CEOs κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών περιγράφουν πώς θα επιτευχθεί η «υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη»
- 29/01/2022, 09:01
- SHARE
του JEREMY KAHN
Μια επιδραστική ομάδα πίεσης που αποτελείται από τους διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων αμερικανικών εταιρειών εισήλθε στο ακανθώδες θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, διατυπώνοντας σαρωτικές συστάσεις για το πώς οι επιχειρήσεις και η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την τεχνολογία.
Σε δύο έγγραφα που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από το Business Roundtable διευκρινίζεται πώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναπτύξουν υπεύθυνα την τεχνητή νοημοσύνη για να αποφύγουν ζημίες που κυμαίνονται από ρατσιστικά chatbots έως αλγόριθμους αναγνώρισης προσώπου που έχουν οδηγήσει σε λανθασμένη φυλάκιση μαύρων υπόπτων. Η ομάδα εξέδωσε επίσης συστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να ρυθμίζει την τεχνητή νοημοσύνη σε μια εποχή που το Κογκρέσο εξετάζει την ένταση του ελέγχου του τεχνολογικού κλάδου και οι επικριτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την Α.Ι. για να δημιουργήσουν ένα δυστοπικό μέλλον μαζικής επιτήρησης και περιορισμένης ανθρώπινης αυτονομίας.
Για τις εταιρείες, ο οδικός χάρτης του Business Roundtable καθορίζει 10 βασικές αρχές, μεταξύ των οποίων η ανάγκη να υπάρχουν διαφορετικές ομάδες που κατασκευάζουν προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, η ανάγκη να αμβλυνθούν οι αθέμιτες προκαταλήψεις και η ανάγκη να σχεδιαστούν συστήματα Α.Ι. των οποίων οι ενέργειες θα είναι όσο το δυνατόν περισσότερο εξηγήσιμες και διαφανείς. Η ομάδα διατύπωσε επίσης 10 αρχές για την κυβέρνηση, όπως ότι οι κανονισμοί πρέπει να αφορούν τον συγκεκριμένο κλάδο, ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόζει και να προσαρμόζει τους υφιστάμενους κανόνες όποτε αυτό είναι δυνατόν, αντί να θεσπίζει νέους, και ότι πρέπει να παρέχει υποστήριξη στις επιχειρήσεις που θέλουν να εκπαιδεύσουν ή να επανεκπαιδεύσουν τους εργαζομένους.
Τα έγγραφα – τα πρώτα του είδους τους που αναπτύχθηκαν μέσω μιας διαδικασίας που καθοδηγείται εξ ολοκλήρου από τους CEO – θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως σημαντικοί οδηγοί για εταιρείες όλων των μεγεθών που ελπίζουν να αναπτύξουν τεχνητή νοημοσύνη. Δείχνουν επίσης πώς οι εταιρείες προσπαθούν να επηρεάσουν τους νομοθέτες και τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ώστε να εφαρμόσουν πιο φιλικούς προς τις επιχειρήσεις κανόνες που δεν θα εμποδίζουν τις εταιρείες, οι οποίες ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν την ολοένα και πιο διαδεδομένη τεχνολογία για να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν τα έσοδα.
Η Julie Sweet, διευθύνουσα σύμβουλος της Accenture και επικεφαλής της επιτροπής τεχνολογίας της Business Roundtable που ανέπτυξε τα δύο έγγραφα, δήλωσε στο Fortune ότι το έργο της ομάδας συμπίπτει με την έναρξη της ευρείας χρήσης της Α.Ι. από τις εταιρείες σε όλες τις δραστηριότητές τους. Ο οργανισμός, είπε, θεώρησε ότι «έπρεπε να δράσει τώρα για να διασφαλίσει ότι, καθώς θα αναπτύσσουμε σε κλίμακα, θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε προς όφελος όλων, με υπευθυνότητα».
Η Sweet προσέθεσε ότι αυτές οι αρχές για την «υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη» πρέπει να ενσωματωθούν στα ολοένα και πιο αυτόνομα συστήματα που δημιουργούν οι εταιρείες από την αρχή. «Δεν μπορείτε να κατασκευάσετε αντίστροφα την υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη», τόνισε.
Η Sweet δήλωσε ότι η ρύθμιση της Α.Ι. ειδικά για τον κλάδο και η προσπάθεια προσαρμογής των υφιστάμενων νόμων, όπου είναι δυνατόν, είναι σημαντική για να αποφευχθεί η δημιουργία ενός συγκεχυμένου συνονθυλεύματος επικαλυπτόμενων κανόνων που θα επιβραδύνει την καινοτομία και θα προσθέσει κόστος. «Πραγματικά πιστεύουμε, με βάση την εμπειρία μας, ότι θα είναι σημαντικό να επικαιροποιήσουμε και να ενσωματώσουμε την τεχνητή νοημοσύνη στην υφιστάμενη νομοθεσία, διότι διαφορετικά θα έχουμε ασάφεια», είπε. «Θα έχουμε επιπλοκές, θα έχουμε αυξημένο κόστος».
Αυτό διαφέρει από την προσέγγιση που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρυσι, η ΕΕ πρότεινε έναν νέο νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη που θα διέπει τη χρήση της τεχνολογίας σε διάφορους κλάδους. Ο νόμος αυτός βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας και νομοθέτησης για την ώρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης εξετάσει νόμους που θα διέπουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των αλγορίθμων σε διάφορους κλάδους. Στις ΗΠΑ, οι νομοθέτες πρότειναν έναν παρόμοιο ομοσπονδιακό νόμο για τη λογοδοσία των αλγορίθμων το 2019, αλλά ο προτεινόμενος νόμος δεν πέρασε ποτέ από διάφορες επιτροπές του Κογκρέσου.
Η Sweet δήλωσε ότι το Business Roundtable δεν πιστεύει ότι μια τέτοια συνολική προσέγγιση θα λειτουργούσε καλά στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη τόσους πολλούς ανταγωνιστικούς, βιομηχανικούς κανόνες μεταξύ ομοσπονδιακού και πολιτειακού επιπέδου. Ταυτόχρονα, το Roundtable καλεί τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές να εμπλακούν διεθνώς, ώστε να προσπαθήσουν, όσο το δυνατόν περισσότερο να εναρμονίσουν την αμερικανική προσέγγιση για τη διακυβέρνηση της τεχνολογίας με ό,τι συμβαίνει αλλού.
Ενώ πολλά άλλα πλαίσια δεοντολογίας της Α.Ι. σταματούν σε αυτού του είδους τις γενικές αρχές, το έγγραφο του Business Roundtable είναι αξιοσημείωτο για το γεγονός ότι περιλαμβάνει κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής καθενός από αυτά τα σημεία. Από την άλλη πλευρά, εκτός από μερικές περιπτώσεις, δεν είναι τόσο κανονιστικό όσο θα ήθελαν ορισμένοι υποστηρικτές της ηθικής της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Sweet ανέφερε ότι η ομάδα ήθελε να δώσει στις εταιρείες συγκεκριμένες συστάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα στελέχη της διοίκησης, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η Α.Ι. παραμένει ένας νέος και ταχέως μεταβαλλόμενος τομέας και ότι οι διάφοροι κλάδοι και περιπτώσεις χρήσης μπορεί να απαιτούν διαφορετικές συγκεκριμένες μεθόδους. «Ξεκινήσαμε με ένα πολύ απλό δόγμα, το οποίο είναι ότι, ανεξάρτητα από τον κλάδο, υπάρχουν ορισμένες βασικές αρχές που βρίσκονται πάνω από τον κλάδο και αυτές αφορούν την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την εμπιστοσύνη».
Για παράδειγμα, στον τομέα του πώς να γίνουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης διαφανή και επεξηγήσιμα, το έγγραφο αναφέρει ότι οι εταιρείες πρέπει πάντα να ενημερώνουν τους «τελικούς χρήστες» όταν αλληλεπιδρούν με ένα λογισμικό Α.Ι., όπως ένα chatbot, αντί για έναν άνθρωπο. Η ομάδα αναφέρει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να προσπαθούν όσο το δυνατόν περισσότερο να εξηγούν πώς μια τεχνητή νοημοσύνη καταλήγει στο αποτέλεσμά της – κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο στο σύγχρονο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης – αλλά δεν προσδιορίζει μια ακριβή τεχνική για να γίνει αυτό. Λέει επίσης ότι διαφορετικοί τελικοί χρήστες μπορεί να απαιτούν διαφορετικά επίπεδα και τύπους εξηγήσεων.
Η Sweet ανέφερε ότι τα υπεύθυνα πλαίσια του Business Roundtable για την Α.Ι. δημιουργήθηκαν γρήγορα, με τις συζητήσεις μεταξύ των CEO να ξεκινούν μόλις τον Ιούλιο του 2021. Εξήντα ένας διευθύνοντες σύμβουλοι από 18 διαφορετικούς κλάδους συμμετείχαν άμεσα στη διαμόρφωση του εγγράφου, είπε η Sweet, ενώ οι απόψεις ζητήθηκαν μέσω ερευνών και εργαστηρίων από τις περισσότερες από 230 εταιρείες που είναι μέλη του Business Roundtable. Τα τελικά έγγραφα αντιπροσωπεύουν τη συναινετική άποψη, είπε.
Πηγή: Fortune.com