Χωρίς αξιολόγηση δεν έχει δόση και συζήτηση για το χρέος
- 24/12/2015, 11:06
- SHARE
Κρίνεται εντός του πρώτου διμήνου η επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης.
της Μαρίνας Φούντα
«Δυνάμεις» για ένα καυτό πρώτο δίμηνο του 2016 μαζεύει η κυβέρνηση, καθώς αμέσως μετά τις γιορτές θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της κρίσιμης πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, ενώ στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να έχει περάσει αυτόν τον «σκόπελο» πριν τα τέλη Φεβρουαρίου. Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τους τελευταίους σχεδιασμούς, οι δανειστές επιστρέφουν περί τις 18 Ιανουαρίου στην Αθήνα για την αξιολόγηση, οι δύο πρώτοι μήνες της νέας χρονιάς χαρακτηρίζονται εξαιρετικά απαιτητικοί, όχι μόνο από πλευράς διαπραγμάτευσης, αλλά και σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση του κυβερνητικού – νομοθετικού έργου.
Έτσι τα χρονικά περιθώρια για την Αθήνα, αμέσως μετά την εορταστική ραστώνη, δεν θα είναι μεγάλα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να «φουλάρει» τις μηχανές το προσεχές διάστημα, με στόχο την καλύτερη δυνατή (διαπραγματευτικά και όχι μόνο) προετοιμασία της ενόψει της επιστροφής των δανειστών.
Η αξιολόγηση του νέου προγράμματος είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για το 2016, ενώ τα προαπαιτούμενα που τη συνοδεύουν φαντάζουν ακόμη πιο απαιτητικά. Τα ανοιχτά μέτωπα εκτείνονται από το φορολογικό και το δημοσιονομικό έως τα κόκκινα δάνεια και το ασφαλιστικό.
Τι περιλαμβάνει η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Παρεμβάσεις στην άμεση φορολογία, με ριζικές αλλαγές φόρων σε εισόδημα και περιουσία. Σε αυτές τις παρεμβάσεις θα ενσωματωθούν και δύο σημαντικές φορολογικές εκκρεμότητες του 2015, οι φόροι στα ενοίκια και τους αγρότες.
– Ενοίκια
Στο μέτωπο των ενοικίων το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην καθιέρωση νέας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος (από ενοίκια) με αυξημένους συντελεστές, ενώ ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί η κλίμακα αυτή να είναι προοδευτική και με περισσότερα κλιμάκια, ώστε να μετακυλήσει το φορολογικό βάρος στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.
– Αγρότες
Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των αγροτών, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20%. Πρόκειται άλλωστε για μέτρο που εμπεριέχεται στον νέο προϋπολογισμό για το 2016. Υπενθυμίζεται εδώ πως έχει ήδη αυξηθεί η προκαταβολή φόρου στο 75% για τα αγροτικά εισοδήματα του 2015.
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ
Η κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής (ΜΠΔΣ) της περιόδου 2016 -2019 βρίσκεται στον αέρα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, αφού συνιστά εκκρεμότητα που «τρέχει» από τον περασμένο Οκτώβριο.
Για να καταρτιστεί – και κατ’ επέκταση να είναι σε θέση να κατατεθεί στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο – θα πρέπει να έχει προηγηθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστές για το δημοσιονομικό κενό του 2016. Η αποστολή του οικονομικού επιτελείου δεν θα είναι για μια ακόμη φορά εύκολη, αφού όσο υψηλότερα τοποθετήσουν οι δανειστές τις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό, τόσο περισσότερα μέτρα θα απαιτηθούν για την κάλυψή του.
Καθώς το νέο Μεσοπρόθεσμο δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή από κοινού με τον προϋπολογισμό του 2016 – όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί – η κατάθεσή του υπολογίζεται το αργότερο στα τέλη Ιανουαρίου, με μοναδικό «σύμμαχο» τον περιορισμό της ύφεσης, ώστε να μειωθούν ταυτόχρονα και οι απαιτήσεις για νέα μέτρα. Υπενθυμίζεται εδώ πως, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το μνημόνιο, η Ελλάδα θα πρέπει να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.
ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Η απελευθέρωση της αγοράς των κόκκινων δανείων είναι πλέον γεγονός, μέσω της πώλησής τους σε ξένα funds. Στο πλαίσιο της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν στη νομοθεσία που θα διέπει την πώληση των κόκκινων δανείων. Αυτό που τώρα μένει – και θα πρέπει να καθοριστεί τον Φεβρουάριο – είναι οι όροι και προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα πωλούνται τα κόκκινα δάνεια.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Από τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση προσδοκά σε εξοικονόμηση ποσού ύψους 1,7 – 1,8 δισ. ευρώ, ήτοι 1% του ΑΕΠ.
Κεντρικός άξονας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα είναι οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.
Όπως έχουν ήδη γνωστοποιήσει ανώτατες κυβερνητικές πηγές, στόχος της Αθήνας είναι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.
Πηγή: news247.gr