Χειρουργικές επεμβάσεις με λίστα- Τι προβλέπει το νεο σύστημα στα νοσοκομεία
- 20/09/2016, 09:53
- SHARE
Θεσπίζονται πέντε κατηγορίες που διαφοροποιούνται ως προς τον χρόνο εξέλιξης της νόσου και την ένταση των συμπτωμάτων.
Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται το σχέδιο θέσπισης ειδικής λίστας για τον προγραμματισμό των χειρουργείων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής, που επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες, η λίστα θα συντάσσεται από υπάλληλο του νοσοκομείου, ανάλογα με την κατηγορία προτεραιότητας στην οποία εντάσσει ο χειρουργός το κάθε περιστατικό. Για τον λόγο αυτό, θεσπίζονται πέντε κατηγορίες περιστατικών που διαφοροποιούνται μεταξύ τους κυρίως ως προς τον χρόνο εξέλιξης της νόσου και την ένταση των συμπτωμάτων.
Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Υγείας, προσδοκά να μειώσει τις οικονομικές συναλλαγές κάτω από το τραπέζι μεταξύ ασθενών και γιατρών- το «φακελάκι»- να ενισχύσει τη διαφάνεια στον τρόπο λειτουργείας των νοσοκομείων και να προάγει την ισότιμη μεταχείρηση των ασθενών.
Οπως άλλωστε είχε αναφέρει και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη Βουλή, ο προγραμματισμός των μη επειγόντων χειρουργείων έχει γίνει ένας «μηχανισμός εκμετάλλευσης των αρρώστων και συναλλαγής με ορισμένους γιατρούς που εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανθρώπων, εκβιάζοντάς τους την πιο κρίσιμη ώρα», ενώ είχε χαρακτηρίσει τη λίστα χειρουργείου ως μέτρο «ηθικοποίησης» του συστήματος Υγείας.
Οι πέντε κατηγορίες περιστατικών με βαθμό προτεραιότητας
Σύμφωνα με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης, ο χειρουργός, μετά την κλινική εκτίμηση του περιστατικού και την αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου θα συντάσσει ένα γραπτόσημείωμα στο οποίο προσδιορίζει τον βαθμό προτεραιότητάς του. Κάθε περιστατικό θα υπάγεται σε μία από τις πέντε κατηγορίες προτεραιότητας των επεμβάσεων και οι οποίες έχουν ως εξής:
• Περιστατικά με γρήγορη εξέλιξη, στα οποία ενδεχόμενη καθυστέρηση χειρουργικής αντιμετώπισης επηρεάζει το αποτέλεσμα.
• Περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη, στα οποία η καθυστέρηση ενδέχεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα της θεραπείας.
• Περιστατικά με έντονα συμπτώματα, χωρίς όμως γρήγορη εξέλιξη.
• Περιστατικά με ήπια/μέτρια συμπτώματα, χωρίς γρήγορη εξέλιξη.
• Περιστατικά χωρίς συμπτώματα και χωρίς γρήγορη εξέλιξη.
Την ευθύνη έγκρισης της λίστας που θα συντάσεται από υπάλληλο του νοσοκομείου, ειδικά τοποθετημένο σε αυτήν τη θέση, θα έχει ο αναπληρωτής διοικητής, ή μέλος του Δ.Σ. του νοσοκομείου και την ευθύνη τήρησης της λίστας η Επιτροπή Χειρουργείου. Οι ασθενείς θα ενημερώνονται για τη σειρά προτεραιότητας και σε περίπτωση που θεωρήσουν ότι αυτή παραβιάζεται, θα μπορούν να υποβάλουν καταγγελία στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων του νοσοκομείου.
Ηδη, το σχέδιο υπουργικής απόφασης είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του και αναμένεται τις επόμενες ημέρες -εκτός απροόπτου εντός της εβδομάδας- να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.