Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone Ελλάδος): «Ανάπτυξη 4% στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών το 2022»
- 16/12/2021, 19:11
- SHARE
Ανάπτυξη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών της τάξης του 3%-4%, χωρίς να υπολογίζονται στο εν λόγω ποσοστό οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, προβλέπει για το 2022 , ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, Χάρης Μπρουμίδης σημειώνοντας πως η τρέχουσα χρονιά, η οποία λόγω της πανδημίας ήταν κακή, θα κλείσει για την εταιρεία του στο +4%.
Κάνοντας έναν απολογισμό για την πορεία του 2021, ο κ. Μπρουμίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυξητική τάση στην πελατειακή βάση και την εκθετική αύξηση στη χρήση data που σημειώθηκε. Υπενθύμισε πως εμπορικά, η Vodafone Ελλάδας επαναπροσδιόρισε την τοποθέτησή της, με προτάσεις που εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση στη συνδεσιμότητα για όλους, ενώ το Vodafone Business ενίσχυσε το αποτύπωμά του με έργα – πρότυπα που δείχνουν την πορεία που θα πρέπει να χαράξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας την επόμενη μέρα.
Παράλληλα, η εταιρία εισήλθε σε μια νέα φάση καινοτομίας, με συνεργασίες όπως αυτή με τον Δημόκριτο, όπου εφαρμόζει προηγμένες λύσεις IoT και αλληλεπιδρά με την ευρύτερη κοινότητα Έρευνας και Ανάπτυξης τεχνολογίας.
Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ
Προτεραιότητα της διοίκησης είναι η ταχύτατη υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου ύψους €600 εκατ., βάσει του οποίου θα εξασφαλίσει εκτεταμένη κάλυψη του 5G Giga Network, 650.000 σταθερές συνδέσεις νέας γενιάς, καθώς επίσης και διασύνδεση σε 1 εκατομμύριο Έλληνες που διαμένουν σε 10 νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Μπρουμίδης τόνισε πως δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες έτσι ώστε η Vodafone Ελλάδος να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα μερίδια αγοράς της. «Θα κινηθούμε δυνατά ενόψει και των ευκαιριών που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης και των 180 εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν για την ψηφιοποίηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Σε αυτό το πεδίο θέλουμε να ενδυναμώσουμε την παρουσία μας».
Σχολιάζοντας την ανάπτυξη του δικτύου οπτικής ίνας του ΟΤΕ, ο κ. Μπρουμίδης τόνισε πως και η Vodafone Ελλάδος αναπτύσσει το δικό της δίκτυο και τις υπηρεσίες στο retail, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως τα μονοπώλια υπόκεινται σε ρυθμίσεις και πως για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της αγοράς πρέπει να υπάρχουν παίχτες βιώσιμοι που να μπορούν, όχι μόνο να βγάζουν κέρδη, αλλά να είναι ταυτόχρονα σε θέση να κάνουν και επενδύσεις.
Το ADSL είναι παρωχημένο
«Έχουμε σαν στόχο να παίρνουμε τους πελάτες μας από το ADSL. Δυστυχώς εν έτει 2021 υπάρχουν ακόμη περιοχές, όπως η Αράχωβα, που έχουν μόνο ADSL. Είναι αστείο να έχουμε σπίτια ή επιχειρήσεις που εξυπηρετούνται με αυτή την υπηρεσία, από οποία πλευρά και να το δει κανείς, είτε σε επίπεδο τηλεόρασης, είτε σε επίπεδο χρήσης δεδομένων, είτε για την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση που εντάθηκαν εξαιτίας της πανδημίας».
Μπαίνει δυναμικά στην ψυχαγωγία
Ερωτηθείς αναφορικά με την είσοδο της HBO στην ελληνική αγορά, ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος απάντησε πως κύριο μέλημα είναι η παροχή στον πελάτη του καλύτερου ψυχαγωγικού περιεχομένου. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πολύ σύντομα να δούμε συνέργεια και με έναν ακόμη παγκόσμιο κολοσσό από τον χώρο των κινουμένων σχεδίων.
«Κύριος πυλώνας μας είναι το entertainment. Όχι το αθλητικό περιεχόμενο. Θέλουμε να έχουμε κανάλια σπορ, φτάνει τα κόστη με τα οποία αγοράζουμε να έχουν αξία. Στη συμφωνία με τη Nova πληρούνταν αυτή η προϋπόθεση. Όταν έληξε η προηγούμενη συμφωνία μας, το συμβόλαιο που μας πρότειναν δεν παρήγαγε αξία και προτιμήσαμε να επενδύσουμε αυτά τα κεφάλαια στο entertainment. Όπου υπάρχει καλό περιεχόμενο θα είμαστε εκεί. Είναι «υπαρξιακό» το θέμα. Αν παρουσιαστεί η ευκαιρία να έχουμε συμφωνίες για premium content θα το κάνουμε. Αυτή τη στιγμή οι χρήστες της τηλεοπτικής πλατφόρμας αγγίζουν τις 140.000 και ο άμεσος στόχος είναι να φτάσουν τις 200.000».
Αναγνώρισε πως τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα έχουν πλέον πολύ καλή ποιότητα, παρά τις γενικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οποίες σχετίζονται με τη γεωμορφολογία, τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, αλλά και τις καθυστερήσεις σε επίπεδο αδειοδότησης. Για να αδειοδοτηθεί μια κεραία χρειάζονται 18 μήνες!
«Στη σταθερή τηλεφωνία έχουμε καθυστερήσει και γι’ αυτό καταγράφουμε χειρότερες επιδόσεις. Στην επόμενη 5ετία, η Ελλάδα, χάρη στα ανακοινωμένα -και μόνο- επενδυτικά πλάνα των παρόχων για τη σταθερή, θα ξεκολλήσει από τον πάτο του DESI και θα βελτιώσει τις επιδόσεις της στη σταθερή».
Ως προς την ανάπτυξη υπηρεσιών που αφορούν το cloud, ανέφερε ότι γίνεται μέσα από στρατηγικές συνεργασίες με εταιρείες, όπως η Microsoft, όπου αποτελεί και έναν από τους μεγαλύτερους μεταπωλητές της.
Πράσινη ανάπτυξη και οικονομικές επιδόσεις
Λειτουργικά, η Vodafone πέτυχε σημαντικές νίκες όσον αφορά στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, επιταχύνοντας την πορεία προς τον στόχο του Net Zero, ενώ παράλληλα στάθηκε δίπλα στην πολιτεία σε όλες τις ανάγκες διαχείρισης της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους 468 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (452 εκατ.). Τα έσοδα από υπηρεσίες γνώρισαν αντίστοιχη άνοδο (4%) και ανήλθαν σε 436 εκατ. ευρώ, αντί 421 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα προσαρμοσμένα EBITDA έφτασαν τα 132 εκατ. ευρώ, ενώ η πελατειακή βάση της κινητής έφτασε τους 4,178 εκατ. πελάτες, αυξημένη κατά 107.000 πελάτες (εκ των οποίων 82.000 αφορούσαν καρτοκινητά και 25.000 συμβόλαια), με το ποσοστό των πελατών συμβολαίου να προσεγγίζει το 40%. Ωστόσο, στη σταθερή τηλεφωνία, οι ευρυζωνικοί πελάτες παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι (962.000).
Το 68% των εσόδων προέρχονται από την κινητή και το υπόλοιπο 32% από την σταθερή τηλεφωνία.