«Χιονοστιβάδα» σκανδάλων πλήττει τις ευρωπαϊκές τράπεζες
- 30/09/2014, 09:47
- SHARE
Τα πιστωτικά ιδρύματα παλεύουν να «κλείσουν» σκάνδαλα για χειραγώγηση επιτοκίων και αθέμιτες πρακτικές.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πασχίζουν να αποκαταστήσουν τη φήμη τους ύστερα από τη χιονοστιβάδα σκανδάλων που τις έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια.
Η UBS παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ρυθμιστικές αρχές για να έρθει σε συμβιβασμό. Η ελβετική τράπεζα κατηγορείται ότι οι traders της «έστηναν» τις ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων, και μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλα πρόστιμα.
Επίσης, της έχει ασκηθεί αγωγή στα αμερικανικά ομοσπονδιακά δικαστήρια από «παίκτες» στην αγορά συναλλάγματος που ισχυρίζονται ότι ζημιώθηκαν από τη χειραγώγηση της αγοράς εκ μέρους της UBS.
Την ίδια στιγμή, η Αρχή Χρηματοπιστωτικών Πρακτικών του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετείχε σε συνομιλίες με τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες που βρέθηκαν στη δίνη του σκανδάλου χειραγώγησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται να βάλει πρόστιμα-ρεκόρ για να «κλείσει» το ζήτημα.
Η Deutsche Bank και η Citi έχουν ήδη απολύσει προσωπικό σε σχέση με την έρευνα για τη χειραγώγηση ισοτιμιών. Ακόμα και η Τράπεζα της Αγγλίας απομάκρυνε έναν υπάλληλο καθώς εξετάζεται ο ρόλος της στο στήσιμο της στερλίνας.
Το σκάνδαλο Libor, εντωμεταξύ, έχει και νέα θύματα. Η Lloyds, που έχει ήδη λάβει πρόστιμο 350 εκατομμυρίων δολαρίων για το ρόλο της στο σκάνδαλο, απέλυσε οχτώ εργαζόμενούς της, οι οποίοι εμπλέκονται. Η τράπεζα δεν ονόμασε τους απολυμένους, κι ένας εκπρόσωπος τύπου αρνήθηκε να σχολιάσει πόσο ψηλά στην ιεραρχία φτάνουν αυτοί.
Τέλος, η γαλλική BNP Paribas ανακοίνωσε ότι ο Ζαν Λεμιέρ, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, θα διαδεχθεί τον Μπουντουάν Προ στη θέση του προέδρου.
Ο Προ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί ύστερα από την επιβολή προστίμου ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, επειδή η τράπεζα βοηθούσε χώρες όπως το Ιράν και το Σουδάν να ξεπεράσουν τις αμερικανικές κυρώσεις.