «εγκεφάλους» που άφησαν την χώρα, να γυρίσουν.
Στο ζήτημα της αυτοματοποίησης, ο κ. Γκιζελής ανέφερε ένα παράδειγμα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «πήραμε μια εταιρεία με 40 άτομα προσωπικό και 6 εκατ. τζίρο, προκειμένου να την αυτοματοποιήσουμε. Μας έκανε εντύπωση. Αλλά το φέραμε εις πέρας. Και πλέον έχει 60 άτομα και 10 εκατομμύρια τζίρο. Καταρχάς, επιβίωσε». Ενώ αργότερα τόνισε πως, για τα ελληνικά ρομπότ, η καλύτερη αγορά είναι η Γερμανική. «Εμείς δεν πωλούμε γιαούρτι, όπου το label Made in Greece προσθέτει στο τελικό προϊόν. Σε εμάς αφαιρεί αξία. Αλλά αν το προϊόν είναι καλό, μπορείς να σταθείς».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, όταν ο Τόμας Χέντρικ Ιλβες, πρώην πρόεδρος της Εσθονίας και ειδικός σύμβουλος του για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ρωτήθηκε για το τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την ψηφιακή μετάβαση, έδωσε μια απλή και περιεκτική απάντηση: «Απλώς να το κάνει».