CEO της Nokia: Η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται να στηρίξει τους πρωταθλητές της στην καινοτομία

CEO της Nokia: Η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται να στηρίξει τους πρωταθλητές της στην καινοτομία
epa11256843 Pekka Lundmark, President and CEO of Nokia, speaks during Nokia's Annual General Meeting in Helsinki, Finland, 03 April 2024. EPA/KIMMO BRANDT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ρόλος της Ευρώπης μπροστά στα μεγάλα τεχνολογικά άλματα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Του Pekka Lundmark, Προέδρου & CEO της Nokia

Οι καλές ιδέες δεν πρέπει να έχουν σύνορα. Οι άνθρωποι της Nokia προέρχονται από περισσότερες από 160 διαφορετικές εθνικότητες που εργάζονται σε 130 χώρες. Είμαστε ένας διεθνής οργανισμός με παγκόσμια προσέγγιση στην καινοτομία, αλλά έχοντας φινλανδικές ρίζες και μια σημαντική ευρωπαϊκή παρουσία, έχουμε επίσης ισχυρό μερίδιο στο μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου.

Ιστορικά, η Ευρώπη υπήρξε μια μηχανή καινοτομίας, με τις ιδέες και τις εφευρέσεις της να πυροδοτούν σημαντική επιστημονική, οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Όμως, τα τελευταία χρόνια, αυτή η ατμομηχανή δεν έχει ατμό.

Αν και η Ευρώπη εξακολουθεί να φιλοξενεί κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μείνει πίσω τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα σε βασικές τεχνολογίες, θέτοντας σε κίνδυνο το κλίμα και τους ψηφιακούς και αμυντικούς στόχους της ΕΕ, και δυσκολεύοντας την επίτευξη της επιθυμίας της για στρατηγική αυτονομία.

Η Ευρώπη πρέπει να κυριαρχήσει στις νέες τεχνολογίες, ώστε να μπορέσει να ανακτήσει την οικονομική της ανταγωνιστικότητα και να εξασφαλίσει ένα μέλλον με ασφάλεια και ευημερία για τους πολίτες της.

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ήδη τον τρόπο που εργαζόμαστε και πρόκειται να μεταμορφώσει τις βιομηχανίες, την αγορά εργασίας και την παγκόσμια οικονομία. Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με άλλες ψηφιακές τεχνολογίες θα μπορούσε να προσθέσει από 0,5 έως 3,4 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως στην αύξηση της παραγωγικότητας, που ισοδυναμεί με ποσό 2,6 – 4,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την McKinsey. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει σχεδόν το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως και έως και το 60% των θέσεων εργασίας στις προηγμένες οικονομίες.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η κύρια τεχνολογία, αλλά οι δύο υποστηρικτικοί πυλώνες της είναι εξίσου σημαντικοί. Η επεξεργασία δεδομένων είναι το καύσιμο που τροφοδοτεί τον κινητήρα της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η επεξεργαστική ισχύς μπορεί να παραδοθεί μόνο μέσω υπολογιστικής cloud και δικτύων – δίκτυα ευρυζωνικής σύνδεσης 5G και οπτικών ινών σήμερα, και με το 6G να προστίθεται στο μείγμα από το 2030 περίπου.

Είναι σαφές ότι εάν η Ευρώπη θέλει να ανακτήσει την οικονομική της ανταγωνιστικότητα, πρέπει να κυριαρχήσει στην τεχνητή νοημοσύνη, το cloud και τα δίκτυα – και να γίνει ένας καλύτερος χώρος για καινοτομία γενικότερα μέσω της παροχής κινήτρων για επενδύσεις στην έρευνα & ανάπτυξη, την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Η τελευταία έκθεση ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας για τη Βιομηχανία επισημαίνει: Η ΕΕ χάνει παγκόσμιο μερίδιο αγοράς και βιομηχανική ανταγωνιστικότητα.

Για να επιταχυνθεί η ψηφιοποίηση, η Ευρώπη χρειάζεται ασφαλή, αξιόπιστη και υψηλής απόδοσης συνδεσιμότητα. Οι ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να επιτρέψουν την ενοποίηση των operators, όπου ενδείκνυται, έτσι ώστε οι ευρωπαίοι operators τηλεπικοινωνιών να μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερη κλίμακα και να αυξήσουν την κερδοφορία για επενδύσεις. Τελικά, οι καταναλωτές πληρώνουν το τίμημα της φτωχότερης συνδεσιμότητας, καθώς λιγότερο από το ήμισυ της κατά κεφαλήν επένδυσης σε ψηφιακές υποδομές βρίσκεται στην Ευρώπη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.

Ένας άλλος τρόπος για να επιταχυνθεί η ψηφιοποίηση είναι να διατεθεί πράσινη χρηματοδότηση για λύσεις συνδεσιμότητας μέσω της ένταξης στο σύστημα Ταξινομίας της ΕΕ.

Η Ευρώπη μπορεί να μην έχει Big Tech, αλλά έχει παγκόσμιους παίκτες σε καινοτόμους τομείς όπως η αεροδιαστημική, τα φαρμακευτικά προϊόντα, η τεχνολογία πληροφοριών, ο εξοπλισμός ημιαγωγών και οι τηλεπικοινωνίες.

Η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει τους πρωταθλητές της στον τομέα της καινοτομίας στη διεθνή σκηνή αμφισβητώντας τις αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές και χρησιμοποιώντας εργαλεία εμπορίου, όπου χρειάζεται, για την ισότητα των όρων ανταγωνισμού.

Οι επιχειρήσεις επενδύουν περισσότερο στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών από ό,τι οι κυβερνήσεις και ο ακαδημαϊκός κόσμος. Ωστόσο, οι εταιρείες θα επενδύσουν στην Ε&Α μόνο εάν πιστεύουν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν απόδοση μέσω της εμπορικής εκμετάλλευσης και της διάθεσης στην αγορά των νέων καινοτομιών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πηγή: Fortune