CEOs συστημικών τραπεζών: Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης

CEOs συστημικών τραπεζών: Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εξέφρασαν τη βεβαιότητα τους για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, σε συνέδριο της MasterCard για την Καινοτομία.

Σύμφωνα με κοινή τους διαπίστωση, η ελληνική οικονομία για τα επόμενα χρόνια θα κινηθεί σε υψηλούς ρυθμούς με βάση όλες τις εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα μας σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

Οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών έδωσαν μεγάλη έμφαση στο Ταμείο Ανάκαμψης και στις προοπτικές που δημιουργούνται για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας από την αξιοποίηση των κεφαλαίων αυτών. Δήλωσαν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει την κατάλληλη προετοιμασία, προχώρησαν στη δημιουργία υποδομών και έχουν ήδη έρθει σε επικοινωνία με την πελατεία τους προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των κεφαλαίων. Οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές, από την αξιοποίηση αυτών των κεφαλαίων και θα ενδυναμωθούν, τόνισαν τα διοικητικά στελέχη των τραπεζών. Επισήμαναν ότι ο ρόλος των τραπεζών δεν θα περιοριστεί μόνο σε δανειοδοτήσεις αλλά έμφαση θα δοθεί και στον συμβουλευτικό τομέα, όπου οι τράπεζες αναλαμβάνουν σημαντικό ρόλο.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και Φωκίωνας Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. Τη συζήτηση συντόνισε η country Manager της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Άσπα Παλημέρη.

Μεγάλου: Αισιοδοξία για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλάει συνέντευξη τύπου της τράπεζας για την παρουσίαση των επετειακών δράσεων στο πλαίσιο του εορτασμού 200 ετών από το1821, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αθήνα Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H πραγματοποίηση επενδύσεων της τάξης των 12 δισ. ευρώ τους τελευταίους μήνες, με τη μορφή συμφωνιών (deals) σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, αποτελεί ισχυρό παράγοντα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την «επανεκκίνηση» του τραπεζικού συστήματος και την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

O κ. Μεγάλου επισήμανε ότι οι συναλλαγές που έχουν γίνει, αποδεικνύουν ότι έχει περιοριστεί το ρίσκο της χώρας, αφού γίνονται σε υψηλές αποτιμήσεις, σε διαφορετικούς κλάδους, και με τη συμμετοχή επενδυτών υψηλής ποιότητας. Είναι ενδεικτικό ότι οι αποδόσεις που ζητούν οι επενδυτές, δεν είναι υψηλές όπως παλιότερα, όταν το country risk ήταν υψηλό, ανέφερε χαρακτηριστικά. Επισήμανε δε, ότι υπάρχουν τρεις ακόμη λόγοι στους οποίους βασίζεται η αισιόδοξη προοπτική για την οικονομία – την οποία μάλιστα αναγνώρισε από τους πρώτους, όπως υπενθύμισε: Πρώτον, η «επανεκκίνηση» του εγχώριου τραπεζικού συστήματος που φθάνει σύντομα σε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων και μπορεί να παράσχει πραγματική χρηματοδότηση στην οικονομία, δεύτερον, η ύπαρξη «δημοσιονομικού χώρου» την οποία επέτρεψε η πανδημία, προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις και ιδιώτες που επλήγησαν από την κρίση τoυ covid-19 και τρίτον, το πρόγραμμα NextGenEU και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδικά, ο συνδυασμός των πόρων του NextGenEU, περίπου 32 δισ. ευρώ, με άλλους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, δημιουργούν μια δεξαμενή κεφαλαίων για την ελληνική οικονομία τα επόμενα 5 με 7 έτη, που αντιστοιχούν περίπου στο 40% του ΑΕΠ και μπορούν να καλύψουν το επενδυτικό κενό το οποίο δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία της κρίσης, σημείωσε ο κ. Μεγάλου, προσθέτοντας πάντως ότι παραμένουν μεγάλες προκλήσεις για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στη σημασία του NextGenEU και στο κομμάτι που αφορά την πράσινη οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση, σημαντικό ρόλο στο οποίο καλούνται να παίξουν οι τράπεζες, υποβοηθώντας τους πελάτες τους να ανταποκριθούν στο νέο περιβάλλον.

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες από τις τράπεζες είναι κρίσιμες, πέραν της χρηματοδότησης, είπε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς. Η τράπεζα έχει επενδύσει σημαντικά, τόσο στο back office, όσο και σε προϊόντα και υπηρεσίες – υπογράμμισε – και έχει σχεδιάσει με προσοχή την ενίσχυση του ψηφιακού της αποτυπώματος, στο πλαίσιο της διαδικασίας μετασχηματισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκπαιδεύουμε τους πελάτες μας στην αύξηση της χρήσης ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών και τους βοηθούμε να περάσουν στην ψηφιακή εποχή που είναι το μέλλον, δίνοντας έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον αγροτικό τομέα, πρόσθεσε.

Σε ερώτημα για την εφαρμογή των κριτηρίων ESG (Environmental, Society, Governance) από την Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι η υλοποίηση ξεκίνησε από τη διακυβέρνηση και διατρέχει όλη τη δομή της τράπεζας, ώστε να γνωρίζουν όλοι και να ενσωματώνουν στη δραστηριότητά τους τις προτεραιότητες της στρατηγικής.

Αντιστοίχως, σε θέματα περιβάλλοντος, η Τράπεζα Πειραιώς έχει μακρά πορεία ευαισθητοποίησης και ενεργού ρόλου σε διεθνές επίπεδο (είναι από το 2019 μέλος του UNEPFI και έχει συνυπογράψει τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής) ενώ έχει εντάξει τον παράγοντα της κλιματικής αλλαγής στην διαχείριση των κινδύνων και βοηθά τους πελάτες της να αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες προκλήσεις. «Η εφαρμογή ESG κριτηρίων είναι προτεραιότητα στη στρατηγική μας. Είναι δεδομένο ότι η ταυτόχρονη υλοποίηση προτεραιοτήτων ESG και ισχυρής οικονομικής απόδοσης συνδέονται και επιτρέπουν υψηλότερη κερδοφορία και καλύτερη σχέση με τον πελάτη», τόνισε.

Σε ερώτηση για την πώληση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών, στην οποία προχωρούν η μία μετά την άλλη όλες οι ελληνικές τράπεζες, ο κ. Μεγάλου υπενθύμισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η πρώτη που πραγματοποίησε μια τέτοια συναλλαγή, θεωρώντας ότι είναι προς όφελος των πελατών η αναβάθμιση της τεχνολογίας και των υπηρεσιών και παράλληλα, ότι αυτή η πρωτοβουλία οδηγεί σε βελτίωση και ενίσχυση συνολικά της αγοράς.

Ψάλτης: «Ένα βήμα μπροστά η Alpha Bank στη συντονισμένη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας»

Στη βούληση και την ετοιμότητα της Alpha Bank να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την αξιοποίηση των ιστορικών ευκαιριών εκσυγχρονισμού που διαφαίνονται για την οικονομία της χώρας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης.

«Στην Alpha Bank μοιραζόμαστε το αίσθημα αισιοδοξίας που επικρατεί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά σε αυτό, αφού ήδη από τον περασμένο Ιούνιο αναθεωρήσαμε αναλόγως τη στρατηγική μας στην κατεύθυνση αυτή, ολοκληρώνοντας επιτυχώς την Αύξηση του Μετοχικού μας Κεφαλαίου με τη συμμετοχή υψηλού κύρους επενδυτών. Έτσι, αξιοποιώντας το θετικό μακροοικονομικό τοπίο, η ισχυρή κεφαλαιακή μας θέση και η επιχειρησιακή μας ετοιμότητα μας επιτρέπουν να ενισχύσουμε την παροχή χρηματοδότησης προκείμενου να βοηθήσουμε τη χώρα μας να εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης» σημείωσε ο κ. Ψάλτης, τονίζοντας την ικανότητα και την ευελιξία της Alpha Bank, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους στόχους κερδοφορίας της, να στηρίξει την εκπόνηση έργων υψηλής αξίας και επενδυτικών σχεδίων μεγάλου βεληνεκούς.

Καταλυτικός ο ρόλος των τραπεζών και ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών Επιχειρήσεων για την επιτυχή υλοποίηση του RRF

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, χαρακτηρίζοντας το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) ως μοναδική ευκαιρία για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας και τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, υπογράμμισε ότι η ετοιμότητα των βασικών εμπλεκομένων στην όλη προσπάθεια αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία. Ξεκινώντας από τις τράπεζες, ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι ορθά αυτές επελέγησαν από την κυβέρνηση για τη διοχέτευση μέρους των κεφαλαίων με τη μορφή δανείων, καθώς «αξιοποιώντας την απαιτούμενη τεχνογνωσία τους και διαθέτοντας πλέον επαρκή ρευστότητα, μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την απορρόφηση των κονδυλίων και την κινητοποίηση κεφαλαίων, αναλαμβάνοντας τον ενδιάμεσο ρόλο μεταξύ του Κράτους της Επιχειρηματικής Κοινότητας».

Ως προς το Δημόσιο, ο κ. Ψάλτης ανέφερε πως, για τη δομική αλλαγή που επιχειρείται, απαιτείται περαιτέρω στήριξη από την οικονομική πολιτική με τη μορφή μεταρρυθμίσεων που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, όπως η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης και ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς.

Ο κ. Ψάλτης τόνισε επίσης και την πολύ μεγάλη σημασία της καλής προετοιμασίας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσα από την αναβάθμιση των επενδυτικών τους σχεδίων και με επίκεντρο την ψηφιοποίηση, την έρευνα και ανάπτυξη, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πράσινη οικονομία και την καινοτομία.

«Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτες και να αποκτήσουν μία πιο εξελιγμένη προσέγγιση στην κατάρτιση των επενδυτικών τους σχεδίων και στην ανάπτυξη σύγχρονων μοντέλων εταιρικής διακυβέρνησης, αναζητώντας παράλληλα επιχειρηματικές συνεργασίες με άλλες οικονομικές μονάδες για την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακος», σημείωσε ο κ. Ψάλτης.

Σε ερώτηση της συντονίστριας της συζήτησης, κ. ‘Ασπας Παλημέρη αναφορικά με την παροχή ψηφιοποιημένων τραπεζικών λύσεων, ο CEO της Alpha Bank τόνισε ότι προτεραιότητα της Τράπεζας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών πελατών στο διεθνές περιβάλλον, μέσα από προηγμένες υπηρεσίες Trade Finance, που θα διατίθενται μέσω διαδικτυακών και εναλλακτικών καναλιών, για τη διενέργεια άμεσων συναλλαγών, σημειώνοντας: «Το πλάνο μας βασίζεται σε δύο άξονες: αφενός να ψηφιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες για την εκτέλεση συναλλαγών, όπως μεταφορές FX, διαχείριση προθεσμιακών καταθέσεων και ψηφιακές υπογραφές συμβάσεων ή πιστωτικών επιστολών, ενισχύοντας παράλληλα την προσαρμοστικότητά μας στις υποδομές των Πελατών μας, και αφετέρου να παρέχουμε υψηλού επιπέδου απομακρυσμένη εξυπηρέτηση (Remote Customer Service) για διαδικασίες που στο παρελθόν απαιτούσαν τη φυσική παρουσία του πελάτη στο κατάστημα».

Ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι η Alpha Bank ήταν η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που εντάχθηκε πλήρως στη νέα υποδομή του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA και εφαρμόζει σε όλα τα κανάλια εξυπηρέτησης την καινοτόμο υπηρεσία των άμεσων πληρωμών, μηδενίζοντας τον χρόνο που απαιτείται για τη διατραπεζική μεταφορά κεφαλαίων και την εκκαθάριση των συναλλαγών των πελατών της.

Επίσης, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η Alpha Bank στηρίζει τις προσπάθειες ψηφιοποίησης της κρατικής λειτουργίας στη χώρα μας, παραμένοντας σταθερή στη δέσμευσή της για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που διασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία.

Η συνεργασία της Alpha Bank με τη Nexi δημιουργεί υπεραξία για την Τράπεζα και την ελληνική αγορά

Τέλος, ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε και στη σημασία της πρόσφατης σύναψης συνεργασίας της Alpha Bank με την Nexi, κορυφαία εταιρεία PayTech στην Ευρώπη, τονίζοντας τα αναμενόμενα οφέλη από την πρωτοβουλία αυτή, τόσο για την Τράπεζα όσο και για τους Πελάτες, στο πλαίσιο και της αλματώδους ανάπτυξης του κλάδου πληρωμών στην Ελλάδα.

«Παραμένοντας κύριος μέτοχος στο σχήμα που δημιουργούμε με τη Nexi, τα αναμενόμενα οφέλη αφορούν τρία κύρια σημεία: την ενίσχυση της καινοτομίας μας στα συστήματα πληρωμών, τη γρήγορη ανάπτυξη που μας εξασφαλίζει η στρατηγική συνεργασία με κορυφαίο εταίρο της παγκόσμιας αγοράς και τα κέρδη που θα αποκομίσουμε τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Παράλληλα όμως, η συνεργασία αυτή θα ευνοήσει και την αγορά, καθώς οι Πελάτες μας θα επωφεληθούν από αποδοτικότερες λύσεις που θα καλύψουν σύγχρονες εμπορικές ανάγκες, υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στα σημεία πώλησης και νέα κανάλια πωλήσεων, αλλά και συνολικότερα από μία αναβαθμισμένη εμπειρία εξυπηρέτησης στις διαδικασίες πληρωμών», κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank.

Καραβίας: Η αισιοδοξία μου βασίζεται στα οικονομικά στοιχεία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για την υπογραφή της σύμβασης με τις ελληνικές συστημικές τράπεζς για την ενεργοποίηση του Υπερταμείου Συνεπενδύσεων, την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016. Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ιδρύει το νέο, καινοτόμο Υπερταμείο Συνεπενδύσεων, το οποίο θα συγκεντρώνει επενδυτικά κεφάλαια για την ενίσχυση καινοτόμων ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η εκδήλωση παρουσίασης και υπογραφής της σύμβασης για την ενεργοποίηση του Ταμείου Συμμετοχών πραγματοποιείται παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ και της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Την αισιοδοξία του για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας. “Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος. Η αισιοδοξία μου βασίζεται στα οικονομικά στοιχεία. Το οικονομικό κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό. Ο τουρισμός είναι καθοριστικής σημασίας και είχαμε μια εξαιρετική σαιζόν. Αλλά δεν είναι μόνο ο τουρισμός. Βλέπουμε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για πολλούς τομείς, σειρά επενδυτικών σχεδίων στην Ενέργεια, υποδομές όπως 5G και γρήγορο ίντερνετ, στον κατασκευαστικό τομέα, τα ακίνητα και οι ξένες επενδύσεις κινούνται πάνω από τις προσδοκίες. Ο τομέας των ακινήτων είναι ιδιαίτερα ισχυρός και εκτιμώ ότι αρχίζει ένας ανοδικός κύκλος για τα επόμενα 3-5 χρόνια”, είπε ο κ.Καραβίας.

«Ο τραπεζικός τομέας έχει θεραπεύσει σημαντικά προβλήματα, τόσο στην αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, όσο και στην πρόσβαση στις αγορές. Οι τράπεζες αξιοποίησαν τις αγορές κεφαλαίου για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους. Και αυτό αντικατοπτρίζεται στις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, με αναβαθμίσεις, τόσο για το δημόσιο, όσο και για τον τραπεζικό τομέα. Εκτιμώ ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους 15-18 μήνες, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την οικονομία συνολικά» ανέφερε μεταξύ άλλων.

   Για το Ταμείο Ανάκαμψης 

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το κράτος έπαιξε το ρόλο του πολύ επικοδομητικά και ήταν μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης ότι εξασφάλισε ένα πολύ σημαντικό ύψος κονδυλίων, πόρους χωρίς προηγούμενο, και η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή του σχετικού καταλόγου ως ποσοστό του ΑΕΠ. Έκανε όμως και κάτι παραπάνω. Αποφάσισε να μοχλεύσει αυτά τα ποσά με ιδιωτική χρηματοδότηση, κάτι που θα ενισχύσει περαιτέρω τις προοπτικές της οικονομίας. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό, πήρε μια γενναία απόφαση να αναθέσει την διαδικασία και την έγκριση της χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων στον ιδιωτικό τομέα – και αυτό θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε την εσφαλμένη κατανομή και τη σπατάλη πόρων, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν», είπε ο κ. Καραβίας – και πρόσθεσε: «Τώρα είναι η σειρά του ιδιωτικού τομέα και κυρίως του τραπεζικού συστήματος να αποδείξει πως αυτές οι αποφάσεις ήταν σωστές. Στις τράπεζες και στη Eurobank είμαστε έτοιμοι για αυτό. Για εμάς η υποστήριξη των πελατών μας και κυρίως των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, μεγάλων, μεσαίων και μικρών, είναι η επιχειρηματική μας προτεραιότητα. Συζητούμε ήδη με πελάτες για την προετοιμασία των επενδυτικών τους σχεδίων, για να ζητήσουν να ενταχθούν στο RRF, έχουμε υποψήφια σχέδια 1,5-2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν είναι μόνο τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης όπου πρέπει να εστιάσουμε. Τα σχετικά με το RRF σχέδια για την ενέργεια ή την ψηφιοποίηση έχουν κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό μας, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν κι άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που είναι καταλληλότερα για τις μικρότερες επιχειρήσεις».

Για τις υπηρεσίες αποδοχής καρτών

«Επί του παρόντος, οι τράπεζες ως χρηματοοικονομικές οντότητες αποτιμώνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ειδικά στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, κυρίως επειδή η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα. Επομένως με την πώληση αυτού του τμήματος των εργασιών, οι τράπεζες μπορούν να φέρουν κεφάλαια με πολύ καλύτερους όρους.

Επιπλέον όμως, καθώς σταδιακά εντείνεται ο ρυθμός ψηφιοποίησης της βιομηχανίας καρτών, απαιτούνται επενδύσεις που μπορεί να είναι συμφέρουσες μόνο εάν είναι μεγάλης κλίμακας. Για αυτό βλέπουμε μια τάση ενοποίησης στον τομέα πανευρωπαϊκά. Για τους πελάτες, θα είναι θετικός ο αντίκτυπος, γιατί θα μπορέσουν να απολαύσουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες από εξειδικευμένες εταιρείες, δύο ή τρεις μεγάλους διεθνείς παίκτες, και επομένως να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις παγκοσμίως», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Μυλωνάς: Το ΑΕΠ ανακάμπτει δυναμικά

Ο δ/νων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς μιλά στη συνέντευξη τύπου της Εθνικής Τράπεζας στο Μέγαρο Μελά, Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για ένα εξαιρετικό μείγμα ισχυρής ανάκαμψης και ταυτόχρονης εισροής σημαντικών πόρων στην ελληνική οικονομία, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.

Ο κ. Μυλωνάς δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, τονίζοντας ότι το ΑΕΠ ανακάμπτει δυναμικά και ήδη βρίσκεται στο επίπεδο που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Πρόσθεσε δε, ότι σήμερα, όλοι οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί και γι’ αυτό μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάπτυξη της τάξης του 7,5% για το 2021.

Για τη συνέχεια, εκτίμησε πως οι σημαντικότεροι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της οικονομίας είναι οι επενδύσεις και η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το μείγμα ισχυρής ανάκαμψης και ταυτόχρονης εισροής πόρων είναι εξαιρετικό και πρέπει να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο των τραπεζών, ως βασικής πηγής χρηματοδότησης για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, τονίζοντας ωστόσο ότι οι τράπεζες πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα. Να διασφαλίσουν ότι οι πόροι κατευθύνονται στους σωστούς σκοπούς και να προσαρμόσουν το επιχειρησιακό τους μοντέλο, έτσι ώστε να διευκολύνουν τις αλλαγές που θα συντελεστούν στο επιχειρηματικό τοπίο.

Θα πρέπει επίσης να παίξουν το ρόλο του ενεργού συμβούλου για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν το Σχέδιο, να διαμορφώσουν κατάλληλα το business plan τους και να κάνουν τα σωστά βήματα για να προσελκύσουν επενδύσεις. Οι τράπεζες με άλλα λόγια, καλούνται να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να βελτιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης, σημείωσε ο κ. Μυλωνάς.

Η Εθνική έχει δημιουργήσει μία εξειδικευμένη ομάδα για να εξυπηρετήσει τις επιχειρήσεις στο μεγάλο αυτό project, την οποία ονομάζει Εθνική 2.0. Η ομάδα αυτή εξειδικεύεται στην κατανόηση όλων των πτυχών του Ταμείου Ανάκαμψης και στόχος της είναι να συμβουλέψει τις επιχειρήσεις και να τις βοηθήσει να αξιοποιήσουν στο έπακρο το Σχέδιο.

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε πως όλες οι ελληνικές τράπεζες και ειδικότερα η Εθνική, έχουν κάνει ήδη πολλά προς αυτή την κατεύθυνση και κυρίως σε ό,τι αφορά τις εργασίες που γίνονταν στα καταστήματα των τραπεζών και σήμερα μπορούν να διενεργηθούν από το κινητό τηλέφωνο ή τον υπολογιστή. Το όραμά μου, είπε ο κ. Μυλωνάς, είναι να δημιουργήσουμε ένα πλήρως ενοποιημένο σύστημα, στο οποίο τράπεζες και επιχειρήσεις θα συνεργάζονται ψηφιακά.