Chobani: Μια εταιρεία φαινόμενο
- 06/08/2013, 20:04
- SHARE
Η εταιρεία παραγωγής γιαουρτιού που «έπιασε» τη Google και το Facebook σε ρυθμό ανάπτυξης.
Πώς πηγαίνεις από το μηδέν σε 1 δισ. δολάρια έσοδα, μέσα σε πέντε χρόνια; Η Google το έκανε οργανώνοντας τις πληροφορίες του κόσμου. Το Facebook το έκανε συνδέοντας περισσότερο τον κόσμο.
Θα υπέθετε κάποιος ότι μία τροχιά υψηλών ρυθμών ανάπτυξης απαιτεί μία πραγματικά πρωτοποριακή ιδέα, τρομερούς προγραμματιστές, και μία διεύθυνση στη Silicon Valley.
Όχι πάντα. Ο Χαμντί Ουλουκάγια δανείστηκε ένα εκατ. δολάρια για να αγοράσει ένα παλιό εργοστάσιο στη Νέα Υόρκη, ηλικίας 85 ετών. Στη συνέχεια, έφτιαξε μία νέα συνταγή για ένα πανάρχαιο προϊόν, και σάρωσε σε μία καταναλωτική κατηγορία, την οποία οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούσαν κορεσμένη.
Τον Οκτώβριο του 2007, πέντε χρόνια αφότου πούλησε το πρώτο κεσεδάκι με το ελληνικού τύπου γιαούρτι του, το Chobani, ο Ουλουκάγια έφτασε να έχει ετήσιο τζίρο ενός δισ. δολαρίων. Πρόκειται για έναν πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης, ιδιαίτερα για μία startup εταιρεία στον τομέα των τυποποιημένων προϊόντων ταχείας κατανάλωσης.
Κι όμως, ο Ουλουκάγια κατάφερε να αναπτυχθεί με ρυθμούς που μόνο οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έχουν επιτύχει, καταφέρνοντας μάλιστα κάτι που οι ιδρυτές του Facebook και της Google δεν κατάφεραν: να ελέγχει το 100% της εταιρείας του.
Ο Ουλουκάγια μεγάλωσε σε ένα κτήμα του πατέρα του γεμάτο αγελάδες, και μετανάστευσε από την Τουρκία στις ΗΠΑ σε ηλικία 22 ετών. Όνειρό του ήταν να μάθει αγγλικά και να σπουδάσει σε μία σχολή επιχειρηματικών σπουδών. Τελικά, ξεκίνησε μία επιχείρηση χοντρικής πώλησης φέτας, με την επωνυμία «Euphrates».
Όλα άλλαξαν μία μέρα, μία δεκαετία μετά, όταν ο Ουλουκάγια δανείστηκε 1 εκατ. δολάρια από τις τράπεζες SBA και Key Bank, για να αγοράσει το εργοστάσιο γιαουρτιού Breyer, το οποίο πουλούσε η εταιρεία Kraft Foods. Προσέλαβε τέσσερις εργαζόμενους από το εργοστάσιο, καθώς και έναν ειδικό επί των γιαουρτιών από την Τουρκία και ξεκίνησε την προσπάθεια δημιουργίας του πιο νόστιμου και ποιοτικού γιαουρτιού.
Σήμερα, για την Chobani εργάζονται 3.000 άτομα στη Νέα Υόρκη, το Άινταχο και την Αυστραλία. Καθώς δεν υπάρχουν άλλοι επενδυτές, η στρατηγική της εταιρείας βασίζεται στο ένστικτο του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της. Σημειώστε ότι ο ίδιος δεν απέκτησε ποτέ κάποια τυπική επιχειρηματική εκπαίδευση. Σημειώστε επίσης ότι από την αρχή της εμπλοκής του με την Chobani, ο Ουλουκάγια δίνει το 10% των εταιρικών κερδών σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες.
Όντας, πλέον, δισεκατομμυριούχος, τουλάχιστον στα χαρτιά, ο Ουλουκάγια επιθυμεί να εμπνεύσει άλλους επιχειρηματίες να κάνουν το ίδιο: «Θέλω να βοηθήσω ώστε η επιχειρηματικότητα να επιστρέψει στις μικρές πόλεις, αλλιώς ο πλούτος θα βρίσκεται μόνο στις δύο ακτές των ΗΠΑ».