Χαρίτσης: Τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία του Eurogroup
- 17/06/2017, 15:00
- SHARE
Οι νέες δράσεις του ΕΣΠΑ και τα επενδυτικά εργαλεία που θα προωθηθούν.
«Αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση της βασικής πολιτικής δέσμευσης της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια, ανάκτηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας και επίτευξη δίκαιης και διατηρήσιμης ανάπτυξης», χαρακτηρίζει την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.
Όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, η απόφαση «διασφαλίζει εκταμίευση ενός ποσού σημαντικά μεγαλύτερου των δανειακών υποχρεώσεων ώστε να αποπληρωθεί και μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, περιγράφει με σαφήνεια τον μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη, καθορίζει μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα πολύ πιο ήπια από αυτά που ισχύουν για τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας, δίνει ισχυρή ώθηση στην αναπτυξιακή προσπάθεια της κυβέρνησης με την για πρώτη φορά ξεκάθαρη αναφορά στην ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και κυρίως δεσμεύει το Eurogroup για την παροχή όλης της αναγκαίας υποστήριξης ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στην ώρα του και η Ελλάδα να βγει στις αγορές».
Αναφέρει ακόμα ότι εντός του Ιουλίου θα ανακοινωθεί μια δέσμη δράσεων του ΕΣΠΑ με στόχευση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ καταλογίζει στη ΝΔ ότι παρέδωσε το ΕΣΠΑ 2007-2013 σε «τραγική κατάσταση», καθώς είχε «χαμηλή απορρόφηση, προεκλογικές εντάξεις ανώριμων έργων, τεράστιες υπερδεσμεύσεις, και τα μεγάλα έργα, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, σταματημένα, με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει να επιστρέψει στην Επιτροπή 3 δισ. ευρώ».
Αναφερόμενος, τέλος, στις επιδόσεις της παρούσας κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα, υπογραμμίζει ότι επιτεύχθηκε οκταπλάσια απορρόφηση σε σχέση με την προηγούμενη στο αντίστοιχο σημείο της προηγούμενης περιόδου, και συγκεκριμένα από 1,5% στο 11.4%.
Συγκεκριμένα, η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση στην Εφημερίδα των συνακτών έχει ως εξής:
-Η συμφωνία του Eurogroup σας ικανοποίησε; Ορισμένοι επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν κέρδισε κάτι ιδιαίτερο…
Αυτοί που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο -μόνο η εγχώρια αντιπολίτευση δηλαδή- είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να αντιληφθούν το περιεχόμενο της απόφασης του Eurogroup. Η απόφαση όμως είναι ξεκάθαρη: διασφαλίζει εκταμίευση ενός ποσού σημαντικά μεγαλύτερου των δανειακών υποχρεώσεων ώστε να αποπληρωθεί και μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, περιγράφει με σαφήνεια τον μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη, καθορίζει μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα πολύ πιο ήπια από αυτά που ισχύουν για τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας, δίνει ισχυρή ώθηση στην αναπτυξιακή προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης με την για πρώτη φορά ξεκάθαρη αναφορά στην ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και κυρίως δεσμεύει το Eurogroup για την παροχή όλης της αναγκαίας υποστήριξης, ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στην ώρα του και η Ελλάδα να βγει στις αγορές.
Η απόφαση είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση της βασικής πολιτικής δέσμευσης της κυβέρνησής μας για έξοδο από τα μνημόνια, ανάκτηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας και επίτευξη δίκαιης και διατηρήσιμης ανάπτυξης.
-Η απόφαση των υπουργών της ευρωζώνης περιγράφει την ανάγκη για αναπτυξιακό σχέδιο, αλλά και για την ίδρυση ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας. Πού πρέπει να κατευθυνθούν αυτές οι δράσεις;
Η αναπτυξιακή τράπεζα αποτελούσε διαρκές αίτημα της ελληνικής πλευράς και είναι μια σημαντική επιτυχία που θα συνεισφέρει αποφασιστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας και στη διενέργεια κρίσιμων επενδύσεων. Η απόφαση ωστόσο δεν περιορίζεται σε αυτό, μιλάει για ακόμα μεγαλύτερη ενεργοποίηση στην Ελλάδα διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η EIB και η EBRD, φορείς με τους οποίους το υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη δημιουργήσει πολύ στενή και παραγωγική συνεργασία. Ολα αυτά θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στην υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
-Μπορεί κανείς να προσδοκά ανάπτυξη της οικονομίας, όταν μπροστά της η Ελλάδα έχει να εξυπηρετήσει πρωτόγνωρους δημοσιονομικούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μια πενταετία τουλάχιστον;
Η ανάπτυξη είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων, όπως της αποτελεσματικής αξιοποίησης των διαθέσιμων δημόσιων πόρων, της κινητοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων, της σωστής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Κυρίως όμως απαιτεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την παραγωγική ανάταξη της οικονομίας που προσανατολίζει την παραγωγική δραστηριότητα σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και σε τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Σχεδιασμό που υλοποιούμε από την πρώτη στιγμή στο υπουργείο Οικονομίας, κινητοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα -χρηματοδοτικά και θεσμικά- και ο οποίος φέρνει ήδη αποτελέσματα, παρά το σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε.
-Η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση από πλευράς απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων με το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Τώρα επικρατεί η εντύπωση ότι οι εγκρίσεις προγραμμάτων και οι εκταμιεύσεις καθυστερούν. Η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται μάλιστα ότι χρονοτριβείτε και ότι έχει προκηρυχθεί μόλις 1 από τις 23 δράσεις του νέου ΕΣΠΑ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η τελευταία που δικαιούται να μιλά για το ΕΣΠΑ. Παρέδωσε μια τραγική κατάσταση στο ΕΣΠΑ 2007-2013 με χαμηλή απορρόφηση, προεκλογικές εντάξεις ανώριμων έργων, τεράστιες υπερδεσμεύσεις, και τα μεγάλα έργα, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, σταματημένα, με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει να επιστρέψει στην Επιτροπή 3 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή άφησε έναν νόμο για το νέο ΕΣΠΑ άδειο κέλυφος, που δεν επέτρεπε την ενεργοποίηση των προγραμμάτων.
Εμείς, αντίθετα, καταφέραμε σε χρόνο ρεκόρ να αξιοποιήσουμε πλήρως τους πόρους του προηγούμενου ΕΣΠΑ, ενώ ενεργοποιήσαμε τάχιστα το νέο και το 2016 πετύχαμε οκταπλάσια απορρόφηση από αυτή που πέτυχαν οι προκάτοχοί μας στο αντίστοιχο σημείο της προηγούμενης περιόδου –11,4% εμείς, 1,5% εκείνοι. Αυτή τη στιγμή τρέχουν δεκάδες προσκλήσεις από το ΕΣΠΑ καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων και ωφελούμενων στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στα έργα τοπικών και εθνικών υποδομών, στις υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους. Η πορεία μάλιστα ενεργοποίησης και υλοποίησης δράσεων ΕΣΠΑ θα ακολουθήσει εκθετική ανοδική πορεία το προσεχές διάστημα. Η ίδια η απόφαση του προχθεσινού Eurogroup με τη ρητή αναφορά στις επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης: η Ελλάδα αποτελεί πλέον το θετικό παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην απορρόφηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων.
-Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η χρήση των κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων θα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας και άνοδο των εξαγωγών. Εχετε δει τέτοια αποτελέσματα; Υπάρχουν συγκεκριμένα νούμερα που μπορείτε να αναφέρετε;
Αποτελέσματα υπάρχουν και είναι πολύ ελπιδοφόρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017 κατά 1,6 μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 20,3%. Αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά αποτέλεσμα της μεγάλης και συντονισμένης προσπάθειας που καταβάλουμε για να παρέχουμε ουσιαστική ρευστότητα στην οικονομία (συνολικά περισσότερα από 7 δισ. ευρώ μέσα στο 2017) και να χρηματοδοτήσουμε ποιοτικά επενδυτικά σχέδια και έργα που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Η δημιουργία νέων σταθερών θέσεων εργασίας άλλωστε, αλλά και η βελτίωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι βασικές προτεραιότητες σε όλες τις παρεμβάσεις μας. Μέσα στον Ιούλιο θα ανακοινωθεί μια δέσμη δράσεων του ΕΣΠΑ με στόχευση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
-Στην κυβέρνηση ασκείται έντονη κριτική για έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και για προβληματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων που αξιοποιούνται για το προσφυγικό. Η πρόσφατη έκθεση από τον Συνήγορο του Πολίτη δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική. Τι απαντάτε;
Οσον αφορά την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, οι συντάκτες παραδέχονται ότι δεν υπάρχει γνώση για τη διάθεση της τακτικής χρηματοδότησης και επιφυλάσσονται για πιο ενδελεχή έρευνα στο μέλλον. Παρ’ όλα αυτά προβαίνουν σε συμπεράσματα που είναι ανακριβή.
Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Προχωράμε σε απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων με γοργούς ρυθμούς, πραγματοποιήσαμε αίτημα πληρωμής πιστοποιημένων δαπανών ύψους 60 εκατ. ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο για χώρα της Ε.Ε. φέτος. Την ίδια στιγμή, και ενώ η διατεθείσα χρηματοδότηση από την Ε.Ε. ανέρχεται σε 95 εκατ., έχουμε πραγματοποιήσει δαπάνες που ξεπερνάνε τα 100 εκατ. ευρώ και αφορούν, για παράδειγμα, τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής, τη βελτίωση και αναβάθμιση των δομών φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, το πρόγραμμα εκπαίδευσης των πρσφυγόπαιδων καθώς και τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης που βρίσκονται στα νησιά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ