CEO Initiative: Οι έξυπνες πόλεις και το «ηλεκτροσόκ» που χρειάζεται η Αθήνα (βίντεο)
- 30/11/2019, 13:03
- SHARE
Οι έξυπνες πόλεις, το διαδίκτυο των πραγμάτων (internet of things), οι νέες τεχνολογίες, οι επιπτώσεις αλλά και οι δυνατότητές τους που προσφέρουν για την ανάπτυξη της Αθήνας, μονοπωλούν συχνά τον δημόσιο διάλογο.
Το Fortunegreece επιθυμώντας να θέσει την προαναφερθείσα συζήτηση στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, και ιδιαίτερα στο επιδραστικό κομμάτι της επιχειρηματικής κοινότητας, διοργάνωσε συζήτηση για το θέμα στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum. Tη συζήτηση συντόνισε ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Editorial Director της διαΝΕΟσις, ενώ συμμετείχαν οι Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων, Αφροδίτη Παναγιωτάκου Διευθύντρια Πολιτισμού Ίδρυμα Ωνάση, Ανδρέας Ταπραντζής Διευθύνων Σύμβουλος της Avis και Σπύρος Τσαγκαράτος, Αρχιτέκτων, Δρ Πολεοδόμος.
Την συζήτηση άνοιξε ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, editorial director της διαΝΕΟσις, ο οποίος παρέθεσε το παράδειγμα του Πίτσμπουργκ στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια πόλη η οποία αντιμετώπισε επιτυχώς «πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», όπως η αποβιομηχάνηση, μέσω της αυτονομίας της αυτοδιοίκησης και των κοινωφελών ιδρυμάτων.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, πήρε την σκυτάλη, περιγράφοντας την κρίση των κρατών η οποία έχει οδηγήσει τις πόλεις να αναλάβουν «την λήψη των αποφάσεων» και να γίνουν «εργαστήρια καινοτομίας». Αυτό ακριβώς είναι το παράδειγμα το οποίο δήλωσε πως επιθυμεί να εισάγει στην Αθήνα. «Η Αθήνα χρειάζεται ένα ηλεκτροσόκ» τόνισε, ενώ προανήγγειλε την εκπόνηση κυκλοφοριακού σχεδίου σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ακόμη ανέφερε επίσης πως πριν από δέκα ημέρες ψηφίστηκε «το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου» ύψους 265 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αντιμετωπίσει βασικά προβλήματα της πόλης, όπως οι ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, την αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου κ.α.
Επίσης, τόνισε πως πρέπει να γίνουν γενναίες παρεμβάσεις την πόλη, όπως το κλείσιμο του εμπορικού τριγώνου στην κυκλοφορία των οχημάτων. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η Αθήνα πρέπει να προσαρμοστεί στην νέα εποχή. Όταν όλοι μιλάμε για κλιματική αλλαγή, η Αθήνα δεν μπορεί να μένει κολλημένη στη δεκαετία του ’50 και του ‘60».
Στη συνέχεια, δήλωσε πως ο Δήμος Αθηνών θα πρέπει να έχει έναν «νέο ρόλο» και να λειτουργεί «ως καταλύτης» συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Τόνισε πως «ότι είναι δημόσιο δεν είναι κρατικό, δεν είναι δημοτικό», και μεγάλο ρόλο στο όραμα του παίζει η πρωτοβουλία των ιδρυμάτων και των πολιτών. Μερικά από τα παραδείγματα που έφερε είναι η ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας, η οποία γίνεται με την συνεισφορά δύο δωρητών και ο εορταστικός στολισμός της Αθήνας.
Με την σειρά της, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου έδωσε έμφαση στις συμπράξεις και στη σημασία τους στη σύγχρονη αστική ανάπτυξη και στον συμπληρωματικό ρόλο που μπορούν τα ιδρύματα να παίξουν στον μετασχηματισμό των πόλεων, καθώς «ασκούμε πολιτική χωρίς να είμαστε πολιτικοί». Ο κομβικός ρόλος του Ιδρύματος Ωνάση είναι να «συνδέει κοινότητες και ανθρώπους», πολλοί από αυτούς στην Μεσόγειο ή και γενικά άτομα, ομάδες και πόλεις που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, και η παραγωγή της γνώσης να προσφέρεται μέσω creative commons καθώς «δεν είμαστε συνιδιοκτήτες αλλά συνδιαμορφωτές». Σύμφωνα με τη διευθύντρια πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, η αποστολή του Ιδρύματος είναι η μετάφραση «μιας απρόσωπης λέξης», των data, σε ανθρώπινες ανάγκες.
Καθώς η συζήτηση πέρασε στις μεταφορές, τον λόγο πήρε ο κ. Ταπραντζής, ο οποίος τόνισε πως οι μεταφορές για την Αθήνα αποτελούν ιδιαίτερο ζήτημα πλέον, καθώς η πόλη υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, και οι μεταφορές εν γένει αποτελούν έναν από τους πυλώνες των smart cities. Τα μέσα διαμοιρασμού όπως τα πατίνια, τα νέα ηλεκτρικά οχήματα αλλά και εφαρμογές ridesharing, αποτελούν ουσιαστικά πλευρές μια νέας οικονομίας. Η οποία μπορεί να αποσύρει από την Αθήνα εκατοντάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα αλλά και οχήματα, προσφέροντας έτσι «δύο τριγώνια με έναν σμπάρο», καθώς διευκολύνουν την ζωή των πολιτών αλλά και μειώνουν τους ρύπους.
Για τη δημιουργία ενός «καλού, ανεπτυγμένου δικτύου» ridesharing στην Αθήνα χρειάζονται περίπου «500 ηλεκτρικά οχήματα» τα οποία μπορούν να αποσύρουν «πάνω από 10.000 αυτοκίνητα», και να μειωθούν οι ρύποι στην πόλη «πάνω από 50.000 μετρικούς τόνους τον χρόνο». Μια τέτοια ιδιωτική επένδυση θα απαιτούσε περίπου 15-20 εκατομμύρια ευρώ. Αυτές οι προτάσεις, παρά το γεγονός πως αφορούν ιδιωτικές εταιρείες, μπορούν να καταστούν ευκολότερες μέσα από ένα νέο δημοτικό ρυθμιστικό πλαίσιο και σταθμούς φόρτισης, αλλά και την λύση του προβλήματος του πάρκινγκ.
Στην… δομική πλευρά των πραγμάτων, ο πολεοδόμος κ. Τσαγκαράτος έθεσε την ανάγκη οι πολεοδομικοί χρόνοι να μικρύνουν, με την χρήση της τεχνολογίας, καθώς οι smart cities αποτελούν όχι μέλλον αλλά παρών. Στην συνέχεια, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η πολεοδομία δεν φιγουράρει στην ρητορική των smart cities, ίσως λόγω της πολυπλοκότητας της ως τομέα, αλλά και των αυξημένων χρόνων που απαιτεί. Όσον αφορά στην πόλη μας, τόνισε πως το κύριο πρόβλημα της Αθήνας είναι η διαχείριση δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, και προτεραιότητα η οργανική θεμελίωση νέων χώρων πρασίνου και αξιοποίησης του διατηρητέου κτηριακού δυναμικού της πόλης. «Δεν μπορώ να φανταστώ ένα ιστορικό κέντρο το οποίο σε όλη αυτή τη διαδικασία (των smart cities) δεν θα λάβει υπ’ όψη τα διατηρητέα κτήρια που αυτή τη στιγμή καταρρέουν, η τους αρχαιολογικούς χώρους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Όταν το Παρίσι αποφάσισε να γίνει κάνει το σχεδιασμό του για το 2020 έθεσε ως κριτήριο οι εργαζόμενοι, από όπου είναι, να μπορούν να φτάσουν μέσα σε 20 λεπτά πεζοί σε ένα πάρκο. Και αυτό ήταν κανόνας, για να είναι βιώσιμη μια πόλη. Γιατί όχι και η Αθήνα;», έθεσε το ερώτημα ο κ. Τσαγκαράτος.
Τι δήλωσε μετά την εκδήλωση ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης:
Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση ΕΔΩ
Δείτε όλα τα βίντεο και τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών ΕΔΩ