Χάδια αλλά και χαστούκια από τον Γιούνκερ

Χάδια αλλά και χαστούκια από τον Γιούνκερ
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (Δ) και ο πρόεδρος της Ευρωπαΐκής Επιτροπής Jean Claude Juncker (Α) κάνουν δηλώσεις μετά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα Τρίτη 21 Ιουνίου 2016. Ο Jean Claude Juncker βρίσκεται στην Αθήνα σε μονοήμερη επίσκεψη εργασίας . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην επίσκεψη του στην Ελλάδα δεν επιφύλασσε μόνο καλά λόγια για την πρόοδο της χώρας.

Χθες στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, προτίμησε να αναφερθεί στη πρόοδο της χώρας μας και μίλησε με θερμά λόγια για τους Έλληνες. Όπως ανέφερε σχετικά η Ελλάδα έκανε τεράστια προσπάθεια στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, αν και ποτέ δεν πρέπει να είναι κάποιος ικανοποιημένος και να εφησυχάζει, ενώ ζήτησε σεβασμό για τη προσπάθεια των Ελλήνων όλα αυτά τα χρόνια.

Σε συνέντευξή του όμως στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άσκησε κριτική στους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος επιχειρεί παραλληλισμό του δημοψηφίσματος που έγινε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015 με αυτό που θα γίνει αύριο στη Βρετανία, από το οποίο κρίνεται και το μέλλον της χώρας στην ΕΕ. Ο Γιούνκερ κλήθηκε να σχολιάσει το ότι παρά την προειδοποίηση που είχε απευθύνει τότε στους Έλληνες ψηφοφόρους, εκείνοι απάντησαν με ένα «Όχι».

«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανήκει στους φίλους μου, έθεσε ένα ερώτημα στο δημοψήφισμα, που δεν ετίθετο εκείνη τη στιγμή ως τέτοιο. Η τελευταία πρόταση της ΕΕ προς την ελληνική πλευρά δεν αφορούσε πλέον το θέμα του δημοψηφίσματος και οι προειδοποιήσεις μου αφορούσαν ακριβώς σε αυτό», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Για μένα ήταν σημαντικό να πω στον ελληνικό λαό ότι με αυτό το δημοψήφισμα κινδύνευε η θέση της χώρας στο ευρώ, αλλά τελικά το δημοψήφισμα αφορούσε λιγότερο το ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ και περισσότερο το ρόλο του κ. Τσίπρα στην Ελλάδα. Ήθελε νέα εντολή και την έλαβε. Και πολύ σύντομα συμφώνησε μέσα από τις διαπραγματεύσεις σε έναν δρόμο που δεν ήταν οπωσδήποτε σε συμφωνία με αυτό που προπαγάνδιζε στην προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα. Αυτό δεν ήταν η δική μου ανησυχία, αλλά αυτή του κ. Τσίπρα», σημειώνει.

Στην επιμονή του Γερμανού δημοσιογράφου για το αν το «όχι» των Ελλήνων τον ώθησε να κρατήσει απόσταση και να μην πει καθαρά τη γνώμη του στους Βρετανούς, ο Γιούνκερ υπενθυμίζει ότι στην Ελλάδα έγινε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε ο Τσίπρας κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος και ότι η προειδοποίησή του αφορούσε στο ότι το ερώτημα ήταν ξεπερασμένο

«Πριν το δημοψήφισμα μίλησα με καθαρή γλώσσα για να μην κατηγορηθεί αργότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν είπε ότι θα γίνονταν τελικά το αντίθετο από τις υποσχέσεις που δόθηκαν. Στη συζήτηση για το Brexit μίλησα ελάχιστα, γιατί είχα την εντύπωση ότι θα εκλαμβάνονταν ως πρόκληση, αν η Κομισιόν αναμειγνύονταν στην προεκλογική εκστρατεία. Έτσι, παρά το ταμπεραμέντο μου, επέβαλα αυτοσυγκράτηση», αναφέρει.