Οι «χειροβομβίδες» του Γιάννη Βαρουφάκη
- 30/01/2015, 11:12
- SHARE
Συνέντευξη του νέου ΥΠΟΙΚ στους New York Times, όπου δηλώνει πώς η Ελλάδα δεν θέλει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ
Για «ρητορικές χειροβομβίδες» του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο η εφημερίδα New York Times που φιλοξενεί συνέντευξη του. Τώρα, επισημαίνει το δημοσίευμα, φαίνεται πρόθυμος να «στείλει ένα πιο μετριοπαθές μήνυμα». Ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξη του διαμήνυσε ότι η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της, καθιστώντας σαφές ότι δεν επιδιώκει αντιπαράθεση με τους δανειστές, είτε στη Φρανκφούρτη, είτε στις Βρυξέλλες είτε στη Wall Street.
«Το μόνο που ζητάμε είναι μια ευκαιρία να βρούμε μαζί μια πρόταση που θα ελαχιστοποιήσει το κόστος της δανειακής σύμβασης στην Ελλάδα και θα δώσει σε αυτή τη χώρα την ευκαιρία να αναπνεύσει και πάλι μετά τις πολιτικές που δημιούργησαν τεράστια κοινωνική διαφθορά», τόνισε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών. Ο χρόνος είναι περιορισμένος, επισημαίνει η εφημερίδα, προσθέτοντας πως «ακόμη και αν η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να συμμορφωθεί με τους όρους των συμφωνιών διάσωσης στην Ελλάδα, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχει ανάγκη την εναπομένουσα δόση των 7 δισ. ευρώ του δανείου». Όμως, ο κ Βαρουφάκης είπε: «Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ. Θέλουμε να καθίσουμε και να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα. Στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου», η οποία όπως σχολίασε, θα είναι απλώς μια μετάθεση του προβλήματος.
Αντ ‘αυτού, ο στόχος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να τροφοδοτηθεί με ρευστότητα οικονομία, επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο οι πιστωτές τοποθετούν στο 4,5% από το 2016 και μετά, πως η Αθήνα θα προτείνει να μείνει στο επίπεδο του 1%-1,5% του ΑΕΠ.
Ο υπουργός Οικονομικών, ακόμη, σημείωσε πως Ελλάδα βασίζεται στους πιστωτές της ώστε να παράσχουν κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους, που θα μπορούσε επίσης απελευθερώσει κεφάλαια και στη βάση αυτή θα ξεκινήσει συζητήσεις με άλλους υπουργούς Οικονομικών ώστε να βρουν τρόπους να μειώσουν το βάρος του χρέους.