Χαλάει τα σχέδια του Σόιμπλε η ΕΚΤ
- 11/05/2017, 16:15
- SHARE
Η κεντρική τράπεζα δεν φαίνεται διατεθειμένη να σταματήσει το πρόγραμμα ποσοτικ΄ςη χαλάρωσης σύντομα.
Η διατήρηση της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής για μεγαλύτερο διάστημα είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποτρέψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μια αντιστροφή της πορείας της οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρός της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αναμένεται αλλαγή πολιτικής έως το φθινόπωρο.
Ο Βίτορ Κονστάντσιο δήλωσε ότι η ΕΚΤ χρειάζεται να είναι σίγουρη ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κινείται σταθερά προς το στόχο για επίπεδα μόλις κάτω του 2%, πριν προχωρήσει σε περιστολή του προγράμματος αγορών ομολόγων και σε αύξηση των επιτοκίων.
«Το να παραμείνει χαλαρή για μεγαλύτερο διάστημα ενέχει μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με μια πρόωρη περιστολή των μέτρων», δήλωσε ο Κονστάντσιο στο Reuters στο περιθώριο συνεδρίου της ΕΚΤ. «Χρειαζόμαστε να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να είναι βιώσιμη η πορεία του πληθωρισμού προς το στόχο μας».
Το ευρώ επέκτεινε τις απώλειές του μετά τα σχόλια του Κονστάντσιο.
Με την ΕΚΤ να έχει δεσμευθεί στις μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 60 δισεκ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο και στη διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα και μετά τη λήξη του προγράμματος αυτού, ο Κονστάντσιο δήλωσε ότι μια απόφαση για τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ μπορεί να ληφθεί μόνο το φθινόπωρο.
«Είμαστε σαφώς δεσμευμένοι στην πολιτική μας έως τον Δεκέμβριο, άρα αυτό σημαίνει αυτόματα ότι το φθινόπωρο θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε στη συνέχεια», δήλωσε ο Κονστάντσιο. «Έως τότε θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες».
Η οικονομία της ευρωζώνης έχει τις καλύτερες επιδόσεις εδώ και μια δεκαετία και ο πληθωρισμός κινείται άνετα πάνω από το 1%, τροφοδοτώντας τις φωνές εκείνων που ζητούν μια σταδιακή σύσφιξη της πολιτικής, όπως οι Γερμανοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν και Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ.
Σύμφωνα με τον Κονστάντσιο, η ΕΚΤ χρειάζεται να δει αύξηση του δομικού πληθωρισμού στην ευρωζώνη, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων, καθώς και υψηλότερη αύξηση των μισθών.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters