CEO Initiative Workshop: Οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής στην οικονομία και το επιχειρείν – Ο ρόλος της Ελλάδας

CEO Initiative Workshop: Οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής στην οικονομία και το επιχειρείν – Ο ρόλος της Ελλάδας
Οι Νίκος Βέττας, Άγγελος Συρίγος και Κωνσταντίνος Φίλης συζήτησαν σχετικά με οικονομία, τεχνολογική μετάβαση και γεωπολιτικές εξελίξεις με γνώμονα Ελλάδα, Ευρώπη, ΗΠΑ και Μέση Ανατολή.

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για την οικονομία, την τεχνολογική ενσωμάτωση στις επιχειρήσεις, και τις διεθνείς εξελίξεις στο γεωπολιτικό σκηνικό, διεξήχθη στο CEO Initiative Workshop του Fortune Greece που έλαβε χώρα την Τρίτη 8 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με την Tsomokos Communications.

Στο Workshop που συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, CEO/Editor in Chief του Fortune Greece, συμμετείχαν ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής Α’ Αθηνών, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής IGA, Αναπληρωτής Καθηγητής Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, Αναλυτής Διεθνών Θεμάτων του ANT1.

Οικονομία εντός συνόρων

Η συζήτηση που ξεκίνησε με τον Νίκο Βέττα επικεντρώθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ, την ακρίβεια, και την επιτοκιακή στρατηγική των κεντρικών τραπεζών. Ο κ. Βέττας σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ προβλέπουν ένα ποσοστό ανάπτυξης της τάξης του 2%. Επισήμανε δε, ότι οι οικονομίες των χωρών της κεντρικής Ευρώπης δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, ενώ αντίθετα στον ευρωπαϊκό νότο επικρατεί μια σταθεροποιητική τάση.

Επιπλέον, ο Νίκος Βέττας ανέφερε ότι η βιομηχανία έχει μικρή συνεισφορά στην ελληνική οικονομία και πως δύσκολα θα αλλάξει γρήγορα αυτό. Μεταξύ των παραγόντων οι οποίοι καθυστερούν την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ ανέφερε την έλλειψη της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών, την αδύναμη ανάπτυξη της βιομηχανικής δυνατότητας και τις μακροοικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικά με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, τόνισε πως «οι τιμές των τροφίμων διεθνώς δε θα αποκλιμακωθούν εύκολα… Αυτό έχει να κάνει μεταξύ άλλων με γεωπολιτικά ρίσκα, έχει να κάνει και με το κόστος της πράσινης μετάβασης». Έφερε, επίσης, ως παράδειγμα τη δημιουργία ισχυρότερης μεσίας τάξης σε άλλες χώρες, η οποία συγκρατεί τις διεθνείς τιμές σε υψηλά επίπεδα. Παραμένοντας στο θέμα των υψηλών λειτουργικών εξόδων για τις επιχειρήσεις, ο Νίκος Βέττας σημείωσε ότι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας έχει συντελέσει σε αυτό που αποκαλείται «αύξηση του κόστους».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο καθηγητής υποβάθμισε τον καθοριστικό ρόλο των επιτοκιακών πολιτικών από τις Κεντρικές Τράπεζες, όσον αφορά την αμεσότητα των επιπτώσεών τους στις εθνικές οικονομίες, ενώ ολοκλήρωσε λέγοντας πως «εάν στη χώρα μας τα πάμε καλά, μπορούμε να απορροφήσουμε μεγάλο κομμάτι των (έξωθεν) κραδασμών».

Δείτε το highlight βίντεο με τον Νίκο Βέττα

Μέση Ανατολή και Γεωπολιτική

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο Άγγελος Συρίγος και ο Κωνσταντίνος Φίλης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη γεωπολιτική σκακιέρα, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τον ρόλο των τοπικών αλλά και περιφερειακών δυνάμεων και τη θέση της Ελλάδας.

«Επειδή έχει χαθεί η ισορροπία τρόμου, υπάρχει κίνδυνος για μια πραγματικά γενικευμένη κρίση. Θα την τοποθετούσα, μάλιστα, χρονικά αμέσως μετά τις αμερικανικές εκλογές», επισήμανε ο Άγγελος Συρίγος αναφερόμενος στις ταραχώδεις σχέσεις Ιράν και Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης μίλησε για μια «νέα πραγματικότητα», με τις Αραβικές χώρες του κόλπου να δείχνουν ότι επωφελούνται από την τρέχουσα σύγκρουση, καθώς αποδυναμώνονται οι παραδοσιακοί εσωτερικοί εχθροί των αραβικών μοναρχιών του Κόλπου, όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι Φρουροί της Επανάστασης.

Δείτε απόσπασμα της συζήτησης για τον κίνδυνο γενικευμένης κρίσης στη Μ. Ανατολή:

Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές 2024

Στο «μικροσκόπιο» μπήκαν και οι λεπτές ισορροπίες της σχέσης Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών. Από τη μία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται εσωτερικές πιέσεις για περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης του στα ανοιχτά μέτωπα της Λωρίδας της Γάζας και τα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο και από την άλλη ο Τζο Μπάιντεν «περπατά σε τεντωμένο σκοινί» προσπαθώντας να κρατήσει ικανοποιημένους και τους Αμερικανούς Εβραίους, οι οποίοι ανέκαθεν βρίσκονται πιο κοντά στο κόμμα των Δημοκρατικών.

Ο Άγγελος Συρίγος υποστήριξε ότι σε περίπτωση επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ, το Ισραήλ θα «απολαύσει» ακόμα περισσότερη ελευθερία κινήσεων στην περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα «δώσει στον Νετανιάχου το πράσινο φως να κάνει ό,τι θέλει, και θα τον στηρίξει και στρατιωτικά».

Στο ίδιο θέμα, ο Κωνσταντίνος Φίλης υποστήριξε ότι υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, καθώς η Κάμαλα Χάρις δεν έχει αποκρυσταλλώσει επακριβώς τη στρατηγική της πάνω στο θέμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μιλώντας από τη μία για το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, και από την άλλη κάνοντας έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Αντίθετα, όπως είχε προειπωθεί, ο Ντόναλντ Τραμπ «που έχει αυτόν τον μάτσο χαρακτήρα» φέρεται να δίνει ένα αίσθημα μεγαλύτερης ασφάλειας και ισχυρίζεται ότι είναι ο μόνος ικανός να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις.

Επιπτώσεις στην οικονομία

Η συζήτηση κατευθύνθηκε στο πώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις ενδέχεται να επηρεάσουν τη διεθνή οικονομία αλλά και την αγορά ενέργειας, καθώς η Μέση Ανατολή αποτελεί έναν από τους κυριότερους ενεργειακούς κόμβους του πλανήτη. Ο ρόλος του Ιράν σε αυτό το ζήτημα είναι σημαντικός, σημείωσε ο Άγγελος Συρίγος: Εφόσον η Ισλαμική Δημοκρατία, σε περίπτωση εκτεταμένου πολέμου, αποφασίσει να περιορίσει ή να κλείσει την πρόσβαση από τα Στενά του Ορμούζ, σημείο από το οποίο διέρχεται το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και σημαντική ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι επιπτώσεις θα είναι οδυνηρές.

Η θέση της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκηνή

Σχετικά με τον ρόλο που παίζει, και μπορεί να παίξει, η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή, ο Κωνσταντίνος Φίλης μίλησε περί «υποχρέωσης της Ελλάδας να αναθεωρήσει τη στρατηγική της», υποστηρίζοντας ότι στο δυσμένες περιβάλλον όπου πλέον λαμβάνουν χώρα οι διεθνείς συνδιαλλαγές, η Ελλάδα πρέπει να πορευθεί με περισσότερη μετριοπάθεια.

Το CEO Initiative Forum από το Fortune Greece σε συνεργασία με την Tsomokos Communications, επιστρέφει την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Δείτε περισσότερα για το CEO Initiative Forum εδώ

1/7
Τάσος Ζάχος, CEO/Editor in Chief, Fortune Greece και Αναστασία Παρετζόγλου, Executive Chair, Fortune Greece
Από αριστερά: Τάσος Ζάχος, CEO, Editor in Chief, Fortune Greece, Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)
Από αριστερά: Τάσος Ζάχος, CEO, Editor in Chief, Fortune Greece, Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)
Τάσος Ζάχος, CEO/Editor in Chief, Fortune Greece, Άγγελος Συρίγος, βουλευτής Α' Αθηνών, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής IGA, Αναπληρωτής Καθηγητής Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, Αναλυτής Διεθνών Θεμάτων του ANT1 και Νίκος Βέττας
Τάσος Ζάχος, CEO/Editor in Chief, Fortune Greece, Άγγελος Συρίγος, βουλευτής Α' Αθηνών, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής IGA, Αναπληρωτής Καθηγητής Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, Αναλυτής Διεθνών Θεμάτων του ANT1.
Άγγελος Συρίγος, βουλευτής Α' Αθηνών, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής IGA, Αναπληρωτής Καθηγητής Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, Αναλυτής Διεθνών Θεμάτων του ANT1.
Αναστασία Παρετζόγλου, Executive Chair, Fortune Greece και Παύλος Ευθυμίου, Partner, Fortune Greece