Χαρδαλιάς: Με σχέδιο και μέθοδο η κυβέρνηση προετοιμάζει τη σταδιακή άρση των μέτρων

Χαρδαλιάς: Με σχέδιο και μέθοδο η κυβέρνηση προετοιμάζει τη σταδιακή άρση των μέτρων
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς (Δ) με τον επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα (Α) μιλούν στην συνέντευξη τύπου για την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού, στο υπουργείο Υγείας, Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο έως 27 Απριλίου, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Τα περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ζητώντας από τους πολίτες να κάνουν υπομονή και ξεκαθαρίζοντας ότι η όποια άρση θα ξεκινήσει βήμα-βήμα, με σταθερές κινήσεις. «Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους», είπε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «τις τελευταίες μέρες κάναμε ένα σημαντικό βήμα στην κοινή μας προσπάθεια. Ο ελληνικός λαός συντριπτικά τήρησε τα μέτρα και τις ημέρες του Πάσχα , αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την ξεχωριστή αποφασιστικότητα του την μοναδική πειθαρχία του, το υψηλό αίσθημα ευθύνης».

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει συζήτηση σχετικά με τη στρατηγική άρση των μέτρων. Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, προετοιμάζεται με σχέδιο και μέθοδο, μελετώντας όλα τα δεδομένα, όπως έκανε και με την υποβολή των μέτρων. «Η όποια άρση θα ξεκινήσει βήμα-βήμα, με σταθερές κινήσεις και προσεκτικές αποφάσεις, όταν και μόνο τότε κριθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων», υπογράμμισε. Συμπλήρωσε ότι τα δεδομένα που συγκεντρώνονται καθημερινά είναι αυτά που θα δείξουν τι πρέπει να γίνει, καθώς και πότε και πώς πρέπει να γίνει. «Οι αποφάσεις θα ληφθούν σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους, αλλά με βασικό γνώμονα και πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο την προστασία της υγείας των πολιτών. Για οποιοδήποτε μέτρο όπως έγινε και μέχρι τώρα, θα υπάρχει συγκεκριμένη έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση». Συνέστησε υπομονή για «να κερδίσουμε αυτή τη μάχη οριστικά, γιατί τα αισιόδοξα σημάδια που βλέπουμε αν χαλαρώσουμε μπορεί να ανατραπούν. Χρειάζεται εγρήγορση, επιφυλακή, δεν χρειάζεται εφησυχασμός τα επόμενα 24ωρα».Σχετικά με τα επιχειρησιακά ζητήματα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι σήμερα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ βρέθηκαν σε δομή προσφύγων- μεταναστών στο Κρανίδι. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των ελέγχων θα ληφθούν και περαιτέρω αποφάσεις. Επίσης, τις προηγούμενες 4 ημέρες έφτασαν στη χώρα μας 10 πτήσεις, 8 τακτικές και 2 επαναπατρισμού με συνολικά 643 επιβάτες και όλοι υποβλήθηκαν σε τεστ για τον κορωνοϊό. Τρεις μόνο βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ενώ οι επιβάτες των οποίων τα τεστ ήταν αρνητικά θα ολοκληρώσουν την 14ημερη καραντίνα στο σπίτι τους. Ενημέρωσε επίσης για τους πολίτες άλλων χωρών από το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η καραντίνα τους έχει ολοκληρωθεί και ξεκίνησε η διαδικασία επαναπατρισμού τους. Ήδη, το Μ. Σάββατο 160 πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι Τουρκίας αναχώρησαν οδικώς και έφτασαν στη γείτονα χώρα, ενώ αύριο αναχωρούν οδικώς για Οδησσό, Ουκρανοί, Μολδαβοί και Βούλγαροι πολίτες. Παράλληλα, γίνονται ενέργειες ώστε αύριο να επαναπατριστούν και οι 76 Ινδονήσιοι επιβαίνοντες στο πλοίο.

Επίσης, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού παρατείνεται ο περιορισμός κίνησης των πολιτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης μέχρι 27 Απριλίου με ελαφρά τροποποίηση των ωρών κίνησης. Ειδικότερα, ο περιορισμός ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 14:00 έως τις 22:00 και το Σαββατοκύριακο από τις 10:00 έως 22:00.

Σ. Τσιόδρας: Προσεκτικά, βήμα-βήμα, όπως πήγαμε στο κλείσιμο, θα πάμε και στο άνοιγμα

Η μαγική λέξη, την επόμενη μέρα θα είναι η λέξη «απόσταση», ξεκαθάρισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου. «Προσεκτικά, βήμα-βήμα όπως πήγαμε στο κλείσιμο θα πάμε και στο άνοιγμα», ανέφερε ο κύριος Τσιόδρας και εξήγησε ότι η αρχή θα γίνει πιθανότατα από κάποια μικρά καταστήματα. Ωστόσο, είπε ότι «το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει με την μέγιστη δυνατή προστασία των πολιτών» και ανέφερε ότι «ίσως χρησιμοποιηθεί και μία μάσκα στους μικρούς κλειστούς χώρους».

Ο Σ. Τσιόδρας είπε ότι οι επιστήμονες στην χώρα μας «παρακολουθούν και τα μέτρα που λαμβάνονται στις υπόλοιπες χώρες», όσον αφορά το σταδιακό άνοιγμα της καραντίνας αλλά εξήγησε ότι «λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στη χώρα μας». Ο ίδιος, για μία ακόμη φορά τόνισε ότι στη χώρα μας έχει περιοριστεί σημαντικά η διασπορά του κορωνοϊού, καθώς «οι δείκτες R0 παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλοί. Είναι από 0,6 και κάτω η διασπορά» Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε τους αριθμούς που σταδιακά μειώνονται ανέφερε χαρακτηριστικά.

44 ασθενείς έχουν βγει από τις  ΜΕΘ

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2245 εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 570 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 950 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 61 με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.  Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 6 άνθρωποι , ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορωνοϊού στους 116 εκ των οποίων 30 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 74 έτη. Από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπεία, έχουν βγει έως σήμερα 44 ασθενείς.

Ο ρόλος των τεστ θα είναι σημαντικός στην επόμενη ημέρα

Όσον αφορά τα τεστ και τη χρήση που θα έχουν την επόμενη μέρα, για να βοηθήσουν πολλούς από εμάς να επιστρέψουμε στις δουλειές μας, ο κος Τσιόδρας επισήμανε για μία ακόμη φορά ότι τα τεστ που γίνονται «καταγράφουν πολύ καλά την πορεία της νόσου στη χώρα». Μάλιστα, εξήγησε με ποιο τρόπο, θα χρησιμοποιηθεί στο εξής το μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού αλλά και τα τεστ αντισωμάτων. Όπως είπε, «το μοριακό τεστ χρησιμοποιείται για όσους έχουν συμπτώματα. Είναι σημαντικό να τους γνωρίζουμε αυτούς για να μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους» εξήγησε.

«Θες να πιάσεις κι αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα, σε κάποιους χώρους όπως τα νοσοκομεία, τους εργαζόμενους δηλαδή που είναι στην πρώτη γραμμή» είπε και αναφέρθηκε και σε άλλες ομάδες εργαζομένων που είναι σε οικονομικές υπηρεσίες του κράτους, υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενέργεια -όπως η ΔΕΗ- ή με το νερό. Επανέλαβε επίσης, ότι τέτοια τεστ έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη σε δομές προσφύγων και κοινότητες Ρομά. Όσον αφορά το τεστ αντισωμάτων επισήμανε ότι αυτό «εφόσον είναι αξιόπιστο μπορεί να γίνεται στα πλαίσια επιδημιολογικής έρευνας». Συγκεκριμένα ανέφερε πως όταν θα υπάρχει αξιόπιστο τεστ «τότε θα μπορούμε να δούμε με σιγουριά αν κάποιος έχει περάσει τον ιό. Σήμερα όμως ούτε αυτό δεν μπορείς να το πεις με σιγουριά». Επίσης αποκάλυψε ότι το μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού θα μπορεί να εφαρμοστεί και για επιδημιολογικούς λόγους. «Το πλάνο υπάρχει για αυτές τις αρχικές επεκτάσεις του τεστ», κατέληξε.

Βελτιώστε τη διατροφή σας στην καραντίνα

Ο κύριος Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα θετικά της περιόδου που ζούμε, μιλώντας για την διατροφή και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή μας, στην περίοδο της καραντίνας. Όπως είπε, «είναι μία μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες να μαγειρέψουμε σπίτι μας και να ακολουθήσουμε την ελληνική παραδοσιακή διατροφή». Συγκεκριμένα, μιλώντας για τον τρόπο διατροφής μας την καραντίνα ανέφερε. «Άφθονο νερό, ποικιλία λαχανικών και φρούτων, δημητριακά κατά προτίμηση ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά». Επίσης, συνέστησε λιγότερο κρέας και λιπαρά και περισσότερο ψάρι. Όπως είπε το ελαιόλαδο θα πρέπει να υπάρχει στη διατροφή μας, ενώ καλό θα ήταν να καταναλώνουμε ελεγχόμενες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού. Τέλος, δεν παρέλειψε να πει ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την φυσική δραστηριότητα.

Β. Κοντοζαμάνης: Υπάρχει επάρκεια και μεγάλη παραγωγική δυνατότητα  διεξαγωγής μοριακών τεστ 

Υπάρχει επάρκεια και μεγάλη παραγωγική δυνατότητα διεξαγωγής μοριακών τεστ για ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Μάλιστα είπε ότι αυτή η δυνατότητα έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς στη μάχη της Covid – 19 έχει μπει και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Τόνισε για άλλη μια φορά ότι όποιος κρίνεται ότι πρέπει να κάνει το τεστ το κάνει εντελώς δωρεάν. Eπίσης, αξιολογούνται τα τεστ αντισωμάτων και εφόσον κριθούν κατάλληλα, θα διεξαχθούν και αυτά. Σχετικά με τον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι αν κληθεί να συμμετάσχει -μέχρι σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στη διενέργεια των τεστ- «αυτό θα γίνει με τους όρους του δημοσίου, δηλαδή ό,τι κοστίζει στο δημόσιο θα κοστίζει και στον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, λέγοντας ότι μέχρι την Μ. Πέμπτη είχαν γίνει 3073 προσλήψεις στο ΕΣΥ, εκ των οποίων 381 αφορούσαν γιατρούς. «Ο αριθμός 3073 είναι πολύ παραπάνω από τον αρχικό προγραμματισμό των 2000 προσλήψεων και βεβαίως πολύ παραπάνω από αυτό που χρειάστηκε το σύστημα». Όπως είπε χαρακτηριστικά, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, περίπου 200 επαγγελματίες υγείας απουσίαζαν από τον σύστημα υγείας, είτε γιατί νοσούσαν είτε γιατί ήταν σε καραντίνα, «πολύ μικρότερος αριθμός σε σχέση με άλλες χώρες».

Αναφορικά με μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, επανέλαβε αυτό που έχει πει ο πρωθυπουργός, ότι το νοσηλευτικό προσωπικό θα παραμείνει στο σύστημα υγείας και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη τα κενά θα καλυφθούν.

ΠΟΥ: Η χαλάρωση των μέτρων δε σημαίνει το τέλος της πανδημίας

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε σήμερα ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δε σημαίνει το τέλος της επιδημίας και ότι θα απαιτηθoύν «διαρκείς προσπάθειες» από τις κυβερνήσεις και τους πολίτες.

Η επιβολή μέτρων lockdown μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση της πίεσης της επιδημίας επί μίας χώρας, αλλά τα περιοριστικά μέτρα δεν μπορούν μόνα τους να αντιμετωπίσουν την επιδημία. Οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν την δυνατότητα «να εντοπίζουν, να πραγματοποιούν τεστ, να απομονώνουν και να περιθάλπουν κάθε κρούσμα και να ιχνηλατούν κάθε επαφή», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού δήλωσε επίσης ότι περί τα 600 νοσοκομεία στον κόσμο θα είναι έτοιμα να δεχθούν ασθενείς για κλινικές δοκιμές φαρμάκων υπό την αιγίδα του ΠΟΥ και ότι ο οργανισμός θα αποστείλει 180 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες αυτόν και τον επόμενο μήνα σε χώρες.