CEO Initiative: Η τεχνολογία ως εργαλείο ενίσχυσης για την οικονομία (βίντεο)
- 30/11/2019, 11:31
- SHARE
Ποιοι είναι οι λόγοι που το ελληνικό δημόσιο δεν κατάφερνε μέχρι σήμερα να ενώσει ψηφιακά τις υπηρεσίες του για να διευκολύνει τη ζωή πολιτών και επιχειρήσεων και να μειώσει τη γραφειοκρατία;
Πόσο σημαντική είναι η διαδικασία διασύνδεσης των δημόσιων υπηρεσιών για την πραγματική ανάπτυξη των εταιρειών στην Ελλάδα και την προσέλκυση επενδύσεων;
Είναι όντως μύθος η άποψη πως η αυτοματοποίηση που φέρνει ο «αέρας» της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης εξαφανίζει θέσεις εργασίας; Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Ευάγγελος Γκιζελής, Διευθύνων Σύμβουλος Gizelis Robotics, ο Γιώργος Δασκαλάκης, Συνιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος Stoiximan/Betano και ο Γιάννης Χαραλαµπίδης, Αν. Καθηγητής του Πανεπιστήμιο Αιγαίου εξέθεσαν τις απόψεις τους στο πάνελ του Fortune CEO Initiative, το οποίο συντόνισε ο Deputy Editor του Fortune Greece, Βασίλης Σαμούρκας.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Κυριάκος Πιερρακκάκης με μια σύντομη ομιλία του αναφορικά με τις προθέσεις της πολιτείας για τη προώθηση της τεχνολογίας ως ένα πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα έχει χάσει τη στόχευσή της και η πολύ χαμηλή της θέση διεθνώς στις λίστες ψηφιακής ετοιμότητας, το καταδεικνύουν. Έφερε, μάλιστα, ένα απλό παράδειγμα, αυτό της διαδικασίας που περνά ένας γονιός μετά τη γέννηση του παιδιού του, όπου χρειάζεται να επισκεφτεί πέντε διαφορετικές αρχές για να καταθέσει τα επίσημα έγγραφα που απαιτούνται.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι πέντε διαδικασίες να μην είναι μία», είπε χαρακτηριστικά. Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου, έχει πραγματοποιηθεί μια κατάταξη περίπου 250 παρόμοιων διαδικασιών οι οποίες αναμένεται σύντομα να απλοποιηθούν με τη χρήση της τεχνολογίας. Για αυτή τη διαδικασία είπε πως το πιο εύκολο κομμάτι είναι το τεχνολογικό. «Μέσα σε δύο μήνες ετοιμάστηκαν οι υποδομές της διαλειτουργικότητας».
Όμως, χρειαζόταν ένας Πιερρακάκης για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να βάλουμε την τεχνολογία στην καθημερινότητα του πολίτη όταν αυτός έρχεται σε επαφή με το Δημόσιο, ρωτήθηκε ο υπουργός από τον Deputy Editor του Fortune. «Η διασπορά αρμοδιοτήτων ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Μελετώντας τις χώρες που ο ψηφιακός μετασχηματισμός πέτυχε γιατί το πρόγραμμα είναι οριζόντιο και να υπάρχει η πολιτικής βούληση», απάντησε.
«Τα λάθη έχουν αρχίσει πάρα πολύ παλιά», ήταν το πρώτο σχόλιο του Γιάννη Χαραλαμπίδη. «Στην Ελλάδα πάμε να κάνουμε ένα άλμα. Στη χώρα μας δεν έχει εγκαθιδρυθεί η γραφειοκρατία, οι γραπτές διαδικασίες για το πώς τρέχει ένα κράτος», συμπλήρωσε. Ο καθηγητής ανέφερε τις τέσσερις διαδικασίες, τις οποίες τρέχει η δημόσια διοίκηση: σχεδίαση, οργάνωση, ηγεσία και έλεγχος. Στα δύο πρώτα τα πάμε σχετικά καλά, είπε, αλλά τα άλλα δύο είναι σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Στάθηκε, μάλιστα, στη σημασία των ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη και εξέλιξη των διαδικασιών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σημειώνοντας ότι και οι δύο είναι απόλυτα συνδεδεμένοι. “Είμαστε από τις λίγες χώρες όπου στο μυαλό των πολιτών είναι τόσο μακριά ο ένας τομέας από τον άλλο. Στις χώρες που το δημόσιο πάει καλά, είναι αυτές που έχουν το πιο ελκυστικό περιβάλλον επενδύσεων”.
Απαντώντας του, ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπήρξε πιο επικριτικός: “Εγώ θεωρώ ότι και στα τέσσερα σημεία είμαστε κακοί. Δεν υπήρχαν καν τα σχέδια για να δημιουργήσουμε ένα ορθό παραγωγικό μοντέλο. Και δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, στην Ευρώπη πιο γρήγορα προκηρύσσεται ένα σχέδιο για την κατασκευή μιας γέφυρας, παρά να προκηρύξεις ένα σύστημα πληροφορικής. Αυτό αντανακλά εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.
Σχολιάζοντας τα οφέλη των αλλαγών που προωθεί η πολιτεία και το κατά πόσο αυτές θα ενισχύσουν πραγματικά τις ελληνικές επιχειρήσεις, ο Γιώργος Δασκαλάκης αναγνώρισε ότι μια νέα γενιά πολιτικών που έρχεται το τελευταίο διάστημα αντιλαμβάνεται τις σύγχρονες απαιτήσεις. Μια από αυτές είναι η διασύνδεση, για την οποία, όπως είπε, «είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και όταν μπλέκεις στα γρανάζια της γραφειοκρατίας τότε μια επιχείρηση χάνει και μένει πίσω σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό».
Μένοντας στη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας ως εργαλείο ανάπτυξης, ο Γιώργος Δασκαλάκης έφερε το παράδειγμα των επενδύσεων της Stoiximan στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την προσπάθεια επαναπατρισμού Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό. “Υπάρχουν 3 προγράμματα τα οποία είναι σε συνεργασία με Αριστοτέλειο και ΑΣΟΕΕ και μας έδωσαν τη δυνατότητα να εξελιχθούμε. Αυτό που χρειάζεται είναι να κυνηγήσουμε την καινοτομία, αλλά όλα ξεκινούν από τους ανθρώπους. Χρειάζεται ένα όραμα αλλά και συνέπεια. Και με προγράμματα όπως το Brain Gain Initiative της Soitximan δείχνουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να πιστέψουν ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν ανταγωνιστικές επιχειρήσεις”.
Μιλώντας για τη διαδικασία της μετάβασης στις νέες τεχνολογίες, ο Ευάγγελος Γκιζελής σημείωσε ότι αυτή πρέπει να γίνει ομαλά και «το προσωπικό να υιοθετήσει τις αλλαγές και να μάθει να ζει με αυτές». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον λεγόμενο μύθο περί απώλειας θέσεων εργασίας εξαιτίας της αυτοματοποίησης. “Πριν τρία χρόνια μια μικρομεσαία επιχείρηση είχε στόχο να μετατρέψει το εργοστάσιό της σε smart factory. Το υλοποιήσαμε μετά από δύο χρόνια και πήραμε μια εταιρεία με προσωπικό 40 ατόμων και 4 εκατ. τζίρο και έγινε σε τρία μια επιχείρηση με 65 άτομα προσωπικό και 10 εκατ. ευρώ τζίρο. Η εταιρεία επιβίωσε, αναπτύχθηκε”.
Δείτε τη δήλωση του Κυριάκου Πιερρακάκη μετά το τέλος του πάνελ: