«Χαστούκι» στο Facebook από την Ευρωπαϊκή Ένωση
- 23/09/2015, 20:30
- SHARE
Η αμερικανική εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.
Το Facebook, καθώς και άλλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, αναμένεται να βρεθούν σύντομα αντιμέτωπες με μια εντελώς διαφορετική πολιτική διαμοιρασμού δεδομένων.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πήρε μια πολύ σκληρή απόφαση για τις συγκεκριμένες εταιρείες, σύμφωνα με την οποία τα δεδομένα που συλλέγονται από πολίτες της ΕΕ δεν θα μπορούν να παραδίδονται στις αμερικανικές αρχές.
Μια παλαιότερη συμφωνία των ΗΠΑ με την ΕΕ το 2000 επέτρεπε στις τεχνολογικές εταιρείες να μεταφέρουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε δικούς τους σέρβερ.
Όμως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε πως αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να τίθεται πλέον σε ισχύ, καθώς λειτούργησε εξαιρετικά αρνητικά το πρόσφατο σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την NSA.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης, η πρόσβαση των αμερικανικών αρχών σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα Ευρωπαίων «συνιστά ευθεία παρέμβαση στην ιδιωτικότητα». Επιπλέον, αναφέρεται πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη διεξάγει «μαζικές, αδιάκριτες παρακολουθήσεις».
Η υπόθεση αφορά κυρίως το Facebook μετά από προσφυγή του Αυστριακού φοιτητή νομικής Μαξ Σρεμς. Ο Σρεμς διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα μεταφέρει προσωπικά του δεδομένα σε σέρβερ που βρίσκονται στις ΗΠΑ, τα οποία είναι προσβάσιμα στις αμερικανικές αρχές χωρίς να δείχνουν κανέναν σεβασμό. Μάλιστα, χρησιμοποίησε πληροφορίες που προέρχονται από τον πρώην πράκτορα της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, για να στηρίξει την προσφυγή του.
Το Facebook εξακολουθεί να λειτουργεί «με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο»
«Όπως και πολλές ακόμη τεχνολογικές εταιρείες, έτσι κι εμείς αναμένουμε την τελική απόφαση του δικαστηρίου», δήλωσε μετά τις πρόσφατες εξελίξεις ένας εκπρόσωπος του Facebook.
Η τελική απόφαση αναμένεται να παρθεί έως το τέλος του έτους. Κι όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, αναμένεται να είναι υποστηρικτική προς τον αρμόδιο δικαστή. Κι αν τελικά εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, αυτό θα πλήξει περισσότερες από 4.000 αμερικανικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται και στην Ευρώπη.
Στη συγκεκριμένη οδηγία έχουν ήδη συμμορφωθεί πολύ μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ, όπως οι Twitter, Google και Amazon.