ChatGPT αλά… Studio Ghibli: 1 εκατομμύριο εγγραφές σε 60 λεπτά για το νέο viral trend

ChatGPT αλά… Studio Ghibli: 1 εκατομμύριο εγγραφές σε 60 λεπτά για το νέο viral trend
Photo: Shutterstock
Το ChatGPT γνώρισε «βιβλική» ζήτηση με την κυκλοφορία της νέας δυνατότητας παραγωγής εικόνας σε στυλ Μιγιαζάκι. Η τεχνητή νοημοσύνη συνάντησε την τέχνη—και τις αντιδράσεις.

Ο CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, ανακοίνωσε ότι το ChatGPT πέτυχε 1 εκατομμύριο εγγραφές σε μόλις 60 λεπτά τη Δευτέρα, μετά την προσθήκη της νέας, viral δυνατότητας δημιουργίας εικόνων με τεχνητή νοημοσύνη. Η λειτουργία αυτή επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν εικόνες που μιμούνται το μοναδικό στυλ των ταινιών του Studio Ghibli, στούντιο παραγωγής των ταινιών «My Neighbor Totoro» ή το «Spirited Away», μεταξύ άλλων.

Η ζήτηση ήταν τόσο μαζική και ταχύτατη, που η πλατφόρμα παρουσίασε προβλήματα απόδοσης, με τον Άλτμαν να σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση θύμιζε «βιβλική ζήτηση». Μάλιστα, προέτρεψε με χιούμορ στα social media τους χρήστες να… «ηρεμήσουν» λίγο: «Μπορείτε σας παρακαλώ να χαλαρώσετε λίγο με τη δημιουργία εικόνων — αυτό είναι τρέλα — η ομάδα μας χρειάζεται ύπνο».

Η νέα λειτουργία παρουσιάστηκε αρχικά ως διαθέσιμη για όλους τους χρήστες σε όλα τα επίπεδα συνδρομής, αλλά η ασύλληπτη πίεση ανάγκασε την OpenAI να αποσύρει προσωρινά την πρόσβαση για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της υπηρεσίας. Πλέον, η πλατφόρμα λειτουργεί κανονικά.

Πίσω από τον ενθουσιασμό, ωστόσο, κρύβεται και μια έντονη ηθική συζήτηση. Ο Χαγιάο Μιγιαζάκι, ο θρυλικός δημιουργός που ενέπνευσε το εικαστικό φίλτρο, είναι γνωστός για την απέχθειά του απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη. Σε ντοκιμαντέρ του 2016, την είχε χαρακτηρίσει «προσβολή προς την ίδια τη ζωή», δηλώνοντας: «Δεν θα ήθελα ποτέ να ενσωματώσω αυτή την τεχνολογία στο έργο μου».

Η προσθήκη της δυνατότητας αυτής αναζωπύρωσε τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών, που κατηγορούν την OpenAI και άλλες εταιρείες AI ότι χρησιμοποιούν έργα χωρίς συναίνεση ή αποζημίωση για την εκπαίδευση των μοντέλων τους. Η συζήτηση περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην εποχή της AI παραμένει φλέγουσα.

Αν και η ζήτηση αποδεικνύει τη λαχτάρα του κοινού για τέτοιου είδους δημιουργικά εργαλεία, φέρνει ταυτόχρονα στο προσκήνιο τον προβληματισμό για το πού τελειώνει η τεχνολογία και πού ξεκινά η ηθική της χρήσης της τέχνης.

Η OpenAI δεν έχει δώσει ακόμη επίσημη απάντηση σχετικά με τις καλλιτεχνικές ανησυχίες, αλλά η επιτυχία του νέου feature επιβεβαιώνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει περάσει για τα καλά από τη σφαίρα του εργαλείου… στη σφαίρα του πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: