CEO Initiative Workshop: Οι δυνατότητες και οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης

Η Λίλιαν Μήτρου και ο Costi Perricos μοιράστηκαν τις απόψεις τους για το μέλλον της AI και τις επιπτώσεις της στις επιχειρήσεις.

Το «καυτό» θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, οι δυνατότητες και οι προκλήσεις που παρουσιάζει αυτή η τεχνολογία βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στο CEO Initiative Workshop του Fortune Greece σε συνεργασία με την Tsomokos Communications, που διεξήχθη την Τρίτη 3 Οκτωβρίου στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

Στο πάνελ «Τεχνολογία και Ηθική: Navigating the New Frontiers of Business and AI», που συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, CEO/Editor in Chief του Fortune Greece, μίλησαν η Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πρόεδρος Ινστιτούτου για την Ιδιωτικότητα, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία και ο Costi Perricos, Global Artificial Intelligence & Data Lead Partner, της Deloitte.

Σχολιάζοντας τους τρόπους με τους οποίους η AI αλλάζει τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τον τρόπο σκέψης των CEOs, ο κ. Perricos είπε πως θα ήταν πιο εύκολο να «πούμε τους τρόπους με τους οποίους η AI δεν αλλάζει την οργάνωση των επιχειρήσεων, γιατί η ΑΙ αλλάζει τα πάντα. Τα κύρια πεδία εφαρμογής της AI είναι κυρίως στην παραγωγή περιεχομένου, στους τρόπους με τους οποίους ο κόσμος αντιλαμβάνεται το marketing».

Ο κ. Perricos ανέφερε χαρακτηριστικά μια συνομιλία που είχε με έναν CEO μιας μικρής επιχείρησης, ο οποίος του είπε πως ξόδευε «120.000 στερλίνες ανά έτος και 10 αναρτήσεις στα social media ανά μήνα. Τώρα, μπορούμε να παράγουμε 50 άρθρα ανά μήνα, στοχευμένα για τα social media και τις μηχανές αναζήτησης, στο 20% της τιμής».

Σε ερώτηση για το πρέπει να περιμένουμε σε όρους ανάπτυξης και επενδύσεων στα εργαλεία γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI) μέσα στους επόμενους μήνες, ο κ. Perricos στάθηκε σε 3 τομείς.

Ανέφερε πως τα μοντέλα generative AI είναι πολύ ισχυρά και μπορούν να λύσουν πολλά προβλήματα, αλλά παράλληλα είναι πολύ ενεργοβόρα και δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Επομένως, θα πρέπει δούμε πως θα καταστούν αυτά το μοντέλα περισσότερο αποδοτικά και μικρότερα.

Ακόμα, είπε πως «τα ρίσκα για τη διαφάνεια και τον έλεγχο της ανάπτυξης των εργαλείων generative AI θα απασχολήσουν σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη του κλάδου. Οι περισσότεροι developers αυτών των μοντέλων θα απασχοληθούν από το “κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιήσουμε την ανθρώπινη νοημοσύνη και την ΑΙ για να σταματήσουμε τους ανθρώπους από το να ζητάνε από αυτά τα μοντέλα να κάνουν πράγματα που δεν είναι σωστά”».

Επιπλέον, ο κ. Perricos εκτίμησε πως θα παρουσιαστεί μεγάλη ανάπτυξη στον «χώρο» των data. «Θα παράγονται ολοένα και περισσότερα μοντέλα με ορισμένο data set, αντί για μοντέλα όπως το ChatGPT, που βασίζεται στο internet».

AI και αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής

Στο θέμα του πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η κ. Μήτρου είπε πως η AI μπορεί να βοηθήσει στη συλλογή των δεδομένων και στα μοντέλα πρόβλεψης, αλλά «αυτό έχει μια βασική παράπλευρη απαίτηση. Την ενέργεια. Αυτή κοστίζει και δεν είναι εύκολο να την αποκτήσει κάποιος, καθώς είναι κάτι εξαντλούμενο. Τα data center χρειάζονται πολύ μεγάλο φορτίο ενέργειας για να λειτουργήσουν και να αποδώσουν».

Η κ. Μήτρου υπογράμμισε πως «χρειαζόμαστε μια ολιστική προσέγγιση και το μείζον ερώτημα είναι ποιος καλείται να προσδιορίζει το πρόβλημα και να βρει λύσεις», καθώς αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο από μια χώρα.

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση για τους ρόλους των νομοθετών και των επενδυτών στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, η ίδια είπε πως ειδικά στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης υπάρχουν δύο προσεγγίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η προσέγγιση που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που επιχειρεί τη δίκαιη μετάβαση και τη σταθμισμένη αντίληψη. Από την άλλη, υπάρχει η αντίληψη στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, που λέει ότι δεν πρέπει η νομοθεσία να εμποδίσει την καινοτομία.

Η κ. Μήτρου σημείωσε πως αυτό είναι ψευδοδίλλημα, γιατί όπως αποδεικνύει και η κλιματική αλλαγή, εάν δεν έχεις μια σύμμετρη, ισόρροπη ανάπτυξη που δεν αφήνει πληθυσμούς, άτομα και χώρες πίσω, τότε θα είναι πολύ μυωπική η προσέγγιση σου και πολύ βραχυπρόθεσμη η θετική εξέλιξη.

Η ηθική στην τεχνητή νοημοσύνη

Στη συνέχεια, η συζήτηση πέρασε στο κομμάτι της ηθικής στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ο κ. Perricos τόνισε πως ο άνθρωπος πρέπει να έχει τον έλεγχο. «Είναι το δεύτερο πράγμα που με ρωτάνε οι CEOs για την AI, “πώς μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ηθικά;”.

Πιστεύω πως πάντα θα πρέπει να έχουμε προστατευτικά “κιγκλιδώματα” όταν ο άνθρωπος εμπλέκεται. Θέλουμε να έχουμε ορισμένο επίπεδο ελέγχου αλλά και να διασφαλίζουμε πως ότι βγαίνει ή παράγεται από τα μοντέλα AI έχει ανθρώπινη επίβλεψη».

Υπάρχει η συζήτηση για το περιεχόμενο, επειδή υπάρχει η ερώτηση εάν με όλο αυτό το περιεχόμενο που δημιουργείται πρόκειται ο άνθρωπος να χάσει τον έλεγχο, επειδή το περιεχόμενο θα δημιουργείται στο internet από αλγορίθμους AI. Ο κ. Perricos επικαλέστηκε έρευνες που έχουν δείξει πως το περιεχόμενο που παράγεται από την AI δεν είναι τόσο πλούσιο όσο αυτό που παράγει ο άνθρωπος.

«Οι άνθρωποι πάντα θα έχουν ρόλο να παίξουν, ανεξάρτητα από το εάν την εξυπνάδα της AI» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η κ. Μήτρου είπε πως αυτό πως αυτό που διαφοροποιεί την τεχνητή νοημοσύνη από άλλες τεχνολογίες είναι το στοιχείο της αυτονόμησης.

«Η δικιά μας απαίτηση είναι να υπάρχει πάντα ένας άνθρωπος να προσδιορίζει τις παραμέτρους, τα δεδομένα με τα οποία λειτουργεί ένα μοντέλο AI» σημείωσε.

Ο ρόλος του δικαστή

Απαντώντας σε ερώτηση του Τάσου Ζάχου για το εάν ο αλγόριθμός μπορεί να δικάσει, να είναι ειδικός, η κ. Μήτρου είπε πως δεν πρέπει να δικάσει.

Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα που παράγονται από συστήματα παραγωγικής AI, υπολείπονται και του μέσου όρου.

«Όταν οι αποφάσεις επηρεάζουν ανθρώπους, είναι κρίσιμο ένα τέτοιο σύστημα να διαβλέψει και να αξιολογήσει την ιδιαιτερότητα κάθε περίπτωσης. Η ομαδοποίηση ενός συστήματος AI δεν καταλήγει απαραίτητα σε μια δίκαιη ή αποδοτική απόφαση» υπογράμμισε.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Perricos «δεν ισχύει το επιχείρημα ότι οι άνθρωποι μπορούν να λαμβάνουν περισσότερο αντικειμενικές αποφάσεις από την AI.

Δεν είμαι σίγουρος πως οι άνθρωποι δεν έχουν ελαττώματα.

Πιστεύω πως τα μοντέλα AI θα μπορούν να αποκτήσουν κριτική ικανότητα, όχι να κρίνουν από μόνα τους, για να δουλέψουν μαζί με την ανθρώπινη αντικειμενικότητα» είπε -μεταξύ άλλων- το στέλεχος της Deloitte.

Το CEO Initiative Forum από το Fortune Greece σε συνεργασία με την Tsomokos Communications, επιστρέφει την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Δείτε περισσότερα για το forum εδώ