Χωρίς αλλαγές οι παρούσα δημοσιονομική πολιτική
- 22/11/2014, 12:30
- SHARE
Τι εκτιμά εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης.
Παρά τη σταθεροποίηση των βασικών οικονομικών μεγεθών που περιγράφονται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, δεν φαίνεται να έχει ληφθεί υπόψη μια σειρά παραμέτρων και προκλήσεων, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, επί του σχεδίου του κρατικού Προϋπολογισμού 2015.
Ειδικότερα ανέφερε ότι, σοβαρό προβληματισμό έχουν προκαλέσει ορισμένα στοιχεία, όπως η έλλειψη της ρευστότητας στην αγορά, η οποία παραμένει ουσιαστικής σημασίας πρόκληση, παρά την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests και η διατήρηση της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης σε περίοδο αβεβαιότητας και οικονομικής στενότητας που επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτύχει υψηλότερα έσοδα το κρίσιμο 2015, σε μία περίοδο μάλιστα, όπου τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ΔΟΥ, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες έχουν εκτιναχθεί σε 71,5 δισ, 20 δισ και 80 δισ ευρώ αντίστοιχα.
Ακόμη, αναφέρει ο κ. Κορκίδης, ο προϋπολογισμός δεν απολαμβάνει την έγκριση της τρόικας, η οποία έχει εκφράσει ανοικτά τις διαφωνίες της. Το πολυσυζητημένο δημοσιονομικό κενό που προϋπολογίζει το ΥΠΟΙΚ, θα είναι μηδαμινό και θα ανέλθει σε 0,1% του ΑΕΠ ή 225 εκατ. ευρώ, εκτίμηση που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την αντίστοιχη της τρόικας η οποία προβλέπει ότι θα ξεπερνάει τα 2 δισ. Επιπλέον, η τηλεδιάσκεψη την προηγούμενη της δημοσιοποίησης της έκθεσης του προϋπολογισμού δεν κατέστη δυνατό να αμβλύνει αυτές τις διαφορές.
«Ως εκ τούτου, η εξέλιξη αυτή συμβάλλει στη διόγκωση της αβεβαιότητας σε μία περίοδο όπου αφενός η σταθερότητα αποτελεί πρωταρχικό στόχο και αφετέρου η ελληνική οικονομία φαίνεται να είναι έτοιμη να αλλάξει σελίδα, αφού έχει ήδη καταβάλλει βαρύτατο κοινωνικό και οικονομικό κόστος» λέει.
Συμπερασματικά, ο προϋπολογισμός του 2015 δεν εμπεριέχει νέα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ ή 5,65 δισ ευρώ, επιστροφή στην ανάπτυξη της τάξης του 2,9% και μείωση της ανεργίας στο 22,6%, αλλά δεν συμπεριλαμβάνει -προσθέτει ο κ. Κορκίδης- τις αναμενόμενες μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές επιχειρήσεων και ιδιωτών.